Не последните 2-3 години, а през 2011-2012. Явно са ги оправили. Може би, преди са гонили по-добро представяне през зимата и са слагали по-мек каучук. Това е била причината да се износват бързо.
Летни гуми на ниски температури
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Мнение от Kiki » 15 Ное 2020 08:04
Kiki
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Мнение от Airfan » 16 Ное 2020 01:23
Лично аз тук му взех и зимни и летни обувки, но май се предобряме у нас в тази посока.
Airfan
-
- Автомобил: Тойота корола
- Благодарил/а: 69 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
Мнение от Krachunov » 02 Яну 2021 08:49
фанатици викаш... говорите за сухи идеални условия, само че зимата дори да няма сняг, сухи и идеални условия са по - малко. Сутрин вечер поради темперетурните условия асфалта е леко мокър. До там с идеалните условия и перфектното спиране.vfr800 написа: ↑14 Ное 2020 12:39Как смееш да пишеш такива неща, сега ще дойдат 7 градусовите фанатици и ще ти кажат, че това не е вярно и как на тестовете на Наак опс исках да кажа Адак трябва да се вярва и така нататък и така нататък до края на светаRRRRR написа: ↑13 Ное 2020 21:45 Здравейте,
Мислил съм си, че ако няма сняг и лед лятната гума спира по-добре без значение температурата. Пейста по-долу го потвърждава/в определен диапазон/.
https://www.zr.ru/_ah/img/07NM0r3-gvzoe_q6c2JK-Q![]()
Да не говорим че трябва точно 5см сняг и всяка година става леш по пътищата от дебили дето не могат да отлепят.. Като караш кола 2 комплекта гуми няма да ти е такъв разхода, че да се циганиш за едните зимни.
Krachunov
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 345 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2021 09:30
Не - говорим за условия без лед и сняг.... При мокро отново лятната гума се държи по-добре...
Вече сме януари - единици са местата, където е имало сняг - за тях е нормално да си със зимни гуми. При нас не е имало дори скреж по прозорците (иначе - да, асфалтът е почти постоянно мокър заради близоста на морето)...
Дори и с два комплекта гуми с джантите, винаги съм сменял комплектите чак когато прогнозата покаже вероятност за сняг и лед... Дотогава - си карам с летните... Обратната смяна е малко по-консервативна - там изчаквам по-продължителната прогноза да покаже само положителни температури.. И с многото изминали години съм се убедил в правилността на стратегията...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
Мнение от Krachunov » 02 Яну 2021 15:09
Относно обратния вариант, да караш лятото със зимни, още по - зле.. За разлика от липсата на зима, не страдаме от липса на жега и в края на лятото си имаш страхотна пластмаса.
Като гледам какъв погром е по пътищата, масата от хората не осъзнават, че каквато и каруца да карат в крайна сметка тон-два железо контактува с пътя в 4 точки с големината на пощенски плик.
Така че ако ще тъните от зимни гуми.. направо продавайте колата....
Krachunov
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2021 15:22
На времето нямахме зимни гуми въобще... И си карахме цяла зима - внимателно, дефанзивно и т.н...
Лятото я карахме с 'пластмаси' - и какво? Пак - съобразяваш се с условията...
Няколко лета съм изкарал със зимни гуми - обикновено гуми, които не биха станали за още един сезон зима, но за лятото си имат достатъчно ресурс... Да, по-лошо сцепление от летните, ама нали затова колата има шофьор - да преценява... (тъй-като в него период не карах много - около 15-20х.км/година, а нов комплект гуми е например 2500лв ако не се хвърлям на скъпите гуми, щото при скъпите бюджета гонеше 1000лв/гума - всеки сам си преценява има ли смисъл или не...)
Преценяването трябва да е достатъчно обосновано... А ако си сгрешил в преценката - съобразяваш се с текущото състояние и толкова...
slowtraveler
-
Мнение от Krachunov » 02 Яну 2021 16:42
Ако си си купил кола с гуми за по 1000 лева бройката и ти е тегаво... значи е много лош избор на кола.. или по - точно лошо решение.
Относно шофьорската преценка, 99% при птп е заради лоша преценка. Нито един от шофьорите от всичките птп които са станали близките 10 години, не си е мислил абе аз ще се убия с тая скорост. След това, все едно какво мисли. Идеята ми е преди птп...
Кофти преценка
Кофти гуми
Кофти кола.. все пак най - стар автопарк в европа олазва влияние
И сложи към горните фактори, кофти път... който заради кофти преценка не е взет под внимание.. и е факт.
Не е спор, голи факти са броя на жертвите на пътя
както и броя на закъсали всяка зима...
Тези които преценят, абе аз съм със скапани гуми ще карам по - бавно или са един двама или изобщо ги няма.
Krachunov
-
- Автомобил: Corolla ts
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Мнение от Mcl » 02 Яну 2021 17:00
Mcl
- urb
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от urb » 02 Яну 2021 17:00
Сигурен съм и че с летни с джипа ще издаяна навсякъде. Иначе имам по два комплекта гуми и на двата автомобила. Мисля обаче на джипа да минавам на всесезонки. Тук сняг няма, май няма и да има. В тойотката нищо че съм със зимни континентал имам и вериги. Ти ако си само с зимни и без вериги на кола на предно. Еми за никъде не си ако има яко сняг. И въже си носи.
urb
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 202 пъти
Мнение от BOz » 02 Яну 2021 17:11
Грешно. Аз с кола на едно предаване и подходящи гуми в много от ситуациите ще съм по-проходим от джипа ти. А като караш завиваш ли, спираш ли или само "прохождаш"?

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
urb
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2021 17:45
Личен опит - Авенсис Т22 с нови зимни гуми гудиър Ултрагрип (забравих кой модел - актуалният за 2006) - в Еленския балкан драпах по едни черни стръмни пътища, включвайки целия си опит - засилване, недопускане на превъртане на гумите и т.н. - 'на ръба'... В същото време по същият път минути след моето преминаване с авенсиса, правехме опити с Мазда6 4х4 с летни галошки на приятел - спирахме на най-стръмните, заледени и т.н. места - ами драпаше все едно тръгва на равно и не-ледено

Крачунов - ти мен не ме мисли - щом съм си бил купил такъв автомобил нов от магазина - сигурно съм можел да си купя и гуми (Нокияна ми по памет ми излезе около 3600 с джантите

Точно с Джипа например ми свършиха първо летните гуми (нарушение на грайфера и леко порязване на борда), затова сложих Август зимните гуми. Сметнах за неразумно да слагам летни в края на сезона - затова новите летни ги купих в началото на другото лято (летните бяха по-евтини - излязоха малко под 2000лв и бяха без джанти

От друга страна ми се е налагало да карам с летни гуми Кашкая в дълбок сняг след буря - ами бе като патица на лед

slowtraveler
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Мнение от ufer » 02 Яну 2021 18:35

ufer
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 202 пъти
Мнение от BOz » 02 Яну 2021 20:14
Добре и правиш.
И този съсед преди седмици, когато с х5-цата не успя да излезе от гаража когато падна снега.
И аз с 4х4 нямам шанс да изляза от подземния паркинг с летните гуми. Доказвал съм го 2 пъти вече. На един мост и с хубави гуми се излиза почти без проблем.
Инае да, джипа може всичко защото е джип. Особено като е черен, физиката не важи.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
-
Мнение от bigchicken » 02 Яну 2021 20:36

Та, сняг и лед нямаше, сравнително топло, но мокър и доста мръсен асфалт.
На хибрида пак набързо смених гумите, след като се оказа, че с летните Мишелинки не става вече. Това им е първо лято, колата я купихме ноември.
Преценка, викате, ама като се хлъзне с 60 на път, по който съвсем нормално се кара с 90-100... Има едни неща, дето ги разбираш като се случат. А когато 3 тона изтърват сцеплението отпред на спускане нещата са сериозни. Аз си връзвам гащите с правилните гуми.
Колкото до опита ми, на един безкраен баир в Турция и натрупващ сняг бяхме най-високо качилото се МПС. Но когато все пак закъсахме нямаше опит, който да помогне с летните гуми, с които бяхме. Съвсем други трикове ни измъкнаха... След това спуснах планината без да мръдне буса, а докато бехме закъсали на 100 метра от билото гледах как насрещните се мятаха в канавката още със започването на наклона надолу, та чак не ми се искаше да потеглям и да минавам от другата страна

Toyota Previa 2.0 D-4D 2001
bigchicken
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru