Здравейте, след доста тестване, мога да кажа, че проблема ми с грешка P0810 е решен. За тези които не знаят това е грешката при която, както си караш и светва едно зъбно колело на таблото и скоростите минават на N и не се сменят. Гасиш колата, палиш и така няколко пъти евентуално ако грешката изчезне и пак тръгваш за неопределено време..... Тук ще опиша как съм го решил проблема и какви стъпки смятам, че е добре да се следват.
Първо искам да кажа ,че проблема ми го реши човек от форума - Petar555, не е сервиз, просто човек, който реши да ми помогне, защото е имал такъв проблем със собствената си кола. Отново искам да му благодаря най вече за правилния подход към решаването на проблема, освен, че излезе и много по ефтино.
Когато на мен ми се появи за първи път тази грешка, аз не знаех какво е и първо смених, комплект съединител с оригинал. Не знам дали е било необходимо, но Ви препоръчвам ако се появи P0810 първо да проверите състоянието на съединителя, няма да се спирам на това как става проверката на съединителя, писано е в темата. Ако проблема остане, както при мен, следват няколко неща. При мен ми казаха, смяна на актуатор отново смяна на съединител защото се сменят заедно(оказа се, че не винаги е така) и евентуално смяна на компютъра на колата. За ремонта точна цена не ми казаха никъде, но ориентировъчно тръгваше от около 3000лв и стигаше до 5-6. Това което не ми хареса, е че никъде не казваха, развален е актуатора за това трябва да го сменим. Целия ремонт за няколко хиляди беше на принципа проба грешка. Сменяме на ред докато се оправи. Абсолютно безумие! Четох във форума за някакви моторчета, за някакви четки, лагери и такива неща. За човек който не разбира нямах представа, че това всъщност е част от въпросния актуатор! Ето го и него:

- 1.jpg (35.29 KiB) Преглеждано 4313 пъти
Ето го и разглобен:

- 3.jpg (35.81 KiB) Преглеждано 4313 пъти

- 4.jpg (33.54 KiB) Преглеждано 4313 пъти
Да се върна на стъпките за решаване на проблема. След като сте сигурни в съединителя ви препоръчвам, да свалите въпросния актуатор. Свалянето не е трудно, но трябва софтуерно да се каже на колата, ще сменяме актуатора за да се осводи, да не е под напрежение и да може да се сваля. Кой ще ви го свали вече трябва да намерите такъв сервиз. При мен това го направи Petar555. След като го свали той го разглоби и видя, че вътре има разбити лагери и още няколко неща, които вече доказваха, че има проблем с актуатора. Т.е. ако се купи нов няма да е напразно и стреляне на посоки. Цената на актуатора, която аз намерих е 1206 лв. Предложих да го купя и да се сложи нов, но в моя случай, актуатора ми можеше да се ремонтира. Петър взе нови лагери и ги смени. Направи му профилактика, сглоби го и както каза, вече е като нов! В резултат на което ремонта ми излезе много по ефтино. За това ви препоръчвам, преди да купувате нов актуатор да свалите вашия, да го разглобите(това разбира се трябва да е човек който знае какво прави) и да видите дали наистина е за смяна. Ако може да се поправи, ок, ако не купете нов, но вече ще сте сигурни, че не сте си дали парите на вятъра. След това се слага актуатора и се обучава колата. Правят се съответните софтуерни настройки и в моя случай, проблема беше решен.
Разбира се всеки случай е различен, актуатора може да е ок. Има куп други неща, просто споделям решаването на проблема при мен.
Успех на всички и весели празници!