Здравейте, от 4 години имам Toyota Corolla Verso 2.2d4d 12/2007. От няколко дни насам имам проблем с колата, като тук ще се опитам да обясня симптомите и с ваша помощ/съвет се надявам да разбера каква е причинита и как да действам за оправянето на проблема.
От около седмица, няколко дни след като сложих зимните гуми, забелязах че колата губи по-бързо инерция и сякаш стана по-мудна. Това го забелявах докато карах в едно задръстване. 3-4 дни колата не беше карана. Днес сутринта я запалих нормално и при потегляне се усети едно придърпване, като колата потегли, но по-мудно и с очевидно затруднение. Все едно потеглям с вдигната ръчна (ръчната не беше вдигната докато колата беше в гаража 3-4 дни). Качих се на магистралата, колата се набира, но по-мудно. Караха на 6-та с около 110-120км/ч като колата пак придърпа и чух нещо като тупкане от задната част на колата. Намалих и минах на 5-та с около 100км/ч и започна да се чува силна вибрация от задната част на колата. Както и да е, прибрах се благополучно с колата, като карах по-бавно, но определено колата се усещаше по-мудна и с някакъв проблем. Усещам също, че сякаш губи инерция по-бързо, освен че е по-мудна.
Не съм много компетентен по тези въпроси и се надявам, че вие може да ме насочите към евентуалния проблем и как да действам. Общо взето според вас, имайки предвид горепосочените симптоми, какъв може да е проблема? На мен ми се струва, че сякаш проблемът е свързан със спирачната система, но може и да се заблуждавам.
Благодаря предварително.
P.S. само да спомена, че никакви лампи по таблото не са светвали.
Симптоми на евентуален проблем
-
- Автомобил: Corolla Verso II 1.6
- Получена благодарност: 1 път
Най елементарната проверка, вдигаш на крик и проверяваш на ръка всяко едно колело как се върти,може да задържа някое, от блокирало цилиндърче.
Corolla Verso II 1.6i 2007
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
След малко по-продължително движение опипай джантите (внимавай да не се опариш) и подуши дали усещаш миризма на изгоряло феродо..
Ако температурата на някое колело се отличава - вероятно е позатегнало...
И най-вече - провери дали са ти затегнати болтовете/гайките на джантите...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Благодаря за съветите. Проверих днес четирите колела как се въртят и мога да кажа, че се въртят общо взето свободно без да е нужно да напъвам, за да ги завъртя, но ми направи впечатление, че задните две при въртене се чува осезаем шум от търкане на желязо в желязо. При предните не го чувам този шум. Иначе болтовете на джантите са затегнати.slowtraveler написа: ↑06 Ное 2020 17:23 След малко по-продължително движение опипай джантите (внимавай да не се опариш) и подуши дали усещаш миризма на изгоряло феродо..
Също така след проверката реших да я покарам колата, да видя как се държи и дали джаните загравят. Покарах около 15-20км в района. По време на карането, както и при потеглянето, симптомите от вчера (придърпването, вибрациите, губенето на инерция и т.н.) не ги усетих днес. Колата се държа добре, ускорява си нормално, пуснах я по инерция и не усетих някакво осезаемо забавяне или спиране, нямаше вибрации от задната част на колата, нито придърпвания сякаш тръгвам на ръчна. Когато се прибрах, пипнах джантите и не усетих никакво затопляне, даже джантите си бяха студени.
Не знам какво да мисля и се чудя какъв може да е проблема. Освен от спирачна система, от какво друго може да е, имайки предвид симптомите? Лагери? Маркучи на спирачните апарати? Нещо по мотора?
Благодаря предварително
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Стърженето отзад - погледна ли накладките ?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Накладките не съм проверявал, ще погледна при първа възможност какво им е състоянието.
По принцип ако не е от спирачната система, от какво друго евентуално може да е? Просто за ориентация питам..
Благодаря
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Виж накладките(ама и на ръчната), пък после ще го мислим.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016