Навигация при автомобилите
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Авромобилната навигация е много по-сложна от тязи в телефона. Използват се параметри като ъгъл на волана и скпрост на автомобила, а сигурно и други.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Отопление при хибрдите?
Има навигационни системи, които и управляват, водят машините, например комбайн в полето (кораб в морето, та и самолет в небето
). Но масовите "навигации" в автомобилите не правят нищо повече от това да позиционират автомобила - до колкото знам. Което прави и "телефонната". Но това не пречи автомобилната да я предлагат за няколко хиляди плюс скъпи обновявания. В последните години са относително по-достъпни, предполагам поради силната конкуренция.
Колкото до скоростта - километража на ауриса ми е показвал скорост до към 210 км/ч при "дадена" максимална скорост от 180 км/ч. Така, че и за скоростта съм по склонен да вярвам на "телефонната" навигация, която би показала скорост от около 170.

Колкото до скоростта - километража на ауриса ми е показвал скорост до към 210 км/ч при "дадена" максимална скорост от 180 км/ч. Така, че и за скоростта съм по склонен да вярвам на "телефонната" навигация, която би показала скорост от около 170.

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Отопление при хибрдите?
Да де, ама поне моята го позиционираше винаги - в тунел, в подземен паркинг и т.н.... И твърдо бе много по-удобна от телефона, който при такива условия 'се губеше'...
Дали е надценена - сигурно, но дали бе по-удобна - да, твърдо...
Да, струва известна цена, ама каква е разликата с 'климатика вкъщи'?bigchicken написа: ↑20 Ное 2021 10:04 изпълнението на “реверсивен” климатик в автомобил не е като вкъщи, не е просто и не е евтино
Системата е абсолютно същата - компресор, четирипътен клапан, изпарител/кондензатор (2бр - вътре и вън) ТРВ и някое друго филтърче..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Автомобил: Тойота корола
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
Отопление при хибрдите?
За навигацията, андроид ауто доста дръпна нещата. Ползваш удобството на вградената с предимствата на телефона. Надали има някой, който да иск да даде 2-5к за грозна навигация, пред "безплатен" андроид или епъл кар.
За движение в тунел почти никога не ми е губило местоположение никий gps. Ни телефон, ни едно старо гармин нуви
За движение в тунел почти никога не ми е губило местоположение никий gps. Ни телефон, ни едно старо гармин нуви
- slowtraveler
Отопление при хибрдите?
Ами ВИНАГИ губи местоположение - все едно да кажеш, че автомобилът никога не ти е изгасвал когато остане без никакво гориво

Не губят местоположение единствено 'щатните заводски' навигации (поне тези, които съм имал), защото те не разчитат само на GPS...
-
Отопление при хибрдите?
под "не губи" имам предвид, че е достатъчно умно да ти изчислява местоположението на база на това с каква скорост и по какъв път си се движил. Не се изразих правилно. Та в този ред на мисли на някой по - дълъг тунел не се ошашавя
- slowtraveler
Губи се и още как... Какво прави ако промениш скоростта в тунела? А ако трябва да се отклониш на кръстовище в тунела?
-
Ясно е че се губи, но продължава да показва местоположение с голяма достоверност. Не е да замръзне на едно място и да се чуди.
Честно казано колко кръстовища в тунел минаваш. Лично аз за 15 години не се сещам изобщо. Ако и да има и си задал дестинация ще тества да ти предвиди посоката.
Та последните 4 поста демагогия искам да кажа, че вградената навигация с посоченото предимство реално го имат всички
Честно казано колко кръстовища в тунел минаваш. Лично аз за 15 години не се сещам изобщо. Ако и да има и си задал дестинация ще тества да ти предвиди посоката.
Та последните 4 поста демагогия искам да кажа, че вградената навигация с посоченото предимство реално го имат всички
- slowtraveler
Съвсем не става въпрос за демагогия... Минавал съм няколко кръстовища (по-точно кръгови кръстовища) в тунел през последните години..
И много повече подземни 'площадки' на големи молове... Какво става като решиш да тръгнеш от такова място?
Да не говорим за малко по-дълъг тунел - не говоря за 'тунел под жп линия', а за тунели, които са доста по-дълги и в които променяш скоростта си - тогава GPS ориентираната навигация отново е безполезна...
Сравнявам пряко - имал съм и 'оригинална навигация', която известно време експлоатирах заедно с 'онлайн' навигация - за сравнение...
Сега съм само с 'онлайн' навигация... Твърдо не смятам, че е демагогия да се споделят очевидните негативи на едната или другата...
И много повече подземни 'площадки' на големи молове... Какво става като решиш да тръгнеш от такова място?
Да не говорим за малко по-дълъг тунел - не говоря за 'тунел под жп линия', а за тунели, които са доста по-дълги и в които променяш скоростта си - тогава GPS ориентираната навигация отново е безполезна...
Сравнявам пряко - имал съм и 'оригинална навигация', която известно време експлоатирах заедно с 'онлайн' навигация - за сравнение...
Сега съм само с 'онлайн' навигация... Твърдо не смятам, че е демагогия да се споделят очевидните негативи на едната или другата...
-
Телефона също, ако "триангулира" по положението на "gsm антените" - придобива подобни възможности. А ако навигацията на телефона използва вградените почти във всеки апарат жироскоп и акселерометър (и дори често срещаните в апаратите компас и барометър) - дори няма да се нуждае от външен сигнал
(Но вградените в автомобилите навигации, вероятно често са по-чувствителни - предполагам поради "антените" за приемане на gps сигналите изведени на подходящо място. Все пак телефона е в купето. Но дори поставен не на прозореца, а ниско долу, под таблото - не забелязах проблеми.)

