Hursa написа: ↑09 Фев 2021 17:33
В случая - имам предвид добавъчната мощност, която получава автомобила от ел системата.
Добавъчната мощност не се ограничава от възможността на ел. системата, а от други параметри и малко по-конкретно особености на дизайна.
От Тойота са казали, че колата е 122 коня и това е положението. Ако ти искаш 250 коня, ще си купиш друга кола. Не знам какво още има да се обсъжда тук.
Но ел. мощността, когато се движиш на ток при Тойота не е по-малка, а често е и по-голяма от конкурентите. Нали това ти е болката, че ел. мощността била малко. Ами не е малка, а си е абсолютно адекватна. Да не се окаже в крайна сметка, че общата мощ на колата ти е по-слаба, а не електрическата такава. Ако искаш мощ, взимай друг автомобил.
Моето мнение - ако аз си търся плъг-ин автомобил, с който да заменя сегашния Приус, ще гледам доста други неща, а не общата системна мощност. За мен ще е по-важно ел. мощността на колата, когато е изцяло в ел. режим, защото това ще ми е основната точка в избор. След това ще гледам дали има и други екстри - примерно в Прайма ще ме топли термо помпа. Когато навън стане -5 градуса, няма батерията да ми свърши двойно по-бързо от "заводските" показатели. Надеждност на изпълнение на системата. И още доста други факти. Точно при този клас автомобили общата системна мощност ще ми е едно от последните неща, които ще ме интересуват. Теб ако това те интересува - лошо няма. Ама специфицирай по-точно какво те интересува, а не да твърдиш нещо, което не е вярно.
Hursa написа: ↑10 Фев 2021 09:24
Но пък всеки може да провери, дори при тест (аз не съм, поне все още не). А да се сравнява разхода на автомобил със 122 кс, с друг - с мощност 245 кс взет за да се пробва - е несериозно.
И пряко сравнение на разхода, от тест, който е доста обективен, по един и същ маршрут, при еднакъв стил на каране. Точно тест на разхода, а не колко върви.
Шкодата за 360 км. преход е дала 4.2/100, а Прайма 2.5/100. Прайма е с 8.8 кВч батерия, Шкодата с 13 кВч. Значи Шкодата хем има с 50% по-голяма батерия, хем дава и с 50% по-голям разход.
В най-икономичния тест за ел. разход, Шкодата е дала 13, а Тойотата 9 кВч енергия. Това е преразход отново с около 50%.
И ясно си личи, че Тойотата е правен за икономичен автомобил. Ако ти търсиш по-бърза хибридна кола, защото това ти е приоритет - кеф ти Шкода, кеф ти БМВ, кеф ти Ферари.
Но пак да се върнем - ел. мощността на Приуса в ел. режим си е 90 коня. Общо взето толкова, че и над конкуренцията в този сегмент.
Иначе и аз харесвам Шкодата реално. Но не мога да казвам на черното бяло.