Нов или употребяван автомобил
Мнение от Ninita » 22 Сеп 2018 11:59
Нов автомобил във желаното оборудване излиза около 37000лв. след 10 години при евентуална продажба би струвала около 11000лв.
Загубата на стойност ще бъде около 26000лв.
Ако закупим автомобил на около 4 години би струвал около 25000лв. след 5 години цената му отново ще е около 11000лв.
Загубата на стойност ще бъде около 14000лв.
Само,че не желаем да караме автомобил по-стар от 10 години и това ще означава,че ще трябва да сменим два автомобила за този период и като цяло загубата на стойност се изравнява дори и надвишава експлоатацията на нов автомобил.
Да като цяло новия автомобил в началото ще има по-голямо автокаско,но при втория вариант трябва да плащаме две регистрации на автомобил.При обслужването мисля,че не би имало разлика,защото автомобила отново бихме го обслужвали в официалния сервиз,просто не бихме рискували да бъде пипан от знайни и незнайни майстори.
Според вас разсъжденията ни в правилната посока ли са или пропускаме нещо важно?
Кой е по изгодния вариант според вас?
Ninita
Airfan
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 347 пъти
- Получена благодарност: 376 пъти
Мнение от slowtraveler » 22 Сеп 2018 15:29

Обикновено двоуменето е дали да си вземеш нов автомобил за 40х.лв, или втора ръка по-добър клас и по-добро оборудване за същите пари

Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от Ninita » 22 Сеп 2018 18:29
А не това въобще не е на дневен ред.Дали употребяван, дали нов автомобила ще е Корола.Въпросът е към кое ще се наклонят повече везните....slowtraveler написа: ↑22 Сеп 2018 15:29 Обикновено двоуменето е дали да си вземеш нов автомобил за 40х.лв, или втора ръка по-добър клас и по-добро оборудване за същите пари![]()
Ninita
Мнение от memorex » 22 Сеп 2018 18:56
Според нас разсъждениата ви не са изложени обстойно и не са съобразени с тенденциите на EU пазара на автомобили в бъдещеNinita написа: ↑22 Сеп 2018 11:59 Здравейте, със съпруга ми се опитваме да вземем решение, какъв автомобил да изберем?Колебанията ни са за чисто нов или употребяван на 3 4 години от някой представителство и да се надяваме,че наистина ще е с история и да е поддържан както трябва.Автомобилът към който сме се насочили е Тойота Корола автоматик с ниво на оборудване Луна.Разгледахме няколко сайта са продажба на автомобили втора употреба и стигнахме до следния извод:
Нов автомобил във желаното оборудване излиза около 37000лв. след 10 години при евентуална продажба би струвала около 11000лв.
Загубата на стойност ще бъде около 26000лв.
Ако закупим автомобил на около 4 години би струвал около 25000лв. след 5 години цената му отново ще е около 11000лв.
Загубата на стойност ще бъде около 14000лв.
Само,че не желаем да караме автомобил по-стар от 10 години и това ще означава,че ще трябва да сменим два автомобила за този период и като цяло загубата на стойност се изравнява дори и надвишава експлоатацията на нов автомобил.
Да като цяло новия автомобил в началото ще има по-голямо автокаско,но при втория вариант трябва да плащаме две регистрации на автомобил.При обслужването мисля,че не би имало разлика,защото автомобила отново бихме го обслужвали в официалния сервиз,просто не бихме рискували да бъде пипан от знайни и незнайни майстори.
Според вас разсъжденията ни в правилната посока ли са или пропускаме нещо важно?
Кой е по изгодния вариант според вас?
memorex
-
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Мнение от Corolla_E12_hs » 22 Сеп 2018 20:55
Примерно моята кола ми излиза между 10.70 и 14.35лв на ден, зависи за коя година говорим, в различните години броя километри и ремонти е бил различен. Това е цена на всичко за което може да се сетите - от каското до ароматизатора. Умножено по 365 и излиза разход за година. Не знам дали някой от колегите с нови короли има такъв лог на разходите да кажат как им излиза на ден или на 100км да имат корола 2016г. примерно.
Загубата на стойност не би следвало да влиза в сметките - няма вариант в който да не губите , ако имате кола. Друго освен разход една кола не дава финансово. Купувате нова - нямате ремонти 3-4г. Пестите от тях->губите от стойността. Купувате на 5г- по-малка загуба на стойност -> повече ремонти. Няма празно

Corolla_E12_hs
Мнение от nitsodar » 22 Сеп 2018 21:38

От поста Ви съдя,че правите изчисления в дългосрочен план. Това автоматично насочва изборът Ви към нов автомобил,поне според мен. Карал съм закупен в гаранция - на 4,5 години. Сега карам нов такъв. Мога да кажа,че почти няма да усетите разлика,ако карате 4, 5 или 7 годишна кола например(говорим за добре поддържани,дори с пълна история да е 7 годишната). При новата най-хубавото е психическото спокойствие, което идва от това да не мислиш дали не е дошло време за смяна на това .....а на другото,а на третото?

