Да си пиша. По борд засега успявам да удържа на 4.3. 4.4 леко го прогоних. Така е с Приус, бием се за 0.1, не за цели единици разход.

Реших да си направя сметката за разход на газ, ако газифицирам Приуса.
Използвам следните входящи данни:
1. Годишен пробег от 8000
2. Два студени старта на ден (10% от разхода ще е бензин, по статистиката ми)
3. Разход от 4.9/100
4. 10% завишаване на разхода на газ
5. Цена от 1300 лв. на хубава уредба
6. Цена на А95, където зареждам - 2.09
7. Цена на газта, където зареждам - 1.11
Ако карам на бензин, за 1 година бих дал 820 лв. Или средно по 68 лв./мес.
Ако карам на газ, за 1 година бих дал 510 лв. Или средно по 43 лв./мес.
Или ще ми трябват около 4 години, за да "избия" цената на уредбата. След това ще започна да "пестя" по 25 лв./мес.
Възниква въпрос - ще вкарам ли 1300 лв. в нещо, за да мога да имам "спестяване" от 25 лв./мес след 4 години?
Размисъл (спекулация) - купувам днес акции на Майкрософт за 1300 лв. За последните 4 години те са донесли 3х възвръщаемост. Демек след 4 години, когато теоретично бих започнал да спестявам по 25 лв. на месец, финансово ще имам 2700 лв. отгоре (изваждам си разликата за по-скъпото придвижване, заради липсата на газ) от това финансово решение. Ако предположим, че общия капитал (инвестиция + нереализирана доходност) го оставиш за още 4 години, няма никакъв финансов мотив да се вложат 1300 лв. в газова уредба към днешния ден, защото това би било многократно грешно финансово решение.
Или нека разширя с теорията, когато бях купил Приуса, до днешна дата.
Разликата в горивото беше с +15% спрямо сега. Демек бих избил уредбата за около 3.5 години. Демек за 7 години бих "спестил" около 2500 лв. за гориво.
Ако в деня на покупка на Приуса взема решение инвестицията ми от 1300 лв. да отидат в акции на Майкрософт (както и правя), вместо в газова уредба, днес въпросните 1300 лв. са станали 9600 лв. От тях вадим 2500 лв. по-скъпото придвижване за последните 7 години и излиза, че вложените пари в обикновена акция би ми било със 7000 лв. по-изгодно. Или вместо да пестя по 30 лв. на месец, бих имал доходност от 115 лв./мес, което излиза около 4 пъти по-изгодно. Реално по-малко заради данъците, които ще възникнат, но за илюстрация се вижда разликата.
Просто размисли, нищо друго.