Лъжат ли ви борд компютрите и колко ?
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 592 пъти
Мнение от mapamop » 31 Яну 2020 18:40
При мен динамото е с нова "диодна плочка" и четки от началото на Август - 3000-3500 километра. Според "довереният сервиз", след смяната му е в добро здраве. Акумулатора е от дизеловата ми "Астра" Mutlu 75Ah, който поне до Юни-Юли 2019 на дизеловия мотор нямаше признаци за "умора", тук на бензинката си мисля че няма да се предаде скоро. Не светят лампи никакви по таблото, вчера докато си играх с едно Allscanner Nano VCX for Toyota/TIS по спомен напрежението беше от порядъка на 13 волта...
Аз я "удуших" два пъти моята, но колегата каза че не я е гасил като мен.
ppeneva, Клемата на акумулатора за мисля повече от 5-10 минути. Или не помня кой предпазител ECU1/ECU2 се вади пак за толкова. При мен си се ресетваше редовно докато сменях онези табла с интеграционните релета отзад, но там си беше за по 2-3 часа и нагоре. За малки престои без ток не се получаваше.
--
Тц...тц...тц...
mapamop
WoLF
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 345 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 01 Фев 2020 09:03
Което принуждава устройствата да се рестартират... В момента наблюдавам подобен рестарт на китайската навигация на Кашкая... Акумулатора - вече май над 3г, като през всичките тези 3г е експлоатиран възможно най-неизгодно за него - престой на улицата по месец два, без зареждане, или 'зареждан' в движение до 2км - колкото да го доразреди още малко

Есента навигацията си тръгваше моментално 'от спящ режим'... Сега първото стартиране след около месец престой води до рестарт на навигацията и ново зареждане на Андроида...
Ако стартирам пак преди да е позаредил акумулатора - пак се рестартира...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
Мнение от IliyanNikov » 01 Фев 2020 12:36
IliyanNikov
- mapamop
Мнение от mapamop » 02 Фев 2020 20:04

--
Тц...тц...тц...
mapamop
- ppeneva
- Автомобил: Corolla Hatch 2005 1.4 D4D MMT
- Благодарил/а: 2 пъти
Мнение от ppeneva » 03 Фев 2020 21:30
Стана и сега ми дава около 6.0/100 градско за София, т.е. почти като старото 5.9/100 но сега подсветките в колата едвам светят.mapamop написа: ↑31 Яну 2020 18:40 ppeneva, Клемата на акумулатора за мисля повече от 5-10 минути. Или не помня кой предпазител ECU1/ECU2 се вади пак за толкова. При мен си се ресетваше редовно докато сменях онези табла с интеграционните релета отзад, но там си беше за по 2-3 часа и нагоре. За малки престои без ток не се получаваше.

ppeneva
- mapamop
Мнение от mapamop » 03 Фев 2020 22:35
Не съм сигурен какъв ефект е трябвало да се получи по линия на първото.
За второто - имаше тема тук. Мисля на запален двигател и светнати фарове, натискате бутона за "малкият" километраж, показанията се сменят на:
ODO -> Trip A -> Trip B -> Излизат едни тирета
Когато сте на тиретата натискате и задържате бутона за малкия километраж и си превключвате степените на подсветката. След всяко по-дълго задържане светват 1 ред, 2 реда, три реда за всяка степен. Но това е за таблото с километража. За централната конзола и другото осветление по таблото не знам дали може да се регулират. И моята е Авенсис... има разлики вероятно.
--
Тц...тц...тц...
mapamop
-
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 7 пъти
Мнение от Enwor » 04 Фев 2020 08:56
Corolla 2020 Sedan 1.8 Hybrid
Enwor
Мнение от Анонимен1 » 04 Фев 2020 10:54
в частност въпросите ми са зя ярис 99 бензин. ще съм благодарен за информация или някакъв линк

Анонимен1
- mapamop
Мнение от mapamop » 04 Фев 2020 13:35
Сериозните сметки започват, когато трябва да "забърка" коректната смес на базата на текущата консумация на гориво, степента на изгаряне, външна температура, температура на моторам колко си натиснал педала за газта и да се ориентира за ландшафта. И това да го изчисли и да прецени съотношението на гориво/въздух в цилиндрите, преди да си "усетил" "че не караш ти колата".
Вероятно някой от колегите ще добави още факти, но на много "глупаво" ниво - ECU модула смята колко гориво е минало, кога и как е изгоряло и кога и колко да "налее още" в цилиндрите.
--
Тц...тц...тц...
mapamop
-
- Автомобил: Тойота
Мнение от papi_iliev » 04 Фев 2020 17:43
papi_iliev
Мнение от memorex » 04 Фев 2020 17:47
Времетраенето на впръскване от дюзите и обема на впръснатото гориво трябва да е константа .Иначе как да го изчисли компютъра?!?.Тука идва и въпроса относно величините обем,относително тегло,температура и така.
memorex
-
- Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 106 пъти
Мнение от vfr800 » 04 Фев 2020 17:49
Зависи от горивната система. Някои коли - по-новите основно, и то по-високия клас регулатора е в коша на помпата и налягането е постоянно примерно 3бар-а, за бензиновите говоря. Тези коли работят на Alpha-N, защото на фиксирани стойности заради големите разлики във вакуума при подаване на газ ще има големи флуктуации в горивоподаването. По-старите коли, и по-евтинките от новите имат вакумен регулатор, който компенсира налягането във всмукателния коректор, за да няма големи флуктуации в горивоподаването. При втория случай ще е доста трудно да измериш разхода на гориво посредством дюзите, реално поради тази причина по-евтинките коли няма такава екстра. При другите понеже налягането е фиксирано има такава възможност, но измерването пак няма как да е съвсем точно. Няколко неща се сещам , които повлияват измерването. Първо налягането в системата колкото и да е константно заради промяната в натоварването на дюзите налягането се променя за части от секундата преди да бъде коригирано, т.е имаме някакъв малък процент грешка. Температурата на горивото оказва влияние в много малък процент, но все пак оказва. Имаме и така наречения fuel evaporation canister, който събира бензиновите пари и в някакъв момент посредством клапан ги пуска към всмукателния колектор, ако е много топло тези пари са доста и реално този разход няма как да влезе в измерването. Също така в топло време пластмасовите резервоари се разширяват и могат да съберат без проблем 1 литър гориво повече, т.е има значение при каква температура зареждаме и правим измерването на бензиностанцията.sdeg написа: ↑04 Фев 2020 10:54 за такива като мен... по-незапознати...какви данни получава еку за да смята разход? знам, че дюзите отварят и времето на връскване е променливо, но налягането от бензиновата помпа постоянно ли е/знам, че има и регулатор на налягане на гориво/ - т.е. - налягане/ дебит/ време по някакъв начин са свързани и от значение. какво, как и откъде ползва еку?
в частност въпросите ми са зя ярис 99 бензин. ще съм благодарен за информация или някакъв линк![]()
vfr800
-
- Автомобил: Тойота
Мнение от papi_iliev » 04 Фев 2020 18:24
papi_iliev
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Мнение от BOz » 05 Фев 2020 10:52
Валидно е само за по-старите автомобили. В система без връщане на горивото в резервоара, по-евтините автомобили ще спечелят най-много, защото системата е по-евтина за изпълнение от такава, която връща горивото в резервоара. Съответно ако имаш цел да спестиш няколко лева в производството на автомобила, най-логично е да вложиш система, която е по-опростена и съответно по-евтина за производителите.

Разход на дизелов автоматик ->

BOz
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru