Тъпото е, че беше след тъпото ограничение, което даже не е само при дъжд.
Аквапланинг
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Аквапланинг
Изобщо след последния виадукт нагоре до тунела вървяха едни вади по асфалта, въпреки че има уж отводнителен канал в страни. Въпреки това вади пресичаха пътя - явно отводняването там е проблематично.
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Аквапланинг
Разбрал съм го много добре, но пак казвам, че въобще не е валиден. Това, че на теб ти е харесал не означава, че да кажем и на мен трябва да ми хареса и да взема това сравнение за еднаквост.slowtraveler написа: ↑19 Апр 2019 13:51 Това, че смяташ примера за тъп означава само, че не си го разбрал (по какви причини - сам се замисли)
След обширното и не съвсем логичното обяснение ми стана ясно, че според теб ако както си карам по главен път с правилно поставени знаци, аз бих си бил виновен ако някой ми изскочи без да спре на СТОП, щото все пак трябва да разчитам на себе си...
По същата логика и заключение мога да кажа, че въобще не си разбрал какво мисля аз. И даваш тотално, за мен, грешен пример. В моя пример, отнесен към твоето предложение е точно обратното. Да имаш знак "СТОП" и ти да не спреш на него, защото разбираш ли той бил поставен на грешното място и ти смяташ друг виновен (допускам такава възможност за реална) за това, че този знак е там, а той е трябвало да бъде сложен на другия път. Не спазваш стоп-а, защото проектанта не си е свършил работата и се блъскаш. Да, наистина обективно ти може да си прав, но знака е там и трябва да го спазиш. Това е. Не е трудно и е в сила, и във възможностите на почти 100% от шофьорите. А не е като да даваш за сравнение - как да ходиш до луната - елементарно - построяваш си ракета, излиташ с нея и кацаш на луната, като друг аналогичен пример за сравнение.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

-
- Автомобил: Lexus GS300
Аквапланинг
Да, и Вие ще бъдете виновен, особено ако се стигне до съд. Това е института на съобразената скорост, такава, с която водачът би могъл да спре в зоната на видимост.slowtraveler написа: ↑19 Апр 2019 13:51 ако както си карам по главен път с правилно поставени знаци, аз бих си бил виновен ако някой ми изскочи без да спре на СТОП, щото все пак трябва да разчитам на себе си...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Аквапланинг
Май не си прочел примера който цитираш?.

И по-точно да припомня:
slowtraveler написа: както си карам по главен път ....... някой ми изскочи без да спре на СТОП
Почвам да се съмнявам в наличие на здрав разум

Значи да обобщим - според вас както си карам по главен път с предимство, някой ми изскача без да спре на знак СТОП и аз се оказвам виновен, защото не съм успял да спра?!! Хм.... Доообре - нека всеки остане на мнението си

В допълнение - общоразпространената (и що годе логична) препоръка за подбиране на скорост, при която можеш да спреш в зоната на видимост съвсем не е застраховка за безаварийно придвижване...
Има много случаи, при които това съвсем не е достатъчно за да не настъпи ПТП ...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Автомобил: Lexus GS300
Аквапланинг
Съмнявайте се в каквото искате. Аз казвам какво би решил съда, ако приеме хипотезата, че сте имал възможност да избегнете ПТП. Не се опитвам да убеждавам никого в нищо, но все пак с ключови думи "съпричиняване птп съд решение" можете да проверите думите ми като разгледате съдебната практика. Следя случая с Л.Местан. Надявам се на справедлива присъда.
А по темата - слава богу, не знам какво е аквапланинг и мисля, че няма почва при мен.
А по темата - слава богу, не знам какво е аквапланинг и мисля, че няма почва при мен.

- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Аквапланинг
Не, май ти не схващаш какво съм написал, използвайки твоите цитати за "еднаквост" или съпоставка на логиката. И когато ти дам аналогичен пример но с друг текст и изведнъж ти се струва нелогично. Ами такова е, като цитата или примерът не е аналогичен.
Разход на хибрид-> 

