Мнение
от mapamop » 16 Окт 2019 14:27
Аз съм с LED-ове в цялото купе. Релето на Avensis T25 изгаряше при мен заради "кирливизацията" на ел. системата, направена от михлюзите във Варненската автокъща.
Проблемът на релето е че няма никаква или почти никаква защита от късо съединение, претоварване и обърнат поляритет или паразитен + от някъде. При мен гореше релето защото малоумниците, вместо да сменят релето за помпите на чистачките и фаровете, или да го оставят така както си е изгоряло наполовина, си бяха пуснали "мосшче" от входящият плюс на релето до помпата за фаровете. Съответно - интеграционото реле получава плюс който не очаква/не му е нужен и изгаря (2 бр. дотук).
Та на моите идеи по въпроса - можеш да си смениш плафона с лента. ОБАЧЕ:
- консумацията на лентата ти трябва да е не по-голяма от тази на крушката която заменяш. Имай предвид че има диоди в корпус 3050/5050, които може да стигнат и до половин ват бройката. Зависи каква и колко лента ще сложиш. Смятай и резисторите по лентата, защото са консуматори и ядат ток/ампери (за да правят топло).
- съпротивлението на лентата трябва да е далеч от идеята за късо съединение (0).
- използвай оригиналното окабеляване, копче и т.н. - няма риск от някъде да ти изтече някой плюс.
- С диода няма как да обърнеш поляритета. На теория с обикновената крушка е по-възможно, защото тя няма поляритет.
- Забрави да правиш "подвига" да си "скалираш" лентата - т.е. да светва и изгасва на сегменти. Просто си пусни 2 кабела от фасунгата за +/- (отзад са на обувки) и дотам.
- Ако разкачаш/закачаш кабелни обувки - закачаш ги в оригиналното им разположение.
Накратко - с лента от "Практикер","Бриколаж" и всички останали свестни магазини за осветление, на която ѝ пише съпротивлението и/или консумацията на метър си ОК. При условие че не срежеш само един сегмент с 3 диода на него. И с подходяща изолация - кабели, лентата да не опре на метал в купето, всичко съобразено и с това че има вибрации...
Това е мое мнение, можеш да ме отсвириш, или да го вземеш предвид. Както и другите...
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.