slowtraveler написа: ↑01 Юни 2019 18:48
При мен беше поддал борда - подобно на бабуни, но не 'изплюто' на едно място , а навсякъде неравности по борда.. Като че ли каркаса, който дъжи гумата се бе деформирал... От тогава забравих GY за лятна гума (със зимните не съм имал проблем)... И това - за Опел Астра - т.е. доста лек автомобил...
Писал съм го и в предишните теми...
За момента със зимните нямам проблеми, доволен съм, но летните са трагедия.
Corolla_E12_hs написа: ↑01 Юни 2019 18:15
netset написа: ↑01 Юни 2019 13:20
Аз лично изключвам
Goodyear EfficientGrip Performance, като
"премиум
" гума за бъдещи смяни.
205/55/16 след два сезона, под 7000 км, зимно време съхранявани на джанти в гараж се появиха вибрации, кривини, шум, приплъзване при потегляне.
Рекламацията към официалният представител не беше уважена поради над 10% износване. При измерването грайфера е 8мм.
Другата кола със същите гуми, но друг размер, смени по същото време и идентичен начин на ползване и съхранение пак се появиха същите проблеми.
На джанти хоризонтално или вертикално положение? Или окачени по стените? Също така минавала ли е колата преглед на джантите за изкривявания и преглед на преден/заден мост, може причината за вибрациите да е недобър баланс, нужда от реглаж или окачването да имат нужда от смяна на амортисьори/тампони и т.н.?
5 години и 45000км карам такива гуми и с правилно съхранени, баланс и реглаж на предницата през нормални км не е имало проблеми.
Преди да ги дам за рекламация минах пълен преглед на колата, даже гумаджията ги махна и балансира два пъти, неговото становище беше, че са криви.
Приплъзването и шума не вярвам да има нещо общо с баланса и съхранението.
Съхранение в гаража хоризонтално една над друга заедно с джантите, комплекта от другата кола - vw polo, които дадоха същият дефект, вертикално окачени, пак на джанти. От една партида, купувани по едно и също време.
За мен лично 8 гуми да дадат дефекти при по-малко от 7000 км със сигурност не бих ги причислил към премиум гумите, нито ми е рентабилно да ги купувам.

Търговското становище на официален представител, написано проформа без никакви цифорви стойности или проверка на материала, който даже и с мъка отговаря на запитванията за над 10% износване ми затвърди мнението за представителството им в България.
Тайно се надявах да са се приближили към колегите си в Европа поне по отношение на обслужването на клиенти, но уви още са доста назад.
Сега съм с 8 нови гуми от друга марка, след 2 сезона ще споделя впечтления.

Toyota Avensis T27 1.8 VVT-i, 147к.с - 2013 г.