- slowtraveler
Аквапланинг
BOz, странни доводи изкарваш... Да дадеш противоположен пример и да твърдиш, че е аналогичен, звучи доста ... противоречиво...
Посоченото от теб е безсмислено и много далеч от каквато и да е аналогия...
Честно казано не мога да разбера в каква връзка го казваш това:
Но напомням, че в моите мнения аз визирам само движение по правилата, но не и нарушаването им в каквато и да е степен... С уговорката, че знаците и ограниченията отговарят на законовите уредби, наредби и т.н... (липсващите по някаква причина знаци 'не са действителни')
А за аквапланинга - дано не ти се случи
Но ако шофираш активно с нормална скорост - според мен е невъзможно да не изпиташ поне моментен аквапланинг... Освен ако караш с 50-60км/ч извън града... 
Посоченото от теб е безсмислено и много далеч от каквато и да е аналогия...
Честно казано не мога да разбера в каква връзка го казваш това:
Toshiro, пуснах търсене и що да видя - отнемане на предимство на мотоциклет, като мотоциклета се е движил с превишена скорост... Съпричиняване от мотоциклетиста няма, защото би избегнал ПТП само ако се е движил със скорост, доста по-ниска от разрешената.... А с разрешената скорост не би успял да спре...
Но напомням, че в моите мнения аз визирам само движение по правилата, но не и нарушаването им в каквато и да е степен... С уговорката, че знаците и ограниченията отговарят на законовите уредби, наредби и т.н... (липсващите по някаква причина знаци 'не са действителни')

