Всичко е нормално, щом са с БМВ-та.

Всичко е нормално, щом са с БМВ-та.
Просто казано защото си мисля, че изпреварвам. Дясната лента е заета следващите 5 км с автомобили, движат се със 70. Лявата лента също, но там се движим с 80. И някой решил, че кара по друга магистрала. Иначе за ЗДВП - благодаря за извадката. Това не променя факта, че може да си мигаш колкото искаш, когто и без друго няма къде да отидеш и всички сме в един кюп. Това ме дразни и затова пиша в тая тема. По въпроса дали ако карам със 140 и ми мигат отзад ще призная правото на някой да е по нагъл... ами вероятно да, но след като реша, че съм приключил в ляво.biro написа: ↑08 Сеп 2020 17:22Тогава защо си в лява лента?IvoDobrev написа: ↑08 Сеп 2020 17:11Че то вчера задръстването основно беше в лявата лента, в дясната се изпреварваше веднъж на 30 минути и колоната напред беше поне по 5-6 км. Не ставаше ясно на кого и за какво се светка, но пък някои бяха много ентусиазирани.
В такива ситуации просто караш в колоната едва ли помага светкането освен да изнервя, а и както е казал Оби Уан - Винаги има по-голяма риба!Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
Щом за Тойота може, защо за БМВ да не може?
Към горния въпрос и допълнение тази ситуация.biro написа: ↑08 Сеп 2020 17:22Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
В един момент от навлизането ти по магистралата дясната лента е била свободна, минал си в ляво, за да изпревариш и би следвало да преминеш отново в дясно след завършване на изпреварването. Ако има кола, багер, боклуци или ПТП в дясна лента това би трябвало да си го предценил когато си предприел изпреварване и да си направиш сметка да си завършиш изпреварването след като подминеш въпросните препятствия.BOz написа: ↑09 Сеп 2020 11:01 ОК, въпрос към 2-ри отговор.
Аз съм задължен да се движа в най-дясната свободна лента и това правя. Защото по-дясната не е свободна - има кола там. Както има кола, така може да има и багер, боклуци или паднал мотоциклетист. И изпълнявам точно и дословно закона и се движа в "най-дясната свободна" лента в този момент, спрямо условията.
Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:
1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;
2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение.
Потребители разглеждащи този форум: Kostadin и 7 госта