МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА
- batececo
- Благодарил/а: 365 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
От личен опит мога да те посъветвам да НЕ слагаш елф или тотал. За другите нямам наблюдения, а това последното за първи път го чувам. 37 лв за 5 литра не е ли прекалено евтино? Аз бих дал 10-20 лв отгоре и бих взел някое по-хубаво масло (освен ако не мислиш да продаваш колата).
- liav_dolen_(no)pedal
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Някой има ли впечатления от моторните масла на Мермерски?
Toyota Corolla E11 05.10.2001 SEDAN 110 кс/81 kW + Toyota Corolla E181 21.02.2017 SEDAN 132 кс/98 kW
Engine: 3ZZ-FE 1600CC 16-VALVE
Engine oil: Pentosin Pentosynth HC 5W-40 --> RAVENOL VST USVO SAE 5W-40 ---> ROWE HIGHTEC SYNT RSi SAE 5W-40 HC
Engine: 3ZZ-FE 1600CC 16-VALVE
Engine oil: Pentosin Pentosynth HC 5W-40 --> RAVENOL VST USVO SAE 5W-40 ---> ROWE HIGHTEC SYNT RSi SAE 5W-40 HC
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Това е оня доктор (или професор? ) , дето пуска хапчетата за хемороиди ли ? 

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Krissss
- Автомобил: Toyota Avensis 2.0 147 Petrol
Здравейте,
аз сложих ENEOS SUSTINA, може би най доброто масло според мои познати, и съм много доволен. Промени се като цяло работата на двигателя.
аз сложих ENEOS SUSTINA, може би най доброто масло според мои познати, и съм много доволен. Промени се като цяло работата на двигателя.
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Благодарил/а: 3 пъти
0W-20, 5W-30, 5W-40?
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...
- Krissss
- Автомобил: Toyota Avensis 2.0 147 Petrol
Извинявай пропуснал съм да пиша. 5W-30 е маслото.
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Благодарил/а: 3 пъти
Честито!
Изобщо не е лошо маслото.
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...
- WoLF
- Благодарил/а: 685 пъти
- Получена благодарност: 268 пъти
Не, това е бащата... Сина е също толкова добър в сферата сиslowtraveler написа: ↑15 Ное 2018 21:24 Това е оня доктор (или професор? ) , дето пуска хапчетата за хемороиди ли ?![]()

