Колеги, спретнах един фото-отчет за ремонт на бутоните на климатика на Corolla Verso 2008.
Предполагам, че и преди фейслифта е същото.
Всъщност на бутоните нищо им нямаше. Тук те не са с проводими гумички като на дистанционно, а микробутони за всака позиция. Проблемът беше следния: Платката се закрепва с винтове към лицевия панел. По някаква причина, втулките в които се завинтват те, бяха счупени в основата си. Някои на по две парчета. Аз успях да ги залепя със секундно лепило, но ми се стори, че няма да изкарат дълго. И след известно чесане, там където не ме сърби измислих как да го побългаря. При натискане на бутона за температурата в моя случай от лицевия панел, преди да се преодолее съпротивлението на бутона на платката, се избутва самата платка(тя е подвижна) и няма повече ход, за да се натисне самия бутон.
Идеята е да се предотврати движението на платката в посока на натиска. Предполагам, че и без залепване на втулките ще стане. Не помня колко дълги са винтовете, които сложих, но може би 4х30 са достатъчни. Няма проблем да останат да стърчат. Преди навиването им е желателно, предварително разпробиване на пластмасата със свредло 2,5 мм (ако винтовете са по- тънки, по-малко свредло).
По-подробно не мога да го опиша. Ако някой, четейки и гледайки снимките, не разбира или не може да го направи, по-добре да разпечата материалите и отиде при някой, който знае кое как се прави.
Как да разглобим панела за управление на климатроника:
ФОТО ОТЧЕТ:
Фото-отчет - Неработещи бутони климатроник, Corolla Verso 2008
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
- Автомобил: Сorolla Verso 2.2 D4D 136 DPF
Благодаря gimara за полезната и нагледна информация. Остава само да почерпя, че отдавна се каня да реша въпроса с бутоните за промяна на температурата.
Сorolla Verso 2.2 D4D 136 DPF 2007 г.
-
- Автомобил: Тойота Корола Версо 2.2 д4д
Благодаря колега за подробно описаното, снимките и отделеното време, при отразяване на този проблем. Проблемът при мен се оказа същият и се реши по начина по които подробно си описъл, с това ми спести време и излишни притеснения. Радвам се чи има хора като теб които споделят опита си.
Благодаря!
Благодаря!
-
- Автомобил: Corola Verso 2008
- Получена благодарност: 1 път
Благодаря много gimara! И на моята Корола не. работеха бутоните за температура. Ходих в Pitstop и ми казаха, че ще свалят панела срещу 60лв.(за 2 винта)и ще го дадат за ремонт, който ще струва между 200 и 300лв. На мен ремонта ми отне по-малко от час. Обичам, когато часовата ми надница е 300-400лв, макар и да са спестени, а не получени.
Пак хиляди благодарности!
Пак хиляди благодарности!
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Допълвам темата със леко различно решение. Лепенето на каналите за видиите го направих със двукомпонентна епоксидна смола. В случая на Bison "5 минути", но това няма особено значение. Предпочетох да го направя по обратим начин, и ползвах лента за прозорци от Jumbo за близо 2 лева. На места са 2 слоя гума, на други са 3 слоя залепени един към друг.
Практически решението е същото като на gimara, но не пробивам пластмасата, и винаги мога да разглобя панела, ако се окаже че гумата се е смачкала, макар че си мисля да ѝ отнеме години.
Снимки на потрошените места, и платката със гумичките:
Практически решението е същото като на gimara, но не пробивам пластмасата, и винаги мога да разглобя панела, ако се окаже че гумата се е смачкала, макар че си мисля да ѝ отнеме години.
Снимки на потрошените места, и платката със гумичките:
► Виж съдържание
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.