Профилактика на ел. стъкла (Корола Версо и др.)

boiski
Автомобил: Corolla Verso '04 2.0 D4D 116
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от boiski » 19 Окт 2021 11:32

Здравейте,

Пускам тази тема, за да споделя за проблем, на който се натъкнах и разреших. В процеса на търсене на решение не намерих много достъпна информация по темата, затова ще опиша тук какво установих.

Предните ел. стъкла на Версото се движеха много бавно и с насядания, докато един ден дясното не започна да излиза от гумените водачи и да се килва напред при сваляне. Лявото имаше подобни симптоми, но не до степен да излиза от водачите. Оказа се, че на дясното стъкло се е отлепила монтажната планка откъм бравата. Отлепила се е от опън и засядане на стъклото в гумените водачи.
resized-image-Promo (2).jpeg
resized-image-Promo (2).jpeg (115.9 KiB) Преглеждано 4663 пъти
resized-image-Promo (3).jpeg
resized-image-Promo (3).jpeg (90.67 KiB) Преглеждано 4663 пъти
Решението е стъклото да се свали, да се почисти старото лепило и да се сложи ново. Аз ползвах полиуретанов силикон. Това обаче няма да разреши проблема трайно. Първоизточника на проблема е липсата на смазка по гумените водачи, които задържат стъклото при движението му и пораждат усилие в цялата сглобка. Водачите трябва да се смажат обилно със силиконова смазка (не спрей, а гел/паста) и това да се прави на всяка 1-2 години.
resized-image-Promo (4).jpeg
resized-image-Promo (4).jpeg (140.27 KiB) Преглеждано 4663 пъти
Освен водачите, хубаво е да се почисти и гресира стъклоповдигащия механизъм. За зъбната предавка ползвах такава грес, а пластмасовите водачи в металните релси намазах отново със силиконовата смазка (може да се ползва и универсална литиева грес), но аз исках нещо по-тънко, което да не събира много прахоляк.

Ненавременната профилактика има и друг негатив - увеличава луфта между пластмасовите водачи и релсите на механизма, което поражда луфт в движението на стъклата. Например при затворен прозорец и команда за спускане, стъклото не тръгва плавно надолу, а се получава удар (обира се луфта в механизма) и рязко тръгва надолу.

Споделям и едно видео по темата, което онагледява нещата:

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 19 Окт 2021 15:26

Браво колега.
Отново полезна тема.И аз е свърших тази работа миналата година Има голяма разлика след това. Да попитам обаче относно това с което е залепен найлона знае ли някои как се нарича и от къде може да се купи.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 19 Окт 2021 15:53

memorex написа: 19 Окт 2021 15:26 относно това с което е залепен найлона знае ли някои как се нарича и от къде може да се купи
Бутилова лента за лепене на фарове от оризовите мизерници на предимно червения сайт.
Трябва да имам останали в гаража 2-3 ролки мисля. ФЪрлѝ едно частно да не спамим тук, ако има още въпроси.
Screenshot 2021-10-19 155231.png
Screenshot 2021-10-19 155231.png (631.69 KiB) Преглеждано 4626 пъти
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Публикувай отговор