Тойота Авенсис лагер главина

akotower
Автомобил: Тойота Авенсис 2002

Мнение от akotower » 17 Ное 2021 11:40

Здравейте ! Имам проблем с Тойота Авенсис 2002 2.0 дизел D4D двигател . Купих я с проблем , който идва при натискане на спирачката . При натискането й при скорост от 50/60 км до нулата , педалът почва да тропва , хрипва , да се чува тропане . Когато я обслужих ми казаха , че има счупени зъбни колелета в лагер главината , но я покарах така и я откарах отново в сервиз , само че друг този път . Те не можаха да открият проблема и мислеха ,че може да са дискове и накладки или ABS-датчик или друго .Тоест не откриха проблема . Рещих да направя диагностика в сервиза на Тойота при Монцата в Благоевгра . 2 часа чаках и не откриха точния проблем и ми казаха , че може да е от лагер главината или датчика , но за да видят трябва да разглобят главината , която непременно се чупела и ми казаха , че оригинална струва 650 лв . Понеже бързах и колата ми трябваше , си тръгнах , понеже ми казах , че може да се кара и така . Сега се чудя какво да правя : къде да я карам да я правят и проверяват , какви части да взема , защото съм сигурен , че идва от главината проблема , но не съм сигурен като цяло какво да направя . Затова питам тук имал ли е някой подобен пронлем , как го е решил и тн ?
Последно промяна от Akima на 17 Ное 2021 14:59, променено общо 1 път.
Причина: Преместена тема в правилния раздел.

boiski
Автомобил: Corolla Verso '04 2.0 D4D 116
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от boiski » 17 Ное 2021 21:30

Локализирал ли си кое е проблемното колело с хипотезите за счупен лагер, главина и т.н.? Да започнем от тук.

akotower
Автомобил: Тойота Авенсис 2002

Мнение от akotower » 17 Ное 2021 22:16

boiski, да , но забравих да кажа . Проблемът идва от задното дясно колело.

boiski

Мнение от boiski » 17 Ное 2021 23:21

Сменяй, 100-на лева е афтърмаркет.

Можеш да провериш и колко струва ОЕМ тук.

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 18 Ное 2021 00:00

По описанието на проблема не изглежда да е колесен лагер .Дали не е нещо по спирачките?
Иначе за купуване има и евтини бюджетни варианти а и "черния петък "ако важи още повече.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

Аватар
martod

Мнение от martod » 18 Ное 2021 08:55

akotower написа: 17 Ное 2021 11:40 Купих я с проблем , който идва при натискане на спирачката . При натискането й при скорост от 50/60 км до нулата , педалът почва да тропва , хрипва , да се чува тропане .
Това явление идва от АБС-а, имаш сигурно счупена гривна или повреден датчик на АБС-а, от лагера няма как да идват проблемите, от него просто започва да вие колелото.
Провери първо с мултицет съпротивлението на датчика и ако не е от него, тогава сваляй лагера и виж дали изобщо има гривна, или някой е забравил да я набие. Нищо не се чупи при свалянето, главината е хваната с 4-ри болта за шенкела.

Изображение
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

boiski

Мнение от boiski » 18 Ное 2021 18:23

Този тип главина сервизира ли се, т.е. подлежи ли на смяна само на лагер?

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 18 Ное 2021 18:37

Надали се сервизира щото изглежда няма отделен лагер като елемент ,но доколкото разбирам проблема не е в лагера а в зъбната предавка за АБС -а / или е превъртяля или строшена ,а може и да е проблемна връзката със датчика и от там да сработва АБС и т.н описани симптоми.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

boiski

Мнение от boiski » 18 Ное 2021 18:45

Именно затова питам. Ако не се сервизира и проблема не е в датчика, нещата отиват на нова главина.

Аватар
martod

Мнение от martod » 20 Ное 2021 10:04

Ако не е в датчика причината, значи е в гривната на АБС-а, или е превъртяла в оста на главината, или изобщо я няма. От вътрешната страна на шенкела би трябвало да има технологично метално капаче, като се свали се вижда гривната.
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

Публикувай отговор