Нормално ли е да има налягане в ....
- angelina
- Автомобил: HIGHLANDER (NAP) GSU55L-ARTMK
- Получена благодарност: 1 път
Скъпи колеги и приятели,
Нормално ли е да има налягане в резервоара за бензин? Дали отдушника се е запушил ? Имам ТОйота Ярис 1.0 / не че има значение, защото въпросът е принципен/. Наложи се да напълня бензин " до капачката". Някъде под калника в горната част при отдушника-горе, изпуска бензин. Над гумата се вижда, че е текло и мирише. Бързо изветрява. Докато не остана малко над половината резервоар- не спря да изпуска. При отваряне на капачката, има налягане. Няма видими повреди. Отдушника дали се е запушил ? Не съм обръщал внимание преди, но си мисля, че налягането е необходимо, за да не изветрява бензина, докато стои в резервоара, а с капачката се отваря и отдушника и тръбата за зареждане ?
Какво ще кажете ? Дали налягането в резервоара е нормално да го има ? / Налягане от изпаренията се създава по мое мнение. /
Нормално ли е да има налягане в резервоара за бензин? Дали отдушника се е запушил ? Имам ТОйота Ярис 1.0 / не че има значение, защото въпросът е принципен/. Наложи се да напълня бензин " до капачката". Някъде под калника в горната част при отдушника-горе, изпуска бензин. Над гумата се вижда, че е текло и мирише. Бързо изветрява. Докато не остана малко над половината резервоар- не спря да изпуска. При отваряне на капачката, има налягане. Няма видими повреди. Отдушника дали се е запушил ? Не съм обръщал внимание преди, но си мисля, че налягането е необходимо, за да не изветрява бензина, докато стои в резервоара, а с капачката се отваря и отдушника и тръбата за зареждане ?
Какво ще кажете ? Дали налягането в резервоара е нормално да го има ? / Налягане от изпаренията се създава по мое мнение. /
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
За първи път точно на Авенсиса забелязах повишено налягане в резервоара... Маздата ми след това също бе с повишено налягане в резервоара. От нова...
Не съм гледал цялата горивна система детайлно, но мисля че имаше система за вкарване на инертен газ и изгаряне на парите...
Не съм гледал цялата горивна система детайлно, но мисля че имаше система за вкарване на инертен газ и изгаряне на парите...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- angelina
Не на тойотата, а на друга кола го бях видял. Сложна система пасивна изглежда . С неясни функции. По-скоро налягането се образува от плътното затваряне на капачката. Изпаренията повишават налягането, докато се уравновеси и да няма изпарения повече. Докато не отвориш. Чак система за изгаряне на газовете не мисля, че има нещо повече от ел.помпата с 3 бара налягане и.инжектори при двигателя. "Оригването" при пълнене се получава, защото резервоарът е твърде плосък и вероятно образува въздушни възглавници. Когато влиза горивото във вид на пяна,"оригва". Затова и отдушникът не е проста тръбичка.
Не би трябвало да бъркам, ако това устройство с "клик " сглобки не се е разместило. А на налягане уж държи. Бензинът обаче излиза плез отдушника при дупката за наливане по време на движение до като не стана резервоара над половината-не спря. Обаче се стича над задната гума и изветрява. Имаше следи и миризма.
Не би трябвало да бъркам, ако това устройство с "клик " сглобки не се е разместило. А на налягане уж държи. Бензинът обаче излиза плез отдушника при дупката за наливане по време на движение до като не стана резервоара над половината-не спря. Обаче се стича над задната гума и изветрява. Имаше следи и миризма.
Налягане в резервоарите има от поне 25 години точно за да не се изпарява прекалено много бензин. А системата е много проста има клапан който след 0.1 бар примерно изпуска налягането в атмосферата през един филтър пълен с активен въглен. Ако обаче не се достигне това налягане си се пази в резервоара и като си запалите колата изпаренията с налягане примерно до 0.05 бара през електро клапан отиват в двигателя за изгаряне
Тоест налягане винаги остава някакво минимално не знам защо.

Човек и добре да живее умира .......
- slowtraveler
Точно това ми е странното и предполагам е свързано с наличие на система за допълнително надуване на резервоара...
Защото при липса на такава система в резервоара се образува вакуум... Страдал съм на стар автомобил от запушена капачка на резервоара...
Тогава и помпата не можеше да преодолее вакуума в резервоара, и двигателя гаснеше...
Защото при липса на такава система в резервоара се образува вакуум... Страдал съм на стар автомобил от запушена капачка на резервоара...
Тогава и помпата не можеше да преодолее вакуума в резервоара, и двигателя гаснеше...
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Благодарил/а: 3 пъти
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...
- WoLF
- Благодарил/а: 684 пъти
- Получена благодарност: 267 пъти
На служебният пасат трета генерация като се запуши отдушника и резервоара се смачка на кълбо
Явно помпата е яка 

- slowtraveler
Това допълнително намалява налягането в резервоара, изгаряйки част от изпаренията...skydiver написа: http://www.aa1car.com/library/evap_system.htm
А относно помпата - да, зависи каква е била помпата... При мен не смачка резервоара, а само двигателя умираше - първо на 50км... След почивка от 5 минути - угасна след 10км... Пак почивка и пак гаснене след 10км... Докато се усетих къде може да е проблема и отворих капачката на резервоара

Но там си бе вакуум... Докато повишено налягане започнах да срещам чак при японките

- angelina
Благодаря за линка с литературата. Много ценни обяснения. Да се поддържа високо налягане в резервоар, където течността намалява ,не било проста работа. Сега разбрах, защо всеки автомобил има казан в предната си част, дето мирише на бензин, а откриването на пробиви подобни на обождане с игла е изключително трудна задача/ и важна се оказа/.
Отново благодаря за ЛИНКА ! Безценни сте.
П.С. Ще си позволя един срамен въпрос/допълнителен/, щото не мога да си намеря бушона за осветлението в купето
. Няма го от лявата страна при педалите, след премахване на малката вратичка-жабка. Там има само 3 мощни бушона. В кутията при двигателя всички са здрави / която е от ляво при левия фар/. Бушона аз го изгорих, понеже си сменях крушка в багажника дето свети/ с по-мощна и неоригинална по размер/.Вече не свети и в купето. Няма ток. Срам, но ако може някой да помогне ? Под дясната жабка няма бушони. Няма и от лявата страна при педалите долу/където обикновено слагат/.
Отново благодаря за ЛИНКА ! Безценни сте.
П.С. Ще си позволя един срамен въпрос/допълнителен/, щото не мога да си намеря бушона за осветлението в купето

- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
На капачката на резервоара има клапан, който позволява засмукване на въздух в резервоара, за да не се получи вакуум. Когато бензина върти по време на работа на двигателя има загряване и повишено изпарение, затова се получава налягане.
Carina E 4AFE LB 1992
- slowtraveler
Да, напълно е вероятно това да е причината за свръхналягането - циркулацията на горивото до двигателя на някои автомобили...
Предишните ми автомобили са били или карбураторни, или инжекторна шкодичка, която няма циркулация на горивото до двигателя (регулатора е до резервоара)...
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Благодарил/а: 3 пъти
Точно така!
И колкото температурният режим на работа на двигателя е по-корав,толкова повече изпарения , съответно повече работа за EVAP системата.
Не е невъзможно да работи един двигател без нея ( при друга японска марка коли swaр на ECU от по-стара генерация двигатели в по-ново купе елиминираше работата именно на тази система, но проблеми досега не са срещани).
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...
- slowtraveler
От друга гледна точка - колкото по-сериозен режим има двигателя, толкова по-бързо изразходва горивото, намалявайки обема му (и създавайки дори вакуум както в моя случай

-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Тази година за пръв път забелязвам, че в горещините, при отваряне на капачката на резервоара има налягане, нещо което предишни години не се е случвало, или поне не съм забелязал. Най напред си мислех, че е вакуум, но определено духа а не смуче. Гледах капачката, пробвах с вакуум, клапана отваря. Не знам дали има нещо общо с една акция, за смяна на кошницата на бензиновата помпа, която минах тази пролет. Но определено в студено време такова налягане няма. Нямам представа резервоара дали е ламарина или пластмаса, по вероятно стоманен. Когато я карам из града обикновено не разкарвам голямо количество гориво, 10-15 литра.
- slowtraveler
Нормално е при съвременните автомобили...