Здравейте! Включвам се в темата, защото ми е много интересна.
Скоро си взех един Аурис 2007-ма година с халогенни крушки навсякъде по него. Въпреки това фаровете бяха доста добри. Но като запален маниак по новите технологии и фен на лед осветителните тела реших, че всичко по нея ще сменям с лед. Вкъщи всички крушки са лед, нормално е да искам и подвижният ми малък дом също да е с такива.
Гледах и изчетох много ревюта и взех едни ледове сравнително на добра цена от Алиекспрес, 50 лева ми излязоха два комплекта за къси и дълги, hb3 и h11. Които са доста евтини, сравнени с цените на Osram крушките от 400 лева в моя случай за два комплекта за къси и дълги, което според мен е прекалено завишена цена, тъй като лед технологията вече не е толкова нова или революционна. Но гледах все пак от Aliexpress да не взимам и най-евтиното, защото има и огромно изобилие на комплекти от 6-15 лева, които са пълни боклуци, но българите обикновено от тях взимаме и после мрънкаме защо изгарят или защо слабо светят.
И така, поръчах първо светлини за къси, дълги и габарити. Дойдоха късите и дългите. При монтирането на късите веднага бях доста впечатлен. Струваше ми се, че са два пъти по-силни от халогенните. Още при смяната на единия фар и като погледнеш другият с халогенна крушка, и се вижда, че интензитетът е малко по-силен. Но това, което прави голямата разлика между лед и халогенни според мен е температурата на цвета. По-бялото сякаш осветява много по-добре пътя от жълтото. Дори мога да похваля лед крушките, че направиха много по-отсечена границата на светлината, от което и не заслепяват при фарове с лупи. С халогенните крушки ми присветваха, когато вдигах малко по-високо късите светлини, докато все още никой не ми е присветнал откак съм от два месеца с лед крушки, а по-високо ги държа насочени. И разликата идва от това, че трябва да завъртиш правилно двупосочните лед крушки. Ако ги завъртиш с ледовете насочени нагоре и надолу, то тогава горните ледове въпреки лупата ще заслепяват. Но ако завъртиш ледовете да са насочени наляво и надясно, тогава лупата се справя прекрасно с насочването на светлината и колкото и да вдигаш фаровете, няма проблем за шофьорите срещу теб.
С дългите светлини брах повече ядове при смяната им от халоген на лед. Монтажът беше по-труден и трябваше да сваля фаровете, които пък се свалят на Аурис със свалянето на цялата предна броня. И после все не ми харесваха, колкото и да четох как да се завъртят двустранните лед крушки в тях, и колкото и да експериментирах. Или може би двустранната лед крушка не се държи така добре в рефлектор, за сметка на супер отзивите й във фар с лупа. На който покажа фаровете, харесва и дългите, но на мен не ми харесват. Добри са, но може и по-добре. Имам чувството, че халогенните крушки запълват по-добре със светлина рефлекторите, понеже от всички страни излъчват светлина. Може би някой ден ще пробвам лед с диоди в повече посоки за дълги. Но не бих се върнал за нищо към кофти жълтата халогенна светлина.
За габаритите също по-силно светят диодите от халогенните w5w или известни още, като t10. В купето интериорните ледове правят ден всичко. Даже малко в повече ми идва и мисля да опитам с по-различни и по-меки цветове на ледовете.
Току-що смених и на майстора ми на колата крушките на стария му Ситроен Еспейс и на дневна светлина се вижда значително подобрение, но ще видим довечера. Като се прибере и бащата и за него съм подготвил ледове, които днес ми пристигнаха.
Въпросът е колко са дълготрайни и това времето ще покаже. Предполагам, че по-скъпи ледове ще светят и по-силно, но все още не ми се дават тези луди пари за Osram. A и честно да си призная, не ми трябва нещо по-силно, виждам прекрасно и така, а другото е излишна гъзария.