Колеги, обръщам се най-вече към собствениците на D-cat моторите със следното питане. С какво масло карате колите си , ако са над 215 000 км, както е в моя случай. Питам, тъй като преди седмица направих смяна на масло с Castro Edge turbo diesel 5w40 отговарящо според специалисти на спецификациите за конкретния мотор, но тези дни забелязах, че при напълно ЗАГРЯЛ двигател се чува едно чукане в ниските обороти. На студен старт и мотор нямам никакви проблеми, моторът работи като по часовник.. но загрее ли се чува въпросното почукване. Колата върви нормално, маслото е на максимума, не го харчи, при високи обороти този шум изчезва. Преди смяната това чукане го нямаше.. възможно ли е да съм попаднал на някакъв ментак абсолютен, защото принципно не пестя от масло и гледам да слагам висок клас или 5в40 му е вече прекалено рядко... За първи път сменям аз маслото като собственик, тъй като преди това ми го смениха от сервиза от когото я купих преди няколко месеца. Тогава маслото беше някакво неизвестно за мен, но с вискозитет 5w40 и затова и аз сега също сложих такова, но уви... Дюзите са проверявани, веригата също я изключвам, тъй като там особено на студен мотор трябва да се чува осезаемо тракане, а тук го няма.
Помагайте, тъй като съм на почивка и не знам как да реагирам, безопасно ли е да се пътува така и има ли някаква опасност изобщо от някакво счупване
Прилагам линк с видео , за да добиете по ясна представа за какво говоря.
Линк за сваляне:
https://ndox.abv.bg/download?id=46b7baf860