Хибридното задвижване - предимства и недостатъци, кеф и/или практичност...
-
- Благодарил/а: 177 пъти
- Получена благодарност: 116 пъти
Имено, Slow, и моите наблюдения са такива. Както и да караш, каквото и да ти показва графиката за батерията, при всяко едно отпускане на газта ДВГ зарежда. Така в крайна сметка никога до сега не успях да докарам батерията до наистина изтощено състояние, че да ми липсва ел. бууст при кикдаун в ситуация на изпреварване, например. И пак се повтарям, това дори при каране по стръмни серпентини. Все пак преди всеки завой пускам газта и по този начин колата си зарежда батерията в определена степен постоянно. Чисто хипотетично, ако караш 50км права отсечка нагоре с пълна газ може би ще се стигне до ситуацията, която колегите твърдят по-горе. Но това е далеч от реални условия на шофиране 

Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
- nicktodorov
- Автомобил: велосипед
- Получена благодарност: 1 път
От градския транспорт по-евтино няма по вашата логика...travelboy1965 написа: ↑11 Окт 2021 13:36 Една кола трябва да те закара където си тръгнал по възможност най-евтино.
- nicktodorov
- Автомобил: велосипед
- Получена благодарност: 1 път
Biro май ме разбра най-добре.
Не съм казвал никога, че ще ти свърши батерията и няма да имаш изобщо до края на пътуването.
Казвам, че дали ще започнеш изпреварване с кикдаун и повече от половината батерия или само с минималните 3 черти е различно и се усеща.
Едно, защото заряда, който колата реши да позволи от "празната" батерия (знам, че реално не е празна) ще е по-малко и за по-кратко, и второ защото ускорение с пълна мощност от МГ1/2 и допълване с колкото там трябва от ДВГ не е равно на пълна мощност от ДВГ + малко от МГ1/2. Сега не съм експерт, но знам какво усещам, знам колко бързо мога да изпреваря и да се прибера обратно в двата случая и знам как въртящия момент на електромоторите не е с брутална крива като от ДВГ.
Не съм казвал никога, че ще ти свърши батерията и няма да имаш изобщо до края на пътуването.
Казвам, че дали ще започнеш изпреварване с кикдаун и повече от половината батерия или само с минималните 3 черти е различно и се усеща.
Едно, защото заряда, който колата реши да позволи от "празната" батерия (знам, че реално не е празна) ще е по-малко и за по-кратко, и второ защото ускорение с пълна мощност от МГ1/2 и допълване с колкото там трябва от ДВГ не е равно на пълна мощност от ДВГ + малко от МГ1/2. Сега не съм експерт, но знам какво усещам, знам колко бързо мога да изпреваря и да се прибера обратно в двата случая и знам как въртящия момент на електромоторите не е с брутална крива като от ДВГ.
-
- Благодарил/а: 177 пъти
- Получена благодарност: 116 пъти
Не, nicktodorov, разбрах те напълно добре и ти казвам и аз какво усещам и наблюдавам.
Вникни в написаното от мен- и от Slow. И пак казвам- напълно възможно е и чисто субективно да е моето усещане при големия ДВГ, който сам по себе си може да компенсира в голяма степен, но е абсолютен факт.

Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
-
- Автомобил: Меган 2,Корола 1.8 хибрид
- Получена благодарност: 2 пъти
Ами по-евтино ми е.Офиса ни е на 3 км от вкъщи.Двама сме.Отиване и връщане са 4лева.С колата дизел отивам и се връщам 33 пъти(100км)и разхода ми е 10 лв.За същото нещо 2мата ще дадем 132 лв. И ще се бутам със сополиви цигани.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Да де ама колата струва Х лв, които не ги включваш в тия 100км. Има обслужване, застраховка и други разходи, не е само гориво.travelboy1965 написа: ↑11 Окт 2021 14:23Ами по-евтино ми е.Офиса ни е на 3 км от вкъщи.Двама сме.Отиване и връщане са 4лева.С колата дизел отивам и се връщам 33 пъти(100км)и разхода ми е 10 лв.За същото нещо 2мата ще дадем 132 лв. И ще се бутам със сополиви цигани.
В разходите на моята кола за 4 години и 70х.км горивото е само 13%. А имам още 1г лизинг и остатъчна стойност