Skoda Superb III FL 2020 2.0 TSI 190 DSG
nitsodar
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Мнение от max-2 » 22 Сеп 2018 21:52
Купувам кола в добро състояние според възможностите си в момента, карам я около 20к км. с безкомпромисна поддръжка и след половин година я продавам. Вярната тойота обаче не я продавам - тя е винаги готова за път. Така карам постоянно хубави коли с минимална загуба или печалба.

max-2
- ivied
- Автомобил: Yaris Cross
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 10 пъти
Мнение от ivied » 22 Сеп 2018 23:46
Иначе си важи с пълна сила старата поговорка: "Карай ново - хвали старо."
Мен 2 годишния хибрид RAV 4 си ме кефи отвсякъде и постоянно ме кара да се усмихвам...
Нов или стар преценете сами...
След 2-3 години бих го сменил с новия RAV 4... Защото ще е съвсем друго ниво в развитието и еволюцията на марката...
Какво е жизнен опит? Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
ivied
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от nowyaris » 23 Сеп 2018 10:01
Вие НЕ знаете със Сигурност дали след 10 години този мъж ще бъде Ваш съпруг,а смятате какво ще се случи след 10 години с Вашият семеен Автомобил.
Дългосрочното планиране в динамична ситуация е огромна стратегическа грешка и води до огромни разочарования доста често.
Купете си това,което Ви харесва и от което се нуждаете в ТОЗИ МОМЕНТ,съобразявайки се с МОМЕНТНИТЕ ВИ ВЪЗМОЖНОСТИ.
Бъдещето винаги е било,а и ще бъде винаги Божа работа,повярвайте ми.От Вас нищо не зависи.Живейте за МОМЕНТА.Успех с избора от сърце.

ПП.В стойността на семейния автомобил е редно да се калкулират и евентуални адвокатски такси при делбата след развода.Често се случва

nowyaris
-
- Благодарил/а: 179 пъти
- Получена благодарност: 117 пъти
Мнение от dracunculus » 23 Сеп 2018 11:56
В този ред на мисли- точно поради тая причина си купувам колите нови и до сега сметката ми излиза. При мен играе роля и не само възрастта, но и километража на един евентуално стар автомобил- имам огромен ежедневен километраж свързан с работата ми, т.е. за много кратко време в моите ръце един стар автомобил би станал МНОГО стар. И тъй като не моге да си позволя да изпитам недостатъците на един много стар автомобил (пак свързано с естеството на работата ми) си го купувам нов. Просто с две думи...новата кола има по-голям безпроблемен експлоатационен период. Ако това е от значение и финансовият статус го позволява, няма какво да се чудите- новата кола е напълно оправдана, без значение кой какво ви казва

Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line -> https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
dracunculus
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 23 Сеп 2018 14:17
Например - за него е напълно необосновано (и според мен неправилно) да купува автомобил втора ръка, защото след например 2г/100х.км колата вече ще е станала на скрап, докато новият автомобил би издържал 4 или дори 6 години без сериозни проблеми...
Докато ако Вие въртите 10х.км на година, вие бихте достигнали до същият краен резултат без сериозни проблеми (ако втората ръка е бил например на 100х.км) със старият автомобил след 10г, когато автомобилът така и така си е морално остарял и му е време да си ходи ... Докато новият автомобил вие не бихте могли да амортизирате технически (т.е. би трябвало да го въртите още 30 години?! за да достигнете същото техническо състояние), а автомобилът просто би остарял морално...
slowtraveler
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от nowyaris » 23 Сеп 2018 14:41
Както и всякакъв друг вид "статус". Много често парите си отиват.А с тях и любовта.
И остава горчивия вкус на разочарованието от допуснатите грешки,включително и "финансови".
Загубите трябва да се предвиждат и предварително да се минимализират.При добро желание,естествено.
ПП.Ако се изхожда от ситуацията,че е наличен огромен ежедневен пробег,свързан по някакъв начин с работата,
това означава че говорим за служебен/фирмен автомобил,а това няма нищо общо с темата.

nowyaris
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 23 Сеп 2018 15:02
Ами моите лични автомобили винаги са били свързани по някакъв начин с работата... И съм установявал, че колкото повече километри съм врътнал - толкова по-пълно е портмонето... Макар и рядко да се използват пряко за работата, а повече - за преместване на личният ми г*з

slowtraveler
-
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Scott » 23 Сеп 2018 15:33
Scott
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru