Доливане на различно масло - проблем ли е?
- Кръстинко
- Автомобил: Corolla E12 2005 комби 4ZZ-FE
Здравейте.
Днес с ужас забелязах, че е текло масло от тойотата - в предната дясна част, май пред гумата. Веднага премерих маслото - на минимума. За десетте месеца, откакто съм я взел, не беше пипвала - стоеше си винаги на средата. Проблем ли е да долея от маслото, което имам, при условие, че не знам с какво е в момента? Т. е. почти сигурно ще е различно като марка, а евентуално и като вискозитет.
Наскоро сложих АГУ, възможно ли е това да е причината - да не са дозатегнали нещо при монтажа?
Днес с ужас забелязах, че е текло масло от тойотата - в предната дясна част, май пред гумата. Веднага премерих маслото - на минимума. За десетте месеца, откакто съм я взел, не беше пипвала - стоеше си винаги на средата. Проблем ли е да долея от маслото, което имам, при условие, че не знам с какво е в момента? Т. е. почти сигурно ще е различно като марка, а евентуално и като вискозитет.
Наскоро сложих АГУ, възможно ли е това да е причината - да не са дозатегнали нещо при монтажа?
Corolla E12 4ZZ-FE 2005
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 336 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Няма да ти се разсърди ако сложиш маслото, което е предвидено за твоя ДВГ...
Но все пак е добре да видиш първо дали локвата масло е от твоя автомобил, и ако е - откъде капе... Тези неща без отваряне на капака не стават...
Относно доливането - защо не смениш маслото - явно отдавна му е станало време...
Но все пак е добре да видиш първо дали локвата масло е от твоя автомобил, и ако е - откъде капе... Тези неща без отваряне на капака не стават...
Относно доливането - защо не смениш маслото - явно отдавна му е станало време...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Кръстинко
- Автомобил: Corolla E12 2005 комби 4ZZ-FE
Разбира се, че ще сменя маслото, а първо ще потърся проблема. Но до понеделник това няма как да стане, а утре трябва да направя 100 км, та се чудех дали мога да си направя проблем с това пъруване.
Corolla E12 4ZZ-FE 2005
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 579 пъти
На теория ако е същият тип - синтетика/полусинтетика/минерално И покрива изискванията на двигателя ти БИ трябвало да няма проблеми от смесването на 2 марки. Не е 100% гаранция, но да кажем че вероятността да се пресече маслото е по-малка. Очаква се че маслото, което е в двигателя би трябвало да е по спецификацията за този двигател. Вече какво е налято - зависи от мястото на което е сменяно. Виж дали няма накъде лепенка и/или написано кога и с какво е сменено.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
-
- Получена благодарност: 1 път
Маслата, затова имат стандарт, за да не се пресичат. Могат да се смесват минерални, полусинтетични и синтетични, но за предпочитане от същия вискозитет и клас. Долей поне да е 5w30, направи пътуването и след това го смени. Така бих направил аз. От мин. до мах. на щеката е към 1 л.
- Toyota Yarispz
- Получена благодарност: 1 път
Допустимо(при извънредна ситуация) е доливаме на друго масло но отговарящо на същата спецификация по АCEA...

