Как подържате автомобила си или въпроси за автокозметика !
Моята кола откакто съм я купил не е ходила на автомивка , мия си я сам , безконтактно на OMV . Химията е силна да , просто трябва да се изплаква много добре препарата.
На контактното миене както и на подсушаването съм върл враг , оставя драскотини
На контактното миене както и на подсушаването съм върл враг , оставя драскотини
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
- babata
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Прегледах Тойота форума и не намерих резултат за поддържане на кожен салон. Видях в нета по другите форуми как практикуват, но казват, че изкуствената и естествената кожа се поддържа по различен начин. И първия въпрос е: на Авенсис-а от подписа или като цяло при Авенсис, кожения салон какъв е? Естествена или изкуствена кожа и ако може съвети от практиката, как го поддържате.
поздрави
Димитър
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 126 к.с. 1AD-FTV , 2008
Димитър
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Не съм виждал Авенсис с кожен салон, който не е от естествена кожа.
Поддръжката е лесна. Има препарати за кожа, с които се намазва кожата и това е.
Преди това, обаче, трябва с влажен парцал да се избърще много добре попадналият прах.
Не трябва да се прекалява с препарата и да се маже много често. Аз подхранвам кожата не повече от 2-3 пъти годишно.
Поддръжката е лесна. Има препарати за кожа, с които се намазва кожата и това е.
Преди това, обаче, трябва с влажен парцал да се избърще много добре попадналият прах.
Не трябва да се прекалява с препарата и да се маже много често. Аз подхранвам кожата не повече от 2-3 пъти годишно.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- babata
- Благодарил/а: 5 пъти
Какви препарати ползвате? Аз купих Carplan leather cleaner от Метро. Процедурата, която ще направя: Първо ще мина с прахосмукачка, после ще мина с парцал със сапунена вода или мокри кърпички и след това с Carplan leather cleaner, като го намажа по кожата и остатъците ще забърша с чисто парче. Правилно ли съм се насочил в "методиката" или...? А дали кожата става лъскава от тези препарати, защото хич не ми харесва лъщяща кожа?
поздрави
Димитър
Димитър
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
Колега,
Аз ползвам това:

Аз ползвам това:

