Здравейте,
Напоследък забелязах, че се чува скърцане, когато включвам на 2-ра предавка. Автомобилът е Toyota Corolla E150 1.4 с ръчна 5-степенна скоростна кутия. Получава се не само в движение, но и в покой. Не се случва, когато включвам на други предавки, освен на 2-ра. Звукът наподобява триене на метал в метал и се чудя да не би да е от маслото. Вие как мислите?
[Corolla E15] Виене/скърцане при смяна на предавка в покой
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 100 пъти
- Получена благодарност: 179 пъти
Четох за това, но звукът се случва не когато натискам съединителя, а когато сменям предавките.
Прерових форума и в една подобна тема се предполагаше, че е от синхронизатора. Ще пробвам как се държи с двоен амбреаж. За момента скърцането не ми пречи по никакъв начин, но се притеснявам да не е индикация за по-сериозна повреда в бъдеще
Update: Близо година по-късно - не съм имал никакви проблеми, понякога се усеща по-трудно превключване на предавките (обикновено в началото, преди да е загряла), но си карам така и не го мисля. Все пак автомобилът е на възраст.
-
- Автомобил: Avensins t25 1.8
Понякога по-трудната смяна на скорости особено при студен двигател/кутия е индикатор че може е добре да се смени маслото на кутията.
- urb
- Получена благодарност: 2 пъти
Смени комплект съединител. Скоро ще имаш проблем и със задна.
Toyota Corolla E12 4ZZ-FE LPG