Почистване на въздуховоди
-
- Автомобил: Avensis T25 2.0 D-4D 1CD-FTV
Здравейте, някой почиствал ли е въздуховодите на автомобила си? Сега, след като вече времето взе да позахладнява, не включвам толкова често климатика и понякога усещам неприятна миризма на застояло откъм въздуховодите, може би от влагата, която се е образувала. Моля ако някой ги е чистил по някакъв начин да сподели метод / препарат.
-
- Автомобил: Corolla Verso II 1.6
- Получена благодарност: 1 път
https://tonex1.com/%D0%B0%D0%BA%D1%81%D ... onax-150ml#!
https://apteka.framar.bg/30064481/%D1%8 ... 0%BC%D0%BB
има доста такива по магазините
https://apteka.framar.bg/30064481/%D1%8 ... 0%BC%D0%BB
има доста такива по магазините
Corolla Verso II 1.6i 2007
- boyanmt
- Автомобил: RAV-4-за кибрит
- Благодарил/а: 1 път
В твоя случай,мисля че ако си смениш филтъра на климатика в купето,и всичко ще се оправи.
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Разпитай из Шумен дали в някоя мивка или сервиз имат машина за чистене с озон и УВ лъчи. 1 час е обработката, това унищожава всяка гад из въздуховодите и цялото купе, вкл. по тапицерии, мокет и таван. Първо се маха филтъра на купето, след процедурата се поставя нов.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Продават спрейове, които се оставят в купето и въздухът да върти на макс студено само вътре поне 10 минути, след това има ефект. АКо смениш и филтъра с такъв с активен въглен или поленов (само за по-новите коли правят) ще усетиш разликата 

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Проблемът обикновено съвсем не са въздуховодите, а легенчето и 'питата' на климатика... Те са генератори на влага и там започват да се въдят гадинките...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 159 пъти
- Получена благодарност: 575 пъти
Последно на ХлОпела и на двата климатика вкъщи бях използвал това:
https://www.nonpaints.com/media/catalog ... tbus08.jpg
Определено имаше разлика. В общи линии в колата замина един цял спрей, вкъщи за двата климатика - още един. Предвид че вкъщи ситуацията беше след ремонт на банята продължил 43 дни вместо 10-12 обещани, след спрея по климатиците игра и препарат за плочки с малко Vanish и гореща вода,през помпичка под налягане. Изчистиха се и двата и цяла зима го нямаше досадният мирис на влага. Условието е обаче и на колата и домашният климатик, да работят поне половин час на максимално ниската си температура (Hitachi = 16, LG = 18 градуса) и колата и помещенията да са широко отворени. Идеята е да има много конденз, който да измие препарата и да се разнася бързо смрадта на белина и амоняк (в началото смърди силно на амоняк, после мирише по-скоро на хлор). Спреят в началото е на гъста пяна, която после се втечнява и конденза я измива.
https://www.nonpaints.com/media/catalog ... tbus08.jpg
Определено имаше разлика. В общи линии в колата замина един цял спрей, вкъщи за двата климатика - още един. Предвид че вкъщи ситуацията беше след ремонт на банята продължил 43 дни вместо 10-12 обещани, след спрея по климатиците игра и препарат за плочки с малко Vanish и гореща вода,през помпичка под налягане. Изчистиха се и двата и цяла зима го нямаше досадният мирис на влага. Условието е обаче и на колата и домашният климатик, да работят поне половин час на максимално ниската си температура (Hitachi = 16, LG = 18 градуса) и колата и помещенията да са широко отворени. Идеята е да има много конденз, който да измие препарата и да се разнася бързо смрадта на белина и амоняк (в началото смърди силно на амоняк, после мирише по-скоро на хлор). Спреят в началото е на гъста пяна, която после се втечнява и конденза я измива.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
- doko_death
- Автомобил: Toyota Verso
И аз го имам този проблем, смених си филтъра на купето с филтър с активен въглен, малко се подобриха нещата, но лошата миризма си остана. Ще пробвам с някой спрей, ако не стане ще трябва да има основно почистване.
- mapamop
Само да ви напомня, че имате няколко дни на разположение (май), като гледам прогнозата за времето.
На студено я се пусне климатика на минимум, я не. Другия момент, че няма да има много голяма разлика в температурите и по-малко конденз, съответно рискувате да остане смрад на химия в купето.