А за аквапланинга - дано не ти се случи

-
- Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
Аквапланинг
Аз съм имал само веднъж аквапланинг, може би за 10м-20м и се бях ужасил как нямам контрол над колата. Това се случи при ниска скорост( около 60км/ч) При проливен дъжд на магистралата винаги има по няколко идиота с големи джипки(X5, Х6, ML), които хвърчат в буквален смисъл. На Хемус между Варна и Шумен има 2-3 участъка, редовно с инциденти от аквпланинг. Последният път един румънец с последен модел бмв 7 серия беше излязъл в нивата, а от другата страна на движение един с МЛ се беше ударил първо в средната мантинела и после директно в нивата.
Когато избирам летни гуми, най-важно за мен е резултатите им на аквапланинг тест.
Когато избирам летни гуми, най-важно за мен е резултатите им на аквапланинг тест.
RAV4 XA40 facelift - 2016г /3ZR-FAE 152hp / CVT / AWD
- slowtraveler
Аквапланинг
Доколкото се сещам при тестовете на нови гуми разликата при аквапланинг тест бе до около 10км/ч.... А леко износване смъква тази скорост доста надолу..
- Sk8er
- Автомобил: Toyota Corolla 1.6 CVT
Аквапланинг
Всички знаем, че новите гуми са по-добри от износените - стари гуми, но не всички инвестираме средства в собствената си безопасност и тази на околните.
Масово явление е да се купуват стари гуми - втора, трета или четвърта употреба с оправданието, че новите гуми са скъпи и не си заслужава, но като стане белята ( не дай си Боже ) всички обвиняват търговците, правителството, пътностроителните фирми и...Светия Синод и никога себеси.
Хора, разберете, че неразумното шофиране, икономиите от гуми, старите - издъхнали автомобили и тарикатския интелект на българите, убиват хора! В много от случаите, тарикатът който е дал умопомрачителната сума от 20 лева за комплект стари гуми оцелява - късмет ли, какво ли, не знам..., но умират невинни - други участници в движението
( това е от личен опит ).
Аквапланингът може да изненада всеки, по всяко време, а и не само той.
Производителите на гуми правят все повече иновации и тестове за предотвратяването на инциденти при загуба на сцепление с пътната настилка, а ние хитреем на дребно, и си играем с живота и здравето на всички.
Масово явление е да се купуват стари гуми - втора, трета или четвърта употреба с оправданието, че новите гуми са скъпи и не си заслужава, но като стане белята ( не дай си Боже ) всички обвиняват търговците, правителството, пътностроителните фирми и...Светия Синод и никога себеси.
Хора, разберете, че неразумното шофиране, икономиите от гуми, старите - издъхнали автомобили и тарикатския интелект на българите, убиват хора! В много от случаите, тарикатът който е дал умопомрачителната сума от 20 лева за комплект стари гуми оцелява - късмет ли, какво ли, не знам..., но умират невинни - други участници в движението
( това е от личен опит ).
Аквапланингът може да изненада всеки, по всяко време, а и не само той.
Производителите на гуми правят все повече иновации и тестове за предотвратяването на инциденти при загуба на сцепление с пътната настилка, а ние хитреем на дребно, и си играем с живота и здравето на всички.
Toyota Corolla 1.6P CVT ANNIVERSARY
- slowtraveler
Аквапланинг
Точно това исках да избегна - поляризирането на мненията... За безопасността е нужен комплексен подход, при което всички фактори са важни..
И за мен не е правилно да се казва 'ама еди кое си е важно, а не другото'....
Защото веднага мога да контрирам, че ако пътната фирма/проектанта е направила нужното да се отводнява пътя, а да не се събират локви, тогава и с износени гуми не би получил аквапланинг...
Лично съм се движил в Германия със над 180км/ч по време на дъжд... Без следа на аквапланинг... И тук при 90км/ч с наченки на аквапланинг... И в двата случая - с почти нови гуми...
П.С. между другото - за гумите всеки сам си решава, но за пътя и качеството му отговарят и плащат с нашите пари независещи и неконтролируеми от нас фактори, организации и т.н... И може да си направил всичко по силите си - добри гуми и т.н., но заради некадърността (или алчността) на проектанти или изпълнители - може отново да попаднеш в неприятна ситуация...
Като имате хубави гуми и окачване - не сте ли попадали в дупки на пътя? Аналогичното - и с локвите...
И за мен не е правилно да се казва 'ама еди кое си е важно, а не другото'....
Защото веднага мога да контрирам, че ако пътната фирма/проектанта е направила нужното да се отводнява пътя, а да не се събират локви, тогава и с износени гуми не би получил аквапланинг...
Лично съм се движил в Германия със над 180км/ч по време на дъжд... Без следа на аквапланинг... И тук при 90км/ч с наченки на аквапланинг... И в двата случая - с почти нови гуми...
П.С. между другото - за гумите всеки сам си решава, но за пътя и качеството му отговарят и плащат с нашите пари независещи и неконтролируеми от нас фактори, организации и т.н... И може да си направил всичко по силите си - добри гуми и т.н., но заради некадърността (или алчността) на проектанти или изпълнители - може отново да попаднеш в неприятна ситуация...
Като имате хубави гуми и окачване - не сте ли попадали в дупки на пътя? Аналогичното - и с локвите...
Аквапланинг
Имам познат пожарникар от Пловдив. Понеже на някои им се струва несериозна темата, прилагам линк към едно злощастно събитие, случило се на път с положен преди няколко месеца асфалт...https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv ... eta-810017
Приятеля ми е бил старши на другата кола - повикани са за запалени стърнища. След завой има участък със слизане, после равен участък и изкачване под лек завой. Точно на равното е имало събрана вода, и пожарната пада в дере отстрани на пътя, при което загива единия на задната седалка, понеже цистерната с водата затиска кабината.
По великден си говорихме, и за тях основната причина е високата скорост, с която се е движела пожарната - 85-90км, и аквапланинга който се е получил. И явно не е за пренебрегване факта, че колата тежи 6 тона, отзад отделно има 3 тона вода. Пожарната е високопроходима, за гасене на пожари в труднодостъпни горски райони. Шофьора е с над 20 години стаж. Преди месец се е върнал на работа, без право да кара автомобил и с отнета книжка.
Приятеля ми е бил старши на другата кола - повикани са за запалени стърнища. След завой има участък със слизане, после равен участък и изкачване под лек завой. Точно на равното е имало събрана вода, и пожарната пада в дере отстрани на пътя, при което загива единия на задната седалка, понеже цистерната с водата затиска кабината.
По великден си говорихме, и за тях основната причина е високата скорост, с която се е движела пожарната - 85-90км, и аквапланинга който се е получил. И явно не е за пренебрегване факта, че колата тежи 6 тона, отзад отделно има 3 тона вода. Пожарната е високопроходима, за гасене на пожари в труднодостъпни горски райони. Шофьора е с над 20 години стаж. Преди месец се е върнал на работа, без право да кара автомобил и с отнета книжка.
Toyota Corolla 1.6 E17 132
ps

- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Аквапланинг
И аз съм имал същия случай като Слоу - в Германия със 180 км/ч в лявата лента с една средно голяма локва. Бях с една тежичка Гранада (и това помогна) и аквапланингът беше сравнително лек. Немците строят всичко на 100% по проект (може би с много малки изключения), включително и отводняването на пътищата, а при нас се строи вероятно на около 10%, защото на всеки нещо му пречи: я проектант, я надзор, я парите, я валякът, я "байганьовщината"...