Теста е направен.
При 3 градуса външна температура, когато сработи ДВГ-то, за да повдигне заряда на батерията, температурата на ДВГ-то се покачва точно с 20 градуса.
Охлаждането на ДВГ-то продължава в продължение на 19 минути, което му отнема 10 градуса.
Демек предположението ти е точно обратното - реално по време на теста, средната температура на ДВГ-то се покачва, а не се охлажда, както си мислиш.
За едно нещо съм грешал - при изключени консуматори на автомобила, цикъла на разряд-заряд е в границите на 50.5% -> 39.5%. Демек нямаме изразходване на 10%, а на 11%.
Засичането е добре да стане след заряда, защото реално капацитета след заряд на батерията е малко по-голям от колкото от дадено равнище да почнеш да засичаш по-надолу. Или за да съм по-точен, ако започнеш да засичаш да кажем от 55% надолу и започнеш измерването от 50.5% до 39.5%, то времето/капацитета е по-малко от колкото 39.5%->50.5%-39.5%.
Явно като зарежда и спре зареждането на 50.5%, реално в батерията има около 52%, съизмеримо с измерване по другия метод.
И пак да кажа - със сигурност ДВГ-то не може да се охлади до толкова, че случай на запалване на ДВГ да е причинено от охлаждането му.
И може друг да си направи тест на неговата батерия и да засече време със следния сценарий:
1. Загрява колата да кажем едно 30-на мин каране.
2. Спира се и се изключват фарове и парно. Музиката реално отнема доста малко енергия и почти системата не може да направи разлика с/без музика (пробвах го). За това докато чакаш поне музика да може да си слушаш.

3. Изчаква се да се запали ДВГ когато батерията падне на минимум - това би отнело средно между 30 и 45 минути.
4. Запалва ДВГ-то и започва да пълни батерията - между 2 и 3 минути.
5. Гаси се сам ДВГ-то и се пуска хронометъра
6. Засича се времето до следващото палене на ДВГ.
При мен, на Приус-2, отнема около 19 минути, като знам, че батерията трябва горе-долу да ми е читава (4.5 годишна към този момент).
Може да предположем, че другите поколения автомобили, по-новите, да са по-оптимизирани и е интересно да се види там.
Допускам също така, че заряд->разряд на по-новите системи да е по-различен, а не 11% като на П2 да кажем.
Също така колегите с 2.0 хибридни ДВГ батерията им е по-голяма. Както при Ярис е по-малка. И разни такива отклонения.
Но масово все още 1.8 хибридни Тойоти са със същата батерия. За това може и друг на направи експеримента и да видим разликите. Както на едни и същи модели, така и между различни модели и поколения.
Ако има желаещ някой от София с друг автомобил, можем заедно да направим експеримента и да смъкнем малко логове от друг автомобил за анализ.
Това е от мен и поздрави.