C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
-
- Автомобил: Тойота корола
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
Тия сметки издишат от всякъде.biro написа: ↑11 Окт 2021 14:35Да де ама колата струва Х лв, които не ги включваш в тия 100км. Има обслужване, застраховка и други разходи, не е само гориво.travelboy1965 написа: ↑11 Окт 2021 14:23Ами по-евтино ми е.Офиса ни е на 3 км от вкъщи.Двама сме.Отиване и връщане са 4лева.С колата дизел отивам и се връщам 33 пъти(100км)и разхода ми е 10 лв.За същото нещо 2мата ще дадем 132 лв. И ще се бутам със сополиви цигани.
В разходите на моята кола за 4 години и 70х.км горивото е само 13%. А имам още 1г лизинг и остатъчна стойност![]()
Първо колата струвала Х...ама ще я караш У или УУ години. Така че ако я караш 2-3-5 или 10 години е доста различно.
За това да се спрем на разходите които кажи речи на година може да измериш.
Каско между 1600-2500... сега и тук са много условностите, като кола, години и тн... но ако каското ти е 4-5-10 хиляди, надали използваш градски транспорт и придвижване в едно изречение.
Обслужването пак със горните условности средно ти е 400, ГО 300
Сумарно годишно или за 15 000 ще ти идва между 16-25 стИнки на КМ...
Отделно че ако въртиш над 15 на година сметките отиват още надолу.
В София с чудесното управление на картофената принцеса, градския транспорт е последното нещо което бих ползвал, дори в дни като днешния мокро и гнусно..бих избрал велосипед преди градския... Така че какво остава за автомобил.
Съвсем отделен е въпроса дали ще включиш в цената и времето/комфорта/шанса да се заразиш в тъпканицата (не само с корони и преди това е било факт). Така че да колата е доста по - евтина алтернатива на градския транспорт.. за София
- biro
Добре ето разбивка:
4.068,89 EUR гориво
4.335,06 EUR застраховки (каско + ГО)
8.888,28 EUR първоначална вноска (включва и първата вноска от 4 по каско + GPS тракер 600лв)
11.338,38 EUR финансиране (вноски лизнг + лихва)
680,38 EUR техническо обслужване
135,15 EUR данък
1.450,56 EUR зимни гуми + джанти + сензори
198,40 EUR винетки
153,39 EUR регистрация
31.248,49 EUR total
Около 0,45 EUR на километър.
Между другото една съпоставка на разхода на гориво: Аевенсисът беше комби 2.0 дизел 126 коня.
Хондата е 1.4 бензин 83 коня.
4.068,89 EUR гориво
4.335,06 EUR застраховки (каско + ГО)
8.888,28 EUR първоначална вноска (включва и първата вноска от 4 по каско + GPS тракер 600лв)
11.338,38 EUR финансиране (вноски лизнг + лихва)
680,38 EUR техническо обслужване
135,15 EUR данък
1.450,56 EUR зимни гуми + джанти + сензори
198,40 EUR винетки
153,39 EUR регистрация
31.248,49 EUR total
Около 0,45 EUR на километър.
Между другото една съпоставка на разхода на гориво: Аевенсисът беше комби 2.0 дизел 126 коня.
Хондата е 1.4 бензин 83 коня.
-
Е пак е по-евтино от автобус.Да не говорим когато се возят 2 и 3 ма души.Пък и хайде върви с автобус на ски.Или пък лятото на по отдалечен плаж от Варна.Ще идеш с автобус ама нъцки.Пък и каквото и да си говорим,накрая винаги става дума за пари.
https://blitz.bg/ikonomika/eksperti-che ... 44760.html
https://blitz.bg/ikonomika/eksperti-che ... 44760.html
-
Ами колега, предвид всички суми които си посочил са в Евро, допускам че не си в България или съм в грешка?
НО дори със твоите сметки съотнесено КЪМ СОФИЯ... пак с кола В СОФИЯ е по - евтино
Освен това си включил винетка - тук говорим за градски транспорт винетките не ни трябват, цена за регистрация цена на колата. Гумите ги купуваш веднжъ на 2-3-4 сезона, джанти? сензори?
НО дори със твоите сметки съотнесено КЪМ СОФИЯ... пак с кола В СОФИЯ е по - евтино
Освен това си включил винетка - тук говорим за градски транспорт винетките не ни трябват, цена за регистрация цена на колата. Гумите ги купуваш веднжъ на 2-3-4 сезона, джанти? сензори?
- biro
Не съм чужбина, софтуерът на spritmonitor.de ми калкулира разходите в евро иначе ги въвеждам в лв.
Обяснил съм, че това са разходи по нов автомобил за първите 4 години.
За хондата от скриншота цената на км е още по-висока щото се кара само градско и още няма 1г. А самата стойност на автомобила е 12 пъти по-ниска от тази на тойотата. Понеже я взех със зимни гуми и купих алуминиеви джанти с летни гуми втора употреба за смешната цена от 350лв общо за четирите. Вярно гумите са почти за изхвърляне, но градско по 200км на месец вършат работа.
Обяснил съм, че това са разходи по нов автомобил за първите 4 години.
За хондата от скриншота цената на км е още по-висока щото се кара само градско и още няма 1г. А самата стойност на автомобила е 12 пъти по-ниска от тази на тойотата. Понеже я взех със зимни гуми и купих алуминиеви джанти с летни гуми втора употреба за смешната цена от 350лв общо за четирите. Вярно гумите са почти за изхвърляне, но градско по 200км на месец вършат работа.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Приус вече не се предлага на европейския пазар?
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
Така.Днес направих повторен тест драйв на Корола Хибрид седан.Този път на магистрала до летището.Впечатления.Колата е много стабилна.Малко по-шумна е наистина,но определено не е по-шумна от сегашният ми дизел.Разход 5/100 като я настъпах до 140 на магистралата(комбинирано с малко градско).В режим спорт не ми се стори въобще мудна.При Меган 4 и Октавия напротив забелязах някакъв лаг при рязко натискане на газта.Може би е от скоростните им кутии.Кара се приятно.В резултат реших да променя цвета на купето в светло и да мина едно ниво нагоре.
-
Кое ниво си се спрял? ако си писал не успях да видя къде. При екзек. нивото, комбито е с лед светлини, седана неtravelboy1965 написа: ↑13 Окт 2021 20:03 Така.Днес направих повторен тест драйв на Корола Хибрид седан.Този път на магистрала до летището.Впечатления.Колата е много стабилна.Малко по-шумна е наистина,но определено не е по-шумна от сегашният ми дизел.Разход 5/100 като я настъпах до 140 на магистралата(комбинирано с малко градско).В режим спорт не ми се стори въобще мудна.При Меган 4 и Октавия напротив забелязах някакъв лаг при рязко натискане на газта.Може би е от скоростните им кутии.Кара се приятно.В резултат реших да променя цвета на купето в светло и да мина едно ниво нагоре.

-
Да екзек. седан.Не искам комби.