От края на миналата година съм собственик на Тойота Е12 2005 г. (за пръв път с японка), но едва сега смятам да се занимая по-сериозно с нея. Едно от задължителните неща, естествено, е газификацията. Наумил съм си да сложа тороидална бутилка на мястото на резервната гума, а върху нея "патерица", която да се събере под кората, а не да се въргаля в багажника. Всички ми казват, че това няма как да стане, но съм решил да докажа обратното. И тук стигам до същината на въпроса си:
Сега колата е с гуми 195/65 R15. Патерицата, която съм харесал, е 70/45 R15. Разликата в диаметрите е почти 20 см, което означава, че колата ще "клекне" с 10 см с колелото, на което се монтира. Това е долу-горе ако нормалната гума ти е спаднала изцяло и караш "по капла". Възможно ли е това или ще е все едно, че съм без резервна гума? Още веднъж подчертавам, че става въпрос за резервна гума, която би се използвала само в случай на авария, само на задно колело, и само колкото да стигне до най-близкия сервиз с ниска скорост и внимателно шофиране.
И още един въпрос - проблем ли е, ако централният отвор на джантата е по-голям отколкото трябва (54.1 мм)? Ако тежестта пада на болтовете, това ще повреди ли нещо? (примерно да развали резбата).
Между другото, някой от вас успял ли е да го направи този номер - бутилка и резервна гума заедно, или аз ще съм първия?

Колата е комби с двигател 4ZZ-FE, макар че в случая едва ли има значение.