от известно време ме беше налегнала мисълта да подменя фабричните говорители на Авенсис Т25, че нещо не ме кефеха особено. Не съм аудиофил или там какъвто се води, но обичам да слушам чиста музика, без пукане, пърдене и разни там шумове, които на 15г. кола с фабрични говорители непременно има.
Та ... днес свърших тази работа.
Тъй като не гоня сила, а чистота и звук се спрях на следните 2 модела говорители.
SPG 13CS на Алпайн 13см двукомпонентни дребосъци със значителни въможности за предна линия
и
SPG 13C2 двулентови за отзад.
Естествено, че това са бюджетни решения до 250лв без допълнителен усилвател и съм далеч от мисълта , че няма по-подходящи варианти, ама на мен това ми е ОК, като за фабричната система

А и пича от Примавокс беше много любезен, да го похваля и него.

Естествено взех 4бр. адаптори от 3 отвора, към 4 отвора и за 13см говорители.
Разбира се, че отворите се разминаха и правих нови, а уж са за Авенсис Т25, ама май не са

Като ще сменям говорители се разходих до Авител за една шумоизолация за отвътре на вратите.
Малко снимки, които сами си говорят. Почнах отзад първо:

Металното фолио преди да сложа говорителя го махнах от ринга, така че битума да си свърши работата.
И отпред, ама тук ме домързя много да снимам:

Филтрите ги пъхнах вътре във вратата хванати с опашки за разпънката по средата.
Буксата на пищалките се оказа, че събира двата плюса и двата минуса за към нея и говорителя и в новата концепция се нуждаеше от две мостчета, че да свирнат Алпайнчета

Финална снимка нямам, че гледах да събера всичко , защото 5 часа клечане ми дойдоха в повече.
Е да, ама ... пускам музиката и звука е друг. Мислех , че Матсушитата ще дойде слаба за тия Алпайни, но се справя добре до към 46 от волюма, което на мен ми стига.
А и е чисто, без паразитни пукания и т.н.
Ако някой е решил, хамалуване си е, но е по-яко от фабричното

Успех!
П.С.
Сега е време да плюете и да давате акъл, ама всичко вече е затворено и мача е свирен