Здравейте, колеги!
След вече навъртяни 12,000 км. ( в преден пост съм посочил параметри/смени/проблеми ) с двигателно масло Castrol Edge 5W30 и след индекса обозначение LL ( като за Тойота по-подходящ дават, че е C3 ) не ми е изгорила повече от 100 - 200 милилитра ( колата вече е на 190,000 км. ). В 98% от случаите е карана с включен климатик. Карана е и с натоварен двигател София - Бургас 140 км./ч. с включен темпомат и гори 9,5 л./100 км. по компютър, но през повечето време по правилник и дори под максимално разрешената скорост ( последния път Бургас - София с около 120 км./ч. разход 7.3 ). Постигал съм разход и 5.5 по компютър в рамките на 10 - 20 км., но при скорост под 90 км./ч.
В началото сложих добавки в горивото на STP за дюзите и на LiquiMoly за горивната система като цяло, но не съм усетил осезаема разлика. Имах и грешка, която излизаше почити веднага след изчистване в единия катализатор ( май в десния ), поради което смених двете ламбда сонди ( с такива на Bosch ) към катализатора и същата грешка в рамките на тези 12,000 км. излезе пак, но значително по-рядко - около 3-4 пъти и два-три пъти ми светваше чекенджина, но преди да проверя грешката тя се самопочистваше и не знам дали е била същата или друга ( не знам дали това е признак за проблем и в катализатора, но не съм намерил достоверен източник на метод за проверката му ). Колата се зарежда с А95 предимно в Лукойл и Круиз ( те са и доставчик на едро за по-малки бензиностанции ) - не съм усетил разлика в горивата. Пробвах един резервоар и с А98 от Shell, но също не усетих разлика. Не съм усетил липса на мощност нито в ниските - нито във високите обороти, но и не съм карал друг Авенсис с мойте параметри ( ако някой колега със същия Авенсис T25 и двигател 1AZ-FSE 2.0 147 к.с. бензин автоматик 4-ри скорости има желание, може в района на София да си направим тестдрайв на автомобилите за сравнение ).
В крайна сметка колата продължава да има вибрации в ниските обороти под 800, а при около 600 ( когато е включен климатика ) изпада в резонанс. Не съм склонен да приема, че и когато е бил нов автомобила се е държал така и за това бих искал да намеря и отстраня проблема. Когато е значително по-студено и автомобилът не е загрял, няколко минути след запалване има шум, който към момента свързвам ( но не съм сигурен ) с веригата ( най-вероятно на тези километри и идва и на нея реда за смяна, но как да я проверя и да съм сигурен, че е за смяна или какво е за смяна ?!? ). Не съм привърженик ( а и достатъчно съм се напатил ) на смяна на оригинално вложени части с достатъчно дълъг срок на експлоатация при правилна поддръжка с афтърмаркет такива ( та дори и оригинални ), без да е категорично установена необходимостта от това !!!
Четох доста, но ако някой е попаднал на читава информация за проверка и почистване/смяна на:
дюзи, катализатори, ламбдасонди - моля да я сподели ( да даде линкове ), включително и как е правилно ( или най-добре ) да се провери/почисти дебитомер, MAP сензор ...
А този модел, както сподели и друг колега наистина си заслужава. Може би е един от най-надеждните и най-добре обезшумени от всички Авенсиси.
Според немската фирма TUV към 2017 г. като надеждност е класиран на 6-то място, а прекият му конкурент VW Passat е на 53 място.
http://www.anusedcar.com/index.php/tuv- ... -10-11/576