Управление на предна камера на автомобил
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Да, реленцето на BOZ вероятно ще се нуждае само от един транзистор с резистори или оптрон с резистори за повдигане на нивото на входния сигнал от 5V на 12V...
Честотата сигурно е ОК... Засега то е фаворит, стига да се намери някъде на нормална цена.
За процесорче - няма проблем да го реализирам (че имам вкъщи и сума ти едночипови микрокомпютри, на които мога да им сменям честотата и безжично)... И без осцилоскоп ще стане (осцилоскопа ми изгоря), но имам сигнал-генератор... Но малко или много - си има особености... Първо да му нагодиш захранване (5 или 3.3V), да му нагодиш сигналите и изходите, и т.н. и т.н. Уж дребни неща, ама се трупат...
То по-лесно да прехвърля импулсите през кондензатор към ключов транзистор и директно да командвам изхода - при правилно подбрани елементи - ще стане...
Честотата сигурно е ОК... Засега то е фаворит, стига да се намери някъде на нормална цена.
За процесорче - няма проблем да го реализирам (че имам вкъщи и сума ти едночипови микрокомпютри, на които мога да им сменям честотата и безжично)... И без осцилоскоп ще стане (осцилоскопа ми изгоря), но имам сигнал-генератор... Но малко или много - си има особености... Първо да му нагодиш захранване (5 или 3.3V), да му нагодиш сигналите и изходите, и т.н. и т.н. Уж дребни неща, ама се трупат...
То по-лесно да прехвърля импулсите през кондензатор към ключов транзистор и директно да командвам изхода - при правилно подбрани елементи - ще стане...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- jacob12
- Автомобил: Toyota Rav 4 2.0 petrol engine
Не става ли със сигнал от парктроника, той се деактивира над опрделена скорост и точно това да се използва. Според колата на 15 или 20 км, в час се деактивира?
- slowtraveler
jacob12, малко по-горе писах - нямам преден парктроник. А задният не се включва по скорост, а по захранване на задните лампички... 

- jacob12
Да, ако не е вързан на КАН, се вързва към задни лампички. Кашкая не е ли малко по умен? Ауди, Рено и други още от1998-2000 са на Кан и се активират по скорост. Иначе, да, знаех че си само на заден парктроник, ама си мисля откъде сигнал? Радиото следи скорост, кутия ( ако е автомат ), климатика би трябвало, ако имаш люк, Aha, сигнала за блокировка на Паркинг позиция на лоста е до определена скорост, точно това ти трябва ! Сега не казвай, че Кашкая е ръчка 

- slowtraveler
Разбира се, че е ръчка
Не съм виждал заден парктроник на някакъв автомобил да се активира с нещо друго освен сигнала за включена задна скорост... Пък и няма логика да работи когато колата се движи напред (освен когато имаш самопаркиране, но там системата е друга)...
За предните парктроници - да, там ти трябва сигнал за скорост..

За предните парктроници - да, там ти трябва сигнал за скорост..
- jacob12
Малко варианти имаш при ръчка. А не забравяй, че и автоматика има задна скорост. Може да сложиш на избирача на предавките магнитчета с рид ампула и да ти дава първа скорост включена. Гюрук нямаш, автомат нямаш, а скоростта се преработва трудно, особено по Кан. Гледал ли си камерите в огледалата, бяха популярни преди 10-15 години как вземат сигнал? Може би с магнит и рид ампула да се чете първа скорост ще е най лесно за изпълнение. Ако искаш да влючиш и умения от Млад техник, може по японски- да монтираш оптрон около жилото на лоста. Веднъж бях видял и рядко изпълнение- микрета под маншона на скоростния лост, като включиш на определена скорост и го задейства, в не е вързано със скорост, но първа предавка е за потегляне и маневра все пак
-
- Получена благодарност: 1 път
А евентуално от модула на АВС, който се активира мисля над 5 км/ч.
- slowtraveler
Модулът на АБС е първия по веригата, който обработва и предава нататък обработената
Километражът е 'следствие' на обработената от АБС информация, така, че няма как да се вземе от там...
Засега обаче съм намислил друго решение - устройството има втори видео вход, който със софтуерен бутон се изкарва на дисплея (DVR)...
Така, че първо ще го пробвам така...