(Но вградените в автомобилите навигации, вероятно често са по-чувствителни - предполагам поради "антените" за приемане на gps сигналите изведени на подходящо място. Все пак телефона е в купето. Но дори поставен не на прозореца, а ниско долу, под таблото - не забелязах проблеми.)
-
точно за това говоря. Потенциалните загуби на сигнал за километър два са пренебрежими, преди 2-5 хилки за наеигация.
Да не говорим че мобилните навигации идват по дефоут с трафик информация в реално време. Сигурно и вграените го предлагат, не съм запознат но това ти е обвързано с връзка която ще плащаш допълнително... И не на последно място ъпдейтите, които за мобилните са си безплатни.
Така че да. Андроис ауто/кар плей оставят в точка вградените
Да не говорим че мобилните навигации идват по дефоут с трафик информация в реално време. Сигурно и вграените го предлагат, не съм запознат но това ти е обвързано с връзка която ще плащаш допълнително... И не на последно място ъпдейтите, които за мобилните са си безплатни.
Така че да. Андроис ауто/кар плей оставят в точка вградените
- slowtraveler
Забравете за GPS сигнал след 5-10 метра в тунел - просто сигнал няма, независимо къде е антената... Предимството на автомобилните навигации е в информацията, която могат ТОЧНО да четат от другите сензори на автомобила - точна дистанция, точно направление и т.н...
Просто явно не сте шофирали в малко по-дълги тунели...
И не казахте нищо как ви върви 'телефонната навигация' като я пуснете в подземен паркинг

П.С. ето в такива условия автомобилната навигация вървеше ПРЕКРАСНО (за разлика от телефоните - имах и 'телефонна онлайн навигация' по същото време - мога да сравня пряко....

-
Вярно - през такива тунели не съм минавал никога, но като гледам дори без навигация може да се ориентира човек в такъв (както се и ориентира шофиращия)
Тия през които съм минавал - влизаш в тунела и след известно време излизаш - няма къде да се "сбърка". Дори слабо би ме интересувало точно къде съм в тунела. Навигацията ми е необходима там където мога да сгреша поемайки в неправилна посока, да поема по "неправилен" път. Евентуално да знам предварително къде да се престроя.
А на подземен паркинг за какво да ползвам навигацията? Карам между колите и гледам къде има свободно място
Е веднъж загубих колата във варненски мол, дори помислих, че е открадната и много се разстроихме - че кучето бе в колата
. Но навигацията в автомобила не знам дали би ми помогнала - трябваше да помня гпс координатите ли (те не показват нивото, етажа)
. По добре да бях запомнил надписите по колоните.
"Телефонната" навигация има и ред предимства - например стигнал съм с автомобила и трябва да продължа пеша - вземам телефона и навигацията ме води
За безплатните и редовни обновления, както и за показването на моментното състояние на пътищата, и трафик информацията също бе споменато.

Тия през които съм минавал - влизаш в тунела и след известно време излизаш - няма къде да се "сбърка". Дори слабо би ме интересувало точно къде съм в тунела. Навигацията ми е необходима там където мога да сгреша поемайки в неправилна посока, да поема по "неправилен" път. Евентуално да знам предварително къде да се престроя.
А на подземен паркинг за какво да ползвам навигацията? Карам между колите и гледам къде има свободно място

"Телефонната" навигация има и ред предимства - например стигнал съм с автомобила и трябва да продължа пеша - вземам телефона и навигацията ме води

- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Автомобилната е голяма екстра и е по устойчива на сигнал от GPS заради антената.Иначе си има и трафик и др. според бранда.Телефонната ако и всеки ден да е обновяват пак няма да е 100% актуална.Както и автомобилната.На сложни магистрални възли,каквито няма в БГ определено навито в колата помага.За пешеходец в странство имам един портативен Гармин с вечен ъпдейт и е 6т. За телефона тегля офлайн карти заради $ но често има проблеми точно когато ми трябва най-спешно. 

"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Най-добре вградената заводска навигация да не се коментира от хора, които не са я ползвали. Нема нищо общо с телефонната.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED