Здравейте съфорумци,
Става дума за 2008 г., бензин, 147 коня, автомат. Днес видях, че антифриза е малко над минимума и реших да долея. Червен е на цвят, имам един уред за замерване, но стрелката не мръдна и си стои на около минус 60 градуса. Т.е. или е развален уреда или антифриза е концентрат. Та въпросите ми са:
- има ли специфичен антифриз, който трябва да долея или просто да си взема червен готов за употреба, който е на минус 30 някъде ако не бъркам;
- да долея дестилирана вода, но пък ако уреда ми не е верен да не взема да го разредя много, който е наличния.
Пф, сменявах крушка на десния къс.....баси отврата е с наместването на предпазната капачка. Сигурно, защото и ръцете не са ми от най-тънките.
Иначе слабички къси, ако не съм и на халогени не е много ок работата.
Антифриз за Авенсис
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 579 пъти
Антифриз за Авенсис
Горе на десния ъгъл, от долната страна на капака като го отвориш би трябвало (или на моята поне) да има бяла лепенка с какъв антифриз е заредена колата във фабриката. По спомен имаше и спецификация на антифриза. В дебелата книжка, която се сваля от линка в съответната тема, и никой не сваля и не чете също го пише....
Уви - по лесно е да се чака на готово, някой друг да го прочете и напише (пак, въпреки че има и тема "какво да налея").
При мен пише на лепенката Toyota super long life or equivalent concentrate. Не-помня-точно-текста change at 160 000km/100000 miles.
Виж какво ти пише в книжката на следващия абзац след спецификацията на маслото. Не е добре да наливаш "някакъв червен".
Уви - по лесно е да се чака на готово, някой друг да го прочете и напише (пак, въпреки че има и тема "какво да налея").
При мен пише на лепенката Toyota super long life or equivalent concentrate. Не-помня-точно-текста change at 160 000km/100000 miles.
Виж какво ти пише в книжката на следващия абзац след спецификацията на маслото. Не е добре да наливаш "някакъв червен".
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- Dydo
- Автомобил: Авенсис, 2.0, 147 к.с.
- Благодарил/а: 3 пъти
Антифриз за Авенсис
Благодаря за отговора.
Видях след като писах, че в багажника има червен, от който е сипвано. Но аз и да разбера за спецификациите, ако този преди мен е сипвал друг трябва да го сменя цялостно. А очевидно е сипвал.
Имам книжка на български към колата-бая тухла.....буквално като романа Тютюн на Димитър Димов
Иначе търсих тук, но нали знаеш, че на практика и други неща стават, извън конкретните препоръчани, проверено във времето и с години от ползвателите на колите. Та затова пуснах темата.
Видях след като писах, че в багажника има червен, от който е сипвано. Но аз и да разбера за спецификациите, ако този преди мен е сипвал друг трябва да го сменя цялостно. А очевидно е сипвал.
Имам книжка на български към колата-бая тухла.....буквално като романа Тютюн на Димитър Димов
Иначе търсих тук, но нали знаеш, че на практика и други неща стават, извън конкретните препоръчани, проверено във времето и с години от ползвателите на колите. Та затова пуснах темата.

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 579 пъти
Антифриз за Авенсис
За тези неща никой не може да ти каже със сигурност, освен предния собственик (ако помни въобще). Принципно четеш какво са ти написали в книжката, източваш и наливаш каквото трябва.
Това че е доливано и го губи е притеснително - адресирай го навреме, преди да ти е излезнал дебело ремонта на двигателя и евентуално измиването му от "маргарина". Моята за една година и отгоре не е загубила видимо никакъв антифриз.
Единия вариант е да имаш теч от някой маркуч, уплътнение, водна помпа. Другия, който е по-гаден е да се опитва да го гори.
По мое лично и НЕмеродавно мнение, източи и налей каквото трябва - напълно възможно е от неподходящ антифриз да си е заминала някоя гума. Огледай за отлагания от антифриз из двигателния отсек и около водната помпа. Гумените детайли и водната помпа не са разгромяващи откъм цена и когато и да ги смениш няма да сбъркаш, защото няма да убиеш нищо със смяната.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
- Dydo
Антифриз за Авенсис
Ами уж оглеждах, не видях нещо притеснително, но пак ще видя. Маслото е ок, цвета на антифриза е топ. Най-много според мен да има някъде теч. Ще го следя, но преди това евентуално, ще взема да го сменя цялостно. Освен тоя който е наличен да отговаря на спецификацията.

-
- Автомобил: рав 4 XA30 1az fe
- Получена благодарност: 1 път
Антифриз за Авенсис
Ако наистина антифризат ти е на -60 градуса това значи че е доста силен и става по пробивен, което ще рече че е предпоставка за протичане от някое по слабо място от охладителна система. Замери го и с друг уред и ако покаже пак толкова го разреди с дестилирана вода от водата нищо няма да му стане. Само споделям това е мое мнение и не мога да кажа че е най правилното.
Toyota Rav4 XA30 1az fe
- Dydo
Антифриз за Авенсис
Не бях обърнал правилно уреда....май трябва да е с маркучето надолу, а аз го мерих обратно. Измерих го след това на другата кола с маркучето надолу и показа -18. Ще го измеря пак по-късно на Тойотата по този начин, ще видя пише ли какви специфики трябва да е течността и какво е наливал предния собственик.
ПС...казанчето иначе е много тъпо, т.е. капачката е като тая за чистачките. Не е на винт, а с натискане и щракване. Не знам, дали при по-високо налягане няма да изфръкне
ПС...казанчето иначе е много тъпо, т.е. капачката е като тая за чистачките. Не е на винт, а с натискане и щракване. Не знам, дали при по-високо налягане няма да изфръкне
- Прикачени файлове
-
- 20201114_114358_copy_774x1032.jpg (178.92 KiB) Преглеждано 1882 пъти