Здравейте колеги! Исках да попитам относно охладителната система. Колата е авенсис т25 двигател 1CD-FTV 2003. Снощи карайки нормално и спокойно извънградско колата прегря и стрелката се покачи над нормалното. Спрях няколко пъти, почаках малко и така се прибрах до вкъщи. Перките не се включиха и при радиатора беше доста хладно, а двигателя доста горещ. Мисля, че термостата не се отвори. Днес погледнах казанчето и нямаше почти никакъв антифриз. След доливане около 2 литра, почаках да вдигне температура и направих няколко обиколки. В техстрийма температура достигна максимум 102 градуса и перките се включиха на 100 градуса. Стрелка стоеше точно където трябва да е. Също така пак около 100 градуса и радиатора и маркучите бяха горещи. Въпроса ми е дали това е нормално? Да вдигне 100 градуса и при колко градуса трябва да отвори термостата? При какъв диапазон трябва да работи двигателя? Ще пробвам пак на по-дълго разстояние. Трябва ли да се смени термостата, защото не съм го сменил никога и да почистя цялата система и нов антифриз? Няма масло в казанчето, не идват и балончета.
Благодаря Ви предварително!