Засега обаче съм намислил друго решение - устройството има втори видео вход, който със софтуерен бутон се изкарва на дисплея (DVR)...
Така, че първо ще го пробвам така...
- peterhr
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 31 пъти
- Обратна връзка:
Дисплея как решава кога да покаже сигнал от камерата?
Има ли сигнал за заден ход до него?
Или взима от CAN шината?
Или като камерата получи сигнал и започва да излъчва и дисплея вижда сигнала и превключва на режим камера?
Камерата нали не трябва да е нещо специфично като параметри на видео сигнала?
Има ли сигнал за заден ход до него?
Или взима от CAN шината?
Или като камерата получи сигнал и започва да излъчва и дисплея вижда сигнала и превключва на режим камера?
Камерата нали не трябва да е нещо специфично като параметри на видео сигнала?
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT
- slowtraveler
Както всеки китаец - няма точна спецификация 
Като вържа камерата ще разбера... Има CAN входове, които не съм ги връзвал (не смея
)... Има вход и 'задна светлина', ама това нищо не значи.
Може все пак да се активира като тъпите китайци - по няколк осигнала. Например при поява на видеосигнал, а входът за задната светлина да е ако ползваш цифрова камера...
Предната камера, заедно с едната задна ми пристигна. Ама за да не разхвърлям два пъти таблото изчаквам да ми дойде и втората задна камера - тогава ще реша коя да оставя...
Засега предната камера ще я вържа на входа на DVR и ще видя дали така е удобно...
Ако не е удобно - ще го мисля в последствие...
В момента на основният екран имам удобен бутон DVR, който навярно включва изображение на предната камера (екранът сега е черен
)..

Като вържа камерата ще разбера... Има CAN входове, които не съм ги връзвал (не смея

Може все пак да се активира като тъпите китайци - по няколк осигнала. Например при поява на видеосигнал, а входът за задната светлина да е ако ползваш цифрова камера...
Предната камера, заедно с едната задна ми пристигна. Ама за да не разхвърлям два пъти таблото изчаквам да ми дойде и втората задна камера - тогава ще реша коя да оставя...
Засега предната камера ще я вържа на входа на DVR и ще видя дали така е удобно...
Ако не е удобно - ще го мисля в последствие...
В момента на основният екран имам удобен бутон DVR, който навярно включва изображение на предната камера (екранът сега е черен

- peterhr
- Обратна връзка:
А на оригиналните как е? На мен също ми влезе мухата за предна камера и започвам да умувам как да монтирам и връзвам. Та при Королата дали знаеш как е? Или няокй друг колега да е връзвал? Или преправял нещо по задната камера?
- slowtraveler
Не знам как е при королата ... При доста от автомобилите става само с подаване на видеосигнал...
Обаче на един автомобил съм срещал доста по-друга система - например динамичните линии се оказа че се генерират от самата камера, а не се добавят от мултимедията - камерата 'слуша' КАН или ЛИН (не съм дебнал чак до там) и от там си прави изображението
Иначе Королата оригинално включваше предния парктроник под 11км/ч (по памет)...
Което на заводско ниво се организира елементарно - както е организирана например аудио-корекцията според скоростта...
Обаче на един автомобил съм срещал доста по-друга система - например динамичните линии се оказа че се генерират от самата камера, а не се добавят от мултимедията - камерата 'слуша' КАН или ЛИН (не съм дебнал чак до там) и от там си прави изображението

Иначе Королата оригинално включваше предния парктроник под 11км/ч (по памет)...
Което на заводско ниво се организира елементарно - както е организирана например аудио-корекцията според скоростта...
- peterhr
- Обратна връзка:
Аз не съм сигурен, че ще ползвам "ниска" скорост за тригер, защото на всеки светофар трябва да гледам видео на екрана. По-скоро ще го направя при включване на "D да показва + евентуално до 11км/ч. Това би трябвало да е точно тръгване или маневриране.
Ще пробвам при мен да подам захранване на камерата, без да съм включил задна и да видим дали ще се покаже на дисплея.
Ще пробвам при мен да подам захранване на камерата, без да съм включил задна и да видим дали ще се покаже на дисплея.
- slowtraveler
По принцип така е направено заводски на автомобилите, които имат предна камера - да гледаш видео на светофара 
Това е целта - когато маневрираш напред - да ти даде по-добра видимост (дори и например само да спреш на стоп - камерата 'вижда' по-добре от теб, защото има по-добра гледна точка)..

Това е целта - когато маневрираш напред - да ти даде по-добра видимост (дори и например само да спреш на стоп - камерата 'вижда' по-добре от теб, защото има по-добра гледна точка)..
- jacob12
Нещо такова:
- Прикачени файлове
-
- IMG_4398.JPG (839.82 KiB) Преглеждано 2748 пъти