Lexus IS200 XE10 - ниво Executive
Компонент/агрегат:
Запалителни бобини.
Проблем:
Не е наличен - обща профилактика преди зимен сезон.
Моторът работи равномерно в целия диапазон.
При рутинен оглед са открити 3 броя бобини с нацепване по корпуса и 6 броя наконечници с микропукнатини в гумата.
Решение:
Подмяна на амортизирани наконечници на запалителни бобини.
Лепене на "сцепени" бобини.
Процедура по демонтаж:
Сваляте въздуховода и кутията на въздушния филтър.
Развивате 6 броя болтове с глава 10.
Откопчавате бобините и вадите.
Първо се снабдявате с двукомпонентно епоксидно лепило:

След това се снабдявате с необходимия брой наконечници - в случая 6:

Наконечниците са от мотори NZ серия - пасват идеално, най-нови са като производство и се продават отделно - OEM 90919-11009:

OEM качество на изработка:

Внимателно и с въртеливи движения отстранявате старите наконечници:

Ето как изглежда пукнатина в корпуса на напълно работеща бобина:

Още една фина пукнатина - сцепването е точно по снадката на кожуха:

Нов наконечник/ляво/ и стар наконечник/дясно/:

На снимката не се вижда добре, но при стискане на новия и стария наконечник разликата е осезаема:

Налична е и разлика в цвета на гумата:

Размерите са на важните повърхности съвпадат идеално:

"Санирана" бобина с нов наконечник:

Подготвяме равни части епоксидно лепило:

Почистваме бобините с изопропанол/99%/ и запълваме пукнатините:

След като лепилото изсъхне шкурим до достигане на оригиналния размер на стената:

Залепена и изшкурена бобина:

Готовият продукт:

Важно четиво по темата - на руски език:
Статья о наконечниках катушек зажигания DIS-6
Манипулацията може да извършите на следните модели мотори:
По програма наконечници 90919-11009 са съвместими само с Yaris и IQ, но аз мисля че съвместимостта е следната:
- 1AZ-FE, 1AZ-FSE, 1NZ-FE, 1ZZ-FE, 1MZ-FE, 1TR-FE, 1GR-FE, 1G-FE, 1NR-FE, 1SZ-FE, 1KR-FE ,1JZ-FSE, 1UR-FE, 1ZZ-FE
- 2TR-FE, 2UZ-FE, 2AZ-FE, , 2NZ-FE, 2NZ-FXE, 2SZ-FE, 2GR-FE, 2GR-FSE, 2ZZ-GE, 2SZ-FE, 2AZ-FE, 2AZ-FXE/с доработка на бобини/
- 3RZ-FE, 3S-GE, 3S-GTE, 3ZZ-FE, 3RZ-FPE, 3GR-FSE, 3ZZ-FE, 3ZZ-FXE
- 4ZZ-FE, 4GR-FSE

"Ремонтът" ми отне 2 часа - основно изчаквах епоксидното лепило и се мотаех на припек.
Моторът работи отлично - поставени са чисто нови иридиеви свещи 90919-01210 - Denso SK20R11.
Процедурата е лесна за изпълнение от внимателен механик-аматьор и може да подобри/удължи живота на вашите COP.
Трябва да отбележа, че автомобилът стана на 216 000 км и това все още са оригиналните бобини от завода - собственици на същия мотор конвертиран на LPG се оплакват от честа смяна на COP, но всяко нещо си има цена.
Цената на един наконечник е под 10 лева - цената на една нова бобина е с множител около 10.
Изводите оставям за вас.
Благодаря на колегата Toyota_forever за доставката на наконечници и свещи - пращайте му поздрави от мен.
Благодаря Ви за вниманието.