Здравейте колеги, от скоро имам Toyota Corolla (E12) 2.0 D-4D (90 Hp)
В момента е с масло 10W40 (от предишния собственик), но искам да го сменя с 5W30.
Мисля да го закупя от хххххх. Спрял съм се на няколко варианта:
- CASTROL EDGE 5W-30 C3
- MOBIL ESP FORMULA 5W-30
- TOYOTA 5W-30 5L
Кой бихте ми препоръчали вие?
Благодаря предварително!
В момента е с масло 10W40 (от предишния собственик), но искам да го сменя с 5W30.
Мисля да го закупя от хххххх. Спрял съм се на няколко варианта:
- CASTROL EDGE 5W-30 C3
- MOBIL ESP FORMULA 5W-30
- TOYOTA 5W-30 5L
Кой бихте ми препоръчали вие?
Благодаря предварително!
-
Проверка за наличие на DPF по VIN - ВСИЧКИ МОДЕЛИ ?
Здравейте и от мен,
Това масло подходящо ли е за коли с DPF.?
Това масло подходящо ли е за коли с DPF.?
- Прикачени файлове
-
- P70610-131805.jpg (1.72 MiB) Преглеждано 5357 пъти
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Ако свойства на маслото не съответстват на характеристиките на мотора, пораженията може да бъдат сериозни. А през зимата подобни процеси се ускоряват в пъти.
Ако имате намерение да унищожите двигателя на автомобила си, един от най-сигурните начини е да не доливате масло или изобщо да не го сменяте. Може пък и да сипете повече, отколкото трябва и резултатът в крайна сметка ще е същия. Подобно нещо обаче може да се постигне и със сипването на масло, което не отговаря на изискванията, посочени от производителя на съответния автомобил. Например, ако през зимата в мотора попадне „лятно” масло.
Вискозитет е най-важната характеристика на моторното масло, като той се определя по класификацията SAE. Ако продуктът за смазване е по-рядък, той е по-устойчив към отрицателните температури, но в същото време по-силно износва двигателя. При гъстото масло е точно обратното, така че през зимата лятното масло ще се сгъсти още повече и ще загуби полезните си свойства.
Зимното масло се определя с буквата W (Winter), а цифрата пред него указва пределната температура, при която се сгъстява. За да се разбере при какви температури продуктът ще се втвърди, трябва от това число да се извади 35. Например, маркировката W10 показва, че максимално допустимата температура за използване е -25 градуса по Целзий.
Лятното масло на свой ред се обозначава с индекса SAE50, където цифрите указват пределната граница на температурата. В случая това е +45 градуса по Целзий. Условно казано, този показател може да се определи с изваждането на числото 5 от показаната цифра. Например, при SAE 30 това е +25 градуса, при SAE 40 е +35 и т.н. За топло време се предлагат 8 типа масла - 8, 12, 16, 20, 30, 40, 50, 60, а за зимата те са 6 типа - 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W.
Разбира се, има и всесезонен продукт. Например, маслото с обозначение 0W-40 може да се използва при температури от −35 до +35 градуса по Целзий. Подобна смазка трудно би увредила двигателя.
Всеки производител на автомобили указва не само вискозитета на маслото, което клиентът трябва да използва, но и съответния клас на самия продукт. Например ACEA A3/A5. За редовия потребител е трудно да разшифрова тези сложни абревиатури, но пък ако иска двигателят на колата му да работи по-дълго време безпроблемно, е добре да сравни всички букви и цифри от тубата с масло, която си е купил, с тези от инструкцията на производителя на автомобила.
Затова и основното правило при смяна на маслото е е то да се купува от официалните дилъри на конкретния автомобил. Да, там то ще е по-скъпо, но маслото е едно от нещата в колата, с което компромиси не бива да се правят.
Ако имате намерение да унищожите двигателя на автомобила си, един от най-сигурните начини е да не доливате масло или изобщо да не го сменяте. Може пък и да сипете повече, отколкото трябва и резултатът в крайна сметка ще е същия. Подобно нещо обаче може да се постигне и със сипването на масло, което не отговаря на изискванията, посочени от производителя на съответния автомобил. Например, ако през зимата в мотора попадне „лятно” масло.
Вискозитет е най-важната характеристика на моторното масло, като той се определя по класификацията SAE. Ако продуктът за смазване е по-рядък, той е по-устойчив към отрицателните температури, но в същото време по-силно износва двигателя. При гъстото масло е точно обратното, така че през зимата лятното масло ще се сгъсти още повече и ще загуби полезните си свойства.
Зимното масло се определя с буквата W (Winter), а цифрата пред него указва пределната температура, при която се сгъстява. За да се разбере при какви температури продуктът ще се втвърди, трябва от това число да се извади 35. Например, маркировката W10 показва, че максимално допустимата температура за използване е -25 градуса по Целзий.
Лятното масло на свой ред се обозначава с индекса SAE50, където цифрите указват пределната граница на температурата. В случая това е +45 градуса по Целзий. Условно казано, този показател може да се определи с изваждането на числото 5 от показаната цифра. Например, при SAE 30 това е +25 градуса, при SAE 40 е +35 и т.н. За топло време се предлагат 8 типа масла - 8, 12, 16, 20, 30, 40, 50, 60, а за зимата те са 6 типа - 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W.
Разбира се, има и всесезонен продукт. Например, маслото с обозначение 0W-40 може да се използва при температури от −35 до +35 градуса по Целзий. Подобна смазка трудно би увредила двигателя.
Всеки производител на автомобили указва не само вискозитета на маслото, което клиентът трябва да използва, но и съответния клас на самия продукт. Например ACEA A3/A5. За редовия потребител е трудно да разшифрова тези сложни абревиатури, но пък ако иска двигателят на колата му да работи по-дълго време безпроблемно, е добре да сравни всички букви и цифри от тубата с масло, която си е купил, с тези от инструкцията на производителя на автомобила.
Затова и основното правило при смяна на маслото е е то да се купува от официалните дилъри на конкретния автомобил. Да, там то ще е по-скъпо, но маслото е едно от нещата в колата, с което компромиси не бива да се правят.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
-
Здравейте изчетох цялата тема, но за съжаление съм технически "инвалид", затова отново питам маслото показано от предходния пост дали е подходящо за кола с DPF филтър. Ако разбирах и знаех нямаше да Ви занимавам. В днешно време всеки сервиз ти слага от това , от което има най-голяма отстъпка, та за това питам!
Благодаря Ви.
Благодаря Ви.
- WoLF
- Благодарил/а: 685 пъти
- Получена благодарност: 268 пъти
С две думи сложи си пълна синтетика 5w-30 или 5w-40 с максимално ниско ниво са серни (индекс C) щом ще щадим DPF-a... От друга страна много по-важно е как караш колата за запазването на същия 

Последно промяна от WoLF на 11 Дек 2018 09:53, променено общо 1 път.

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
За ДПФ са не само нискосерни, но и нискодимни маслата..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???