не намерих сходна тема макар да не е много специфична за това ще започна нова:
След като заведох няколко RAV-а на "предпродажна диагностика", единия изглеждаше доста по-добре от останалите с изключение на светлия дим при работа на място. Овериха ме, че това не е страшно и вероятно е от някакви мазни кондензи в интерколера. "Покарай малко и ще изчезнат.".
Купих го и бях много щастлив първите 2000км. докато не ми светна лампата за ниво на масло.
Два литра за 2000км.
Върнах се в сервиза, който прави предпродажната диагностика и обслужването и им съобщих за високата консумация.
Отговориха ми, че турбото има луфт но няма теч и има много завишени картерни газове. Попитах какво може да се направи и ми отговориха, че трябва да се сменят сегменти и още доста неща които се сменят всеки път когато се разглобява двигателя. "Ремонта може да стигне до 2000лв и пак не се знае какво може да се направи. Освен това този двигател се води неремонтируем и това доосложнява нещата."
Като заключение не им се занимава с подобен ремонт и по добре да карам и да доливам, или да и налея добавки да я продам на следващия нещастник като мене

Долях още един + добавка бардал за пушещи коли, но скоро пак светна лампата за ниво. 3л. за 3000км.
Аз реших, че ще е хубаво да си я ремонтирам и да си я карам, но това "неремонтируем" не го разбирам и се обадих на други двама майстори да ми обяснят. Резултата е, че и на тях не им се занимава с такъв ремонт, не обещават резултат и може да са 2000лв на вятъра.
Единия каза да налея много по гъсто масло (15W40) и да рециклирам турбото "пък да видим дали ще намалее разхода на масло".
Другия каза да не наливам 15W40 в никакъв случай защото клапаните..повдигачите..нещо може да станае (ама не разбрах

Обадих се в Toyota да видя дали те няма да ми кажат каквото искам да чуя ама те ми казаха, че са много заети и да им се обадя след 4 месеца

В заключение да добавя, че като мощност е ОК колата, при диагностика има добро налягане на турбо и много леко виене. Числата на инжекторите са в норми. Иска ми се да намеря сервиз, който да ми обещае че ще я ремонтира, макар да е скъпо, но ми гарантира че ще върви нормално след ремонта

Благодаря предварително за всички мнения, коментари и съвети по темата!!