- urb
- Получена благодарност: 2 пъти
Важното е да има масло. Ако няма - лошо! Слагай същия вискозитет. Но и да е друг за извънредна ситуация пак е ОК.
Toyota Corolla E12 4ZZ-FE LPG
-
- Автомобил: Toyota auris 1.6 petrol
Здравейте колеги,
вчера реших да проверя маслото в двигателя,
проверих на пръчката и нещо много странно, по средата на пръчката няма масло. Пръчката е омаслена под минимума и около максимума. Незнам трябва ли да долея малко или не. Колата е на около 6700 km от последната смяна (март месец тази година). Колата е Аурис 1.6, 124 к.сили, бензин, 2007г. Утре мисля да отида до сервиз, но все пак ми се иска ако някой има мнение по въпроса да ме посъветва и да знам какво горе долу да очаквам. Благодаря предварително!
вчера реших да проверя маслото в двигателя,
проверих на пръчката и нещо много странно, по средата на пръчката няма масло. Пръчката е омаслена под минимума и около максимума. Незнам трябва ли да долея малко или не. Колата е на около 6700 km от последната смяна (март месец тази година). Колата е Аурис 1.6, 124 к.сили, бензин, 2007г. Утре мисля да отида до сервиз, но все пак ми се иска ако някой има мнение по въпроса да ме посъветва и да знам какво горе долу да очаквам. Благодаря предварително!
Това дето е към максимума се е изцапало докато щеката се плъзга в тръбата,демек маслото ти е под минимума и е желателно да долееш !
1.4 D-4D много добър мотор !
-
Ето снимки:
- Прикачени файлове
-
- IMG_20191020_144559.jpg (1.27 MiB) Преглеждано 4566 пъти
-
- IMG_20191020_144537.jpg (1.27 MiB) Преглеждано 4566 пъти
-
- IMG_20191020_144601.jpg (1.4 MiB) Преглеждано 4566 пъти
-
Благодаря за бързия отговор, странното е, че когато колата е загряла, изчаквам 10 мин меря нивото тогава
на пръчката отчита само под минимума, горе не се зацапва така, а когато меря да кажем след около 10 часа, се зацапва на две места.
Иначе и аз предполагам че е за доливане, но мисля утре да отида до сервиза, не ми се рискува да доливам, незнам какво масло са сложили.
Забравих да отбележа, че лампата за маслото не свети.
на пръчката отчита само под минимума, горе не се зацапва така, а когато меря да кажем след около 10 часа, се зацапва на две места.
Иначе и аз предполагам че е за доливане, но мисля утре да отида до сервиза, не ми се рискува да доливам, незнам какво масло са сложили.
Забравих да отбележа, че лампата за маслото не свети.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 579 пъти
Стискай палци да не светне. Колкото и малко масло да е останало, системата все още подържа налягане за не сработи датчика. Ако светне - много вероятно е да е вече късно за доливане, защото двигателят вече ще е с поражения. Лампата на Аладин светва когато няма достатъчно или никакво налягане в смазочната система (мисля, някой да ме поправи ако греша).
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
- boyanmt
- Автомобил: RAV-4-за кибрит
- Благодарил/а: 1 път
Каква е причината(съдейки по снимките по-горе),да няма масло в средата на щеката?
Дали снимката е кофти...или има нещо гнило?
Маслото “олива” щеката,така че по моему,би трябвало да е на “максимум”?

Дали снимката е кофти...или има нещо гнило?
Маслото “олива” щеката,така че по моему,би трябвало да е на “максимум”?

-
Точно така изглежда както е на снимките, затова и аз се чудя как така пръчката не се нацапва с масло по средата?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 336 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Причината обикновено е във формата на водещата тръбичка... По тръбичката се стича маслото до долната му част, и когато вадиш щеката, тя се 'оцапва' в посъбраното масло в момента на вадене...
Предполагам ако изкараш и избършеш неколкократно щеката - ще остане реалното ниво на маслото - само долната му част.
P.S. този ефект съм го наблюдавал на много автомобили - предимно с 'криви' тръбички или по-дълги щеки, които при вадене допират до стената на водещата тръбичка... Правилото е винаги да гледаш най-долният ръб на маслото - то няма как да направи 'въздушен джоб'
Предполагам ако изкараш и избършеш неколкократно щеката - ще остане реалното ниво на маслото - само долната му част.
P.S. този ефект съм го наблюдавал на много автомобили - предимно с 'криви' тръбички или по-дълги щеки, които при вадене допират до стената на водещата тръбичка... Правилото е винаги да гледаш най-долният ръб на маслото - то няма как да направи 'въздушен джоб'

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???