LED фарове и сняг
-
LED фарове и сняг
Аз ли пропускам нещо, или наистина има недомислица някаква? Миналата зима ми се случи само един път да карам в сняг на фарове и получих прозрение. Не греят като обикновените напред и не стопяват снега.
Снощи навъртях над 30 километра из Софето и по фаровете си се натрупваше сняг. И си седеше там. Ако ми се беше наложило да пътувам извън града...
Какви са ви наблюденията, как се шофира така? C-HR говоря, нямам спомен и във високите нива да съм виждал пръскалки за фаровете... Но оставам с впечатление, че такива фарове трябва серийно дс си вървят с пръскалки, иначе са неизползваеми...
Има ли скрита система, което не виждам? Някакво вътрешно вентилиране, от охлаждането на фара...
Снощи навъртях над 30 километра из Софето и по фаровете си се натрупваше сняг. И си седеше там. Ако ми се беше наложило да пътувам извън града...
Какви са ви наблюденията, как се шофира така? C-HR говоря, нямам спомен и във високите нива да съм виждал пръскалки за фаровете... Но оставам с впечатление, че такива фарове трябва серийно дс си вървят с пръскалки, иначе са неизползваеми...
Има ли скрита система, което не виждам? Някакво вътрешно вентилиране, от охлаждането на фара...
Toyota C-HR 1,8 HSD 2019 facelift
Toyota Previa 2.0 D-4D 2001
-
- Автомобил: Corolla ts
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
LED фарове и сняг
То и аз се чудех дали ще се стопява снега, ама явно не.
Corolla ts 1.8 hybrid 2020
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
LED фарове и сняг
Сега да не започнете тема - "Как да сложим халогенни крушки в LED фарове"

Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
- Автомобил: Corolla ts
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
-
LED фарове и сняг
Не, сериозно, не вярвам да няма нещо измислено, но факт е, че си се задържаше сняг по фаровете и светенето беше малко като през бабъл фолио. На емблемата се трупаше повече, радара постоянно отказваше. Наистина се замислих за обдухване с топлия въздух от вентилаторите. Няма как да е много ефективно и затова остава сняг, но пък обяснява защо беше по-малко. Отделно, че емблемата си е в “дупка”
И е нормално там да се натрупа повече... Не знам, нямам още достатъчно наблюдения и затова повдигнах въпроса, какво да очаквам, дали е измислено нещо... Въобще не си и помислям, че аз съм първия, обърнал внимание на такъв проблем и, че инженерите на Тойота не са се сетили. Още повече, че съм с фейслифта, където би трябвало да са оправени конструктивни надоразумения
И е нормално там да се натрупа повече... Не знам, нямам още достатъчно наблюдения и затова повдигнах въпроса, какво да очаквам, дали е измислено нещо... Въобще не си и помислям, че аз съм първия, обърнал внимание на такъв проблем и, че инженерите на Тойота не са се сетили. Още повече, че съм с фейслифта, където би трябвало да са оправени конструктивни надоразумения
Toyota C-HR 1,8 HSD 2019 facelift
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
LED фарове и сняг
Едва ли ще имате сериозни проблеми в продължителен план... Просто последните дни валя много мокър сняг, който безусловно създава проблеми за всички типове автомобили...
С Джипа само веднъж ми се е сърдил, че радара му е зацапан - датчика бе ниско в маската, и въпреки това, за пет години само веднъж създаде проблем - при мокър сняг.. Бе натрупал сериозно количество лед отпред.
Предишният ми опит в много подобни условия (бързо каране в мокър сняг) бе с една Зафира - на Витиня се чудих що се хлъзгаше по завоите, а показва външна температура +3С...
Разбрах след като спрях на ОМВ на Ботевградско - цялата предница на Зафирата (бе с халогени) бе с около 2см лед - включително решетката на радиатора
Така, че навярно ще е добре да споделите опит от мааалко по-дълга експлоатация, защото точно при такива гадни, но рядко срещани условия - леден дъжд или мокър сняг, се трупа лед без значение с какво отопление е.
Наистина е интересно какъв ще е практическият опит - все пак ЛЕД също топли малко или много...
С Джипа само веднъж ми се е сърдил, че радара му е зацапан - датчика бе ниско в маската, и въпреки това, за пет години само веднъж създаде проблем - при мокър сняг.. Бе натрупал сериозно количество лед отпред.
Предишният ми опит в много подобни условия (бързо каране в мокър сняг) бе с една Зафира - на Витиня се чудих що се хлъзгаше по завоите, а показва външна температура +3С...
Разбрах след като спрях на ОМВ на Ботевградско - цялата предница на Зафирата (бе с халогени) бе с около 2см лед - включително решетката на радиатора

Така, че навярно ще е добре да споделите опит от мааалко по-дълга експлоатация, защото точно при такива гадни, но рядко срещани условия - леден дъжд или мокър сняг, се трупа лед без значение с какво отопление е.
Наистина е интересно какъв ще е практическият опит - все пак ЛЕД също топли малко или много...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
LED фарове и сняг
Не съм имал проблеми с фаровете, но не съм шофирал дълго (повече от 1 час) по тъмно в силен снеговалеж. Много често ми се е случвало да чистя радара на път, последно на 4ти декември между Обнова и Плевен.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- Freedom
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
LED фарове и сняг
По чужди форуми има много дискусии и споделят, че проблемът е доста сериозен. В северните щати и Канада се оплакват, че нощно време на магистрала в снежна виелица остават почти без свтлини и опасността от инцидент е много голяма.
-
- Автомобил: Тойота корола
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
LED фарове и сняг
При подобни условия през годините този проблем съм го имал и с предните автомобили. Зависи си от дизайна и разположението на крушките вътре във фара. Но за пример, на пежо 307 не съм усетил крушките да топлят каквото и да било, камо ли да топят сняг и лед. Ако развиваше такава темперетура че да топи сняг и лед, пластмасарията отдавна щеше да е стопена. Решението за мен на дълъг път е по - често спиране и чистене.
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
LED фарове и сняг
Крушките си топят доста доволно.
В този случай дори повече от ДВГ-то:

И е май един от най-топлите елементи:

Иначе това е положение. Няма нещо по-различно от ситуацията. По-малко топлина => по-голяма вероятност от "зазимяване".
В този случай дори повече от ДВГ-то:

И е май един от най-топлите елементи:
Иначе това е положение. Няма нещо по-различно от ситуацията. По-малко топлина => по-голяма вероятност от "зазимяване".

Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
LED фарове и сняг
На моя аурис са халогенни, но пластмасата е на една педя от фара и при последния снеговалеж в Ст. Загора преди 4-5 години, снега си стои...
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
LED фарове и сняг
Дали ще е достатъчна топлината, диодите са относително много по-ефективни от халогенните "крушки", например. Така ще се охлаждат и ще се разсейва топлината им, но дали ще е достатъчна да затопли чувствително значително по-площ "челно стъкло" на фара, обтичано от насрещния поток.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
LED фарове и сняг
Само предполагам че е въпрос на "сметки" и дизайн при ОРИГИНАЛНО вградените такива.Обикновено са с по-малка площ на челото и вътрешен обем.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
LED фарове и сняг
Наистина - обикновено са със значително по-малка площ на "стъклото". При c-hr - не, но при королата, например - да.
(Но тези лед фарове - не са ли херметизирани.)
(Но тези лед фарове - не са ли херметизирани.)
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid