Премигване на лампата на акумулатора
-
- Автомобил: RAV4 2.2 D4D 136кс 2007г
Колеги,
от няколко дни забелязах, че ми премигва индикацията за акумулатор на таблото за част от секундата. Прави го основно в движение, като че ли само при ускорение. Не мога да засека някаква логика. На отиване към работа може да светне веднъж, на връщане 10 пъти. Маршрутът ми е градско + околовръстно и по-често го забелязвам на второто.
Вчера измерих напрежението на запален двигател - около 14в т.е. алтернаторът зарежда. Почистих и стегнах клемите на акумулатора, но без разлика. Евентуално ще погледна с Техстрийм за записани грешки. Междувременно искам да се допитам до опита ви. Какво бихте ме посъветвали?
Мерси!
от няколко дни забелязах, че ми премигва индикацията за акумулатор на таблото за част от секундата. Прави го основно в движение, като че ли само при ускорение. Не мога да засека някаква логика. На отиване към работа може да светне веднъж, на връщане 10 пъти. Маршрутът ми е градско + околовръстно и по-често го забелязвам на второто.
Вчера измерих напрежението на запален двигател - около 14в т.е. алтернаторът зарежда. Почистих и стегнах клемите на акумулатора, но без разлика. Евентуално ще погледна с Техстрийм за записани грешки. Междувременно искам да се допитам до опита ви. Какво бихте ме посъветвали?
Мерси!
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
В диодният блок на генератора като се прецака диод и съм имал случай лампата свети постоянно но ....и си зарежда.Но дали и при теб е така ще стане ясно когато светне за постоянно.
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
А не е ли възможно някоя от четките да е блокирала или по- вероятно да е в края на ресурса си?
-
- Получена благодарност: 5 пъти
Колега, провери си и ремъка на алтернатора да не се е разхлабил и да преплъзгва. Обикновено свири като преплъзгва, но ноже толкова да се е загладил, че да не издава познатия звук.
-
Досега не съм чул звук от ремъка, но не значи, че не може да е заминал
. Проверих го да не е разхлабен, но е ок. Проверих и записаните грешки с Техстрийм - няма нищо свързано. Направи ми впечатление, че от петък не съм виждал да премигва акумулаторчето на таблото. Може би беше и малко по-топло тези дни. Ще стане ясно рано или късно. Ще пиша ако/като има развитие.

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
При мен се беше прецакал диодният блок на динамото още на втория ден след покупката. На свободен ход не светеше нищо, ако малко подам газ и светваха акумулатора + някоя от лампите за Engine Check, VSC, Airbag. Причината беше че волтажа скачаше до 15-17 волта, според зависи колко ще натисна педала на газта. Техстрийма извади грешки за под/пре-напрежение в съответните системи. Преди това я бяхме проверявали с Delphi и по спомен там май нямаше грешки.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Четки алтернатор?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Автомобил: Corolla Verso
Здравейте карам Тойота корола версо 2000 куб. 116 коня дизел от няколко дена ми премигва таблото. Ту ми се включва проблем с генератора ту ми светва ръчната, VSC и др. Ходих при майстор и ми замери напрежението и се оказа, че дава пикови мощностти. Даде ми един волтметър за запалката и сега карам с него. Вместо 14.1 V или нещо близко до тях ми скача до 19.2 V макс моментно. Някой имал ли е същия проблем и колко е опасно да я карам на къси разстояния поне. Благодаря!!!!
- slowtraveler
E колко да е опасно - най-много след секунда колата да стане труп при такива пикови напрежения като и изгорят компютрите...
Ако са наистина такива напреженията си играеш с огъня - електрониката не търпи такива пренапрежения. Не бих палил повече автомобила, а бих прегледал алтернатора, маси и т.н...
Ако са наистина такива напреженията си играеш с огъня - електрониката не търпи такива пренапрежения. Не бих палил повече автомобила, а бих прегледал алтернатора, маси и т.н...
- mapamop
На фона на цената на диодния блок с четките която не надхвърля нещо от сорта на 30-40 лева, да ти се наложи да смениш ECU (не знам колко е на старо, но няма да е 30-40 лева), интеграционно реле за 60+ лева на старо, модул за централното заключване на старо който ти е мисля пак едни 60-70 лева... И цената на труда за централното и ECU ще е сериозна....slowtraveler написа: ↑02 Яну 2020 11:30 E колко да е опасно - най-много след секунда колата да стане труп при такива пикови напрежения като и изгорят компютрите...
Аз бих я загасил и бих я оставил моментално в най-близкият сервиз. Ако може на буксир-въже-платформа или в краен случай - кротко на празните обороти на двигателя.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
- slowtraveler
Пиковите напрежения обикновено са заради лоши връзки и т.н. При заминали четки и диоден блок резултата обикновено е недозареждане...
Само за 'успокоение' на колегата - на времето когато работех в Градски транспорт и помагах на колегите в поддръжка на една 'следяща система', която бе много нежелана от шофьорите (щото ги хващаше за закъснения и т.н.) редовно имахме проблеми с изгорели устройства... Най-лесното при автобуса бе - спираш всички консуматори (за да не ти изгори например радио или крушка), откачаш клемата на акумулатора, даваш газ, и устройството моментално умира - напрежението от 24V спокойно подскачаше и над 60V - алтернатора се шашва и дава напрежения, за които дори не е предвиден......
Само за 'успокоение' на колегата - на времето когато работех в Градски транспорт и помагах на колегите в поддръжка на една 'следяща система', която бе много нежелана от шофьорите (щото ги хващаше за закъснения и т.н.) редовно имахме проблеми с изгорели устройства... Най-лесното при автобуса бе - спираш всички консуматори (за да не ти изгори например радио или крушка), откачаш клемата на акумулатора, даваш газ, и устройството моментално умира - напрежението от 24V спокойно подскачаше и над 60V - алтернатора се шашва и дава напрежения, за които дори не е предвиден......
- mapamop
При мен си беше видимо взривена плочка, с характерните ароматни и димни следи. Миришеше си на изгоряла пластмаса/бакелит и си имаше сажди. Не мога да кажа какво ѝ се беше случило и защо беше "родила" така - колата беше от няма и 2 дни в ръцете ми. А съм сигурен че на прибиране към Русе щях да ги видя тези лампи за тези часове по пътищата.
--
--
- slowtraveler
При окъсил регулатор също е възможно повишаване на напрежението, но обикновено прекъсва регулатора, а не окъсява...
-
Не знам дали е същия проблем, но година по-късно примигването пак се появи този път в комбинация с грешка "Check battery". Техстрийм нищо не показа като грешка, измерих 13.8в на акумулатора при работеща кола + консуматори. 2 дни по-късно и при зачестило изписване на грешката колата изгасна на прибиране пред нас. За щастие в съседство има сервиз за алтернатори и вчера оставих колата в него и днес след ревизия на алтернатора (смяна на диоден блок и четки) колата е отново на пътя. Заедно с тях майсторът смени и демпферната шайба, за която знаех от година, че е пътник
.