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- etto
Някой може ли да препоръча конкретен модел на акомулаторна прахосмукачка за колата?
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
В лидъл пускат прахосмукачки на батерия. Марката е Parkside, върши добра работа. https://www.google.bg/url?sa=t&source=w ... QXn0gKQ3iK
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- etto
@biro това е много голямо, аз искам някое ръчно, което да го метна в багажника и да има зареждачка за запалка
-
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Бош/Филипс и т.н. имат ръчни прахосмукачки, около 150 лв са, стават и за вкъщи, и за колата. Дърпат сериозно при напълно заредена батерия, не са като големите, но вършат добра работа. Поне моя салон си го чистя екстра с такава. Просто гледаш да е най-високата мощност.
- batececo
- Благодарил/а: 365 пъти
Как ползвате вакса на автомивка, предполагам след измиване и изплакване се пуска режим "Вакса" и след ваксата пак се изплаква?
До сега мия за 4 лв:
- Слагам 1 лв, много бързо сваляне на едрата мръсотия, с оставащото време сменям на препарат и я минавам цялата с препарат.
- Следват 2 пъти по 1 лв, за пълно изплакване.
- 1лв за 5 мин прахосмукачка (optional)
Чудя се тази вакса ще пази ли от нещо и ако да, трябва ли също много добре да се отмие както измивния препарат.
До сега мия за 4 лв:
- Слагам 1 лв, много бързо сваляне на едрата мръсотия, с оставащото време сменям на препарат и я минавам цялата с препарат.
- Следват 2 пъти по 1 лв, за пълно изплакване.
- 1лв за 5 мин прахосмукачка (optional)
Чудя се тази вакса ще пази ли от нещо и ако да, трябва ли също много добре да се отмие както измивния препарат.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
- 1-2 лева за "безконтактна активна пяна", според зависи доколко колата ми е заприличала отвън на картофена нива
- 1 лев, понякога и малко за изплакване
- между 1.50 и 2 лева за "Пастиране" (течна вакса), и "Гланциране" (отмиване на ваксата).
Общо около 3.50-4.50 до 5 лева максимум. Стигал съм и до 7 ама то не се брои че бях със 7 годишният помощник.
Ефекта по предното стъкло до второто минаване с течност за чистачки е че водата стои на едри капки и "бяга" нагоре от насрещната струя, по предното стъкло. Другият ефект по боята е че се мие доста по-лесно, следващата седмица.
Прахосмукачката в гаража, със старата домашна прежалена вече прахосмукачка. Кори, табло и тапицерии - със пяна на Tuff Stuff и микрофибърна кърпа веднъж на 2-3 месеца, след това по пластмасите със спрей за табло на Motip.
През останалото време прахоляка се почиства с отваряне на двете предни, странични стъкла и си излита през тях ...
Есента като започнат големите дъждове стъклата се чистят със стар вестник и от възможно най-евтиният неароматизиран обезмаслител. После не се потят....
Смръдливката е завързана за пантата на жабката в краката на пасажера.
- 1 лев, понякога и малко за изплакване
- между 1.50 и 2 лева за "Пастиране" (течна вакса), и "Гланциране" (отмиване на ваксата).
Общо около 3.50-4.50 до 5 лева максимум. Стигал съм и до 7 ама то не се брои че бях със 7 годишният помощник.
Ефекта по предното стъкло до второто минаване с течност за чистачки е че водата стои на едри капки и "бяга" нагоре от насрещната струя, по предното стъкло. Другият ефект по боята е че се мие доста по-лесно, следващата седмица.
Прахосмукачката в гаража, със старата домашна прежалена вече прахосмукачка. Кори, табло и тапицерии - със пяна на Tuff Stuff и микрофибърна кърпа веднъж на 2-3 месеца, след това по пластмасите със спрей за табло на Motip.
През останалото време прахоляка се почиства с отваряне на двете предни, странични стъкла и си излита през тях ...
Есента като започнат големите дъждове стъклата се чистят със стар вестник и от възможно най-евтиният неароматизиран обезмаслител. После не се потят....
Смръдливката е завързана за пантата на жабката в краката на пасажера.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Не съм виждал малка ръчна безкабелна прахосмукачка, която да върши прилична работа. За това препоръчвам голямата лидълска. Хваща се чудесно в багажника плюс 2 каси бира, а моя багажник е 377 литра. Батерията се вади и зарежда в къщи, можеш да си купиш допълнителни батерии.
Има маркуч и всякакви дюзи, става за труднодостъпни места. Маркучът може да се закачи на отвора за издухване и се получава чудесна духаща дюза за почистване на компютри примерно.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
А на мен може ли някой да ми препоръча
1. препарат за кожен диван (така че, да лъсне красиво
)
2. нано препарат срещу варовик за баня/стъкло/фаянс (купих един за 50 лв-200 мл специално за бани, никаква работа не върши)
Благодаря предварително за отговорите! ако се намери някой да ми обърне внимание
1. препарат за кожен диван (така че, да лъсне красиво

2. нано препарат срещу варовик за баня/стъкло/фаянс (купих един за 50 лв-200 мл специално за бани, никаква работа не върши)
Благодаря предварително за отговорите! ако се намери някой да ми обърне внимание

....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Не съм очаквал да има Авенсис с такова оборудване - кожен диван и баня
За банята - трудна работа... Предпарати за смъкване на варовик има много (тя химията в този аспект е проста), но проблемът е, че при изсъхването на всяка останала капка, варовикът се отлага - няма как да се изпари...
Т.е. банята трябва да няма капки за да няма следи. Което за мен е невъзможно...
Алтернативата е да сложиш кондиционер на водата на входа на апартамента (приятел си сложи такъв - по памет някъде около 7000лв без периодичните консумативи, който оправя всички показатели на водата - минерализация, твърдост/варовик, пречистване и т.н.)...

За банята - трудна работа... Предпарати за смъкване на варовик има много (тя химията в този аспект е проста), но проблемът е, че при изсъхването на всяка останала капка, варовикът се отлага - няма как да се изпари...
Т.е. банята трябва да няма капки за да няма следи. Което за мен е невъзможно...
Алтернативата е да сложиш кондиционер на водата на входа на апартамента (приятел си сложи такъв - по памет някъде около 7000лв без периодичните консумативи, който оправя всички показатели на водата - минерализация, твърдост/варовик, пречистване и т.н.)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008