На студено я се пусне климатика на минимум, я не. Другия момент, че няма да има много голяма разлика в температурите и по-малко конденз, съответно рискувате да остане смрад на химия в купето.

Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
--
- boyanmt
- Автомобил: RAV-4-за кибрит
- Благодарил/а: 1 път
Редовно си изтърсвайте предните стелки,ако са гумени- добре ги измивайте. Ако са текстилни-често изтупване и добро прахосмукиране! Който е пушач-да не си оставя фасовете в пепелника! Поленов филтър-смяна на 6 месеца! Ако карате в запрашени маршрути- дръжте прозорците затворени и климатика в режим "рециркулация"...тогава ви гарантирам че въздухопроводите ще бъдат Ок,и при пускане на климатика- въздуха ще е приятен.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
На всичките ми автомобили досега климатрониците винаги са работили на АУТО, с постоянно активиран климатик....
И нямам спомен да съм имал проблем с миризма... Просто редовно се 'самоизмиват'... Разбира се - МНОГО ВНИМАВАМ при поставянето на филтъра за да легне както трябва...
Също така при възможност - мия изпарителя на климатика с някой друг спрей (напоследък - специализиран точен спрей)...
И нямам спомен да съм имал проблем с миризма... Просто редовно се 'самоизмиват'... Разбира се - МНОГО ВНИМАВАМ при поставянето на филтъра за да легне както трябва...
Също така при възможност - мия изпарителя на климатика с някой друг спрей (напоследък - специализиран точен спрей)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
-
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 7 пъти
Слоу, какъв спрей ползваш? Аз миналата есен изпръсках един от гореописаните в купето както бяха написали,но ефекта бе временен. От тогава като гася климатика оставям още мин, две само да обдухва. Честно казано,не видях особен ефект с филтъра с активен въглен, ама може и от моя телевизор да е де 

Corolla 2005 1.6 VVTi 3zz-fe | hatch, SOL
Corolla 2020 Sedan 1.8 Hybrid
Corolla 2020 Sedan 1.8 Hybrid
-
- Автомобил: Avensis T25 2.0 D-4D 1CD-FTV
До сега от май месец насам и аз не го бях спирал, постоянно беше сложен на 22 градуса и ауто. Но сега сутрин, когато тръгвам просто навън е под 20 градуса и го спрях, та усетих тоя неприятен полъх. С какъв спрей почисти изпарителя? Иначе днес се присетих, че може да не изтича конденза, сега като се замисля скоро не съм виждал капки под колата, утре ще огледам.slowtraveler написа: ↑17 Сеп 2019 21:58 На всичките ми автомобили досега климатрониците винаги са работили на АУТО, с постоянно активиран климатик....
Подобна пяна гледах и аз, малко ме притеснява, че става на вода след това, къде се стича? Да не стане по-голяма беля?doko_death написа: ↑17 Сеп 2019 21:45 И аз го имам този проблем, смених си филтъра на купето с филтър с активен въглен, малко се подобриха нещата, но лошата миризма си остана. Ще пробвам с някой спрей, ако не стане ще трябва да има основно почистване.
Разпитвах преди време за предната ми кола, няма подобно нещо, макар, че си мисля, че е хомеопатия. Така и не можах да намеря решение на проблема тогава, но не се и опитвах много, не се застоя дълго при мен, а човека, който я взе най-много се интересуваше как се вади CD-то, че имал много хубаво.

- mapamop
Пяната според инструкцията на опаковката се наслоява на радиатора на климатика в купето. След времето което пише се втечняава самата тя, и се доразрежда с конденза отложен по радиатора. Всичко това с мизерията наслоена по радиаторчето се изтича през тръбичката за конденза на климатика. Затова повечето флакони са с дълга "сламка" и има изискване климатика да работи поне 15-30 минути на студено. Няма бог знае какво да те притеснява, особено ако преди това си намериш снимка на разглобения радиатор на климатика, за да добиеш представа как вървят въздуховодите, къде и в какво положение е монтиран радиатора. И какво вероятно има около него, което работи на ток.
--
--