Горе виждам повърхностен поглед върху темата...
Тъй-като въпросът за превишението на скоростта при максимална мощност бе поставен към мен, приемам, че определението 'джигит' също е насочен към мен...
Но както споделих по-горе - едното съвсем не е свързано с другото - така действам и при изпреварване далеч под ограниченията...
А рядко изпреварвам автомобили, движещи се над ограниченията, просто защото темпото ми е около ограниченията +10км/ч... Ако някой се движи в ограниченията или +5км/ч просто не го изпреварвам, а темпомата се залепя зад него... Разбира се - ако в даден момент му спадне темпото - веднага го изпреварвам, защото вече ще ми намали темпото чувствително..
При нашенската инфраструктура се изисква доста по-често изпреварване отколкото в чужбина. Причините са няколко...
Основните според мен са:
1. лошо проектирани пътища (проектирани за най-малки разходи при строеж, а не за удобство при пътуване). Навярно разлика в стандартите.. Например е очебийно как при подобен релеф гърците правят по-дълги прави участъци, с компромис към денивелацията (по-стръмни спускания и изкачвания), докато нашите правят множество завои (с по-малко удобни места за изпреварване), но с по-ниска денивелация.. Да, може да е свързано и с това, че тук зимата е по-сериозна.
2. Релефа - колкото и да е - сме планинска страна
3. Лош автопарк, непозволяващ поддържането на нормална скорост (в рамките на ограниченията) от някои автомобили
4. Високи цени на горивата и вградена 'икономичност' у някои от шофьорите, предпочитащи да шофират със скорост доста под ограниченията, което в комбинация с малкото места за изпреварване води до нужда от повече изпреварвания...
'Безопасен участък за изпреварване' е нещо субективно, но при всички случаи зависи най-вече от разполагаемата мощност... Защото ако един участък е дълъг например 400м, той няма да е безопасен за изпреварване от автомобил 60к.с., на когото ще му трябват 600м за завършване на изпреварването, а ще бъде безопасен за автомобил 300к.с. (отдадени при изпреварването), който спокойно може да приключи изпреварването за 200м - в рамките на видимостта.
Относно мощност и въртящ момент - имаше отделна тема... Някои хора продължават да смятат, че щом въртящият момент на двигателя е по-висок, то задължително е по-пъргав

Това също е прекалено повърхностен поглед... Защото не се отчитат другите фактори, влияещи на мощността...
И не е коректно да се твърди, че мощността нямало значение, щото бил важен въртящия момент... Ами те са пряко свързани... Ако един двигател отдава 80к.с. при 1500об/мин, а друг отдава 70к.с. при същите обороти, то въртящият момент на втория е по-нисък

И обратното - ако при 1500об/мин единият двигател има 200Нм въртящ момент, а другият 190Нм, то първият двигател със сигурност е по-мощен... Проста аритметика

Та кое е по-вярното? Ами 200-500-1000Нм не означават нищо сами по себе си... Докато мощността е по-комплексният параметър, защото показва каква работа може да бъде свършена (като отчита и влиянието на оборотите)...