Въпрос на гледна точка.. Варна-Плевен ми е редовен маршрут и съм ги сравнявал многократно и като усещане (последният месец минавах два пъти през Велико Търново и два пъти до Плевен, и от там - Монтана)...
Плевен Бяла е зле заради румънците (Ябланица-Плевен не го знам как е - сигурно е същата работа - по маршрута им е)...
Около Бяла асфалтът е на коловози от камионите (с Кашкая шари по-малко, но Джипа бе по-широк и влизаше в 'резонанс' с коловозите - постоянно залиташе ту към левия, ту към десния коловоз и се изискваше повишено внимание.....
Около Търговище (до Дралфа) положиха чисто нов асфалт и е ОК... Но Попово-Бяла пътят е почнал да се рони, а и там често има камиони, като няма изпреварване в доста големи участъци... Обрасъл, понякога камионите закачат клони и ги извличат на пътя (сигурно трошейки някое друго огледало

)...
Иначе да - Бяла-Търговище е доста по-малко натоварен пътя... А и като цяло - по-малко натоварен отколкото през В.Търново (с изключение на Плевен-Бяла)... Но пък по-дълъг с двадесеттина километра...
Да, към Монтана ВИНАГИ избирам горния път - и на мен ми е по-приятен отколкото през Ботевград и лудницата към Враца-Монтана...
Но за София горният път към момента не го смятам за удобна алтернатива... Вероятно ще стане когато поудължат АМ Хемус (на места ще е по-близо да се прехвърли човек на горния път отколкото на долния, но тогава горе нещата ще станат по-тегави