Ама че прах събрала тази тема, малко ъпдейти биха могли да я почистят.
Сълзенето от задния диф изчезна само...
Тъкмо се бях засилил Механикът да го сменява, напазарих го ОЕМски, и се навеждам - масло няма, сухо като барут

??!!?
Единственото разумно обяснение е ,че явно е имало нещо върху маслосъбиращия ръб , което е изпаднало само.
Отделно имаше шум от предно ляво колело - лагер главина, ясно.
Тест - местя гумата отзад - задно дясно почва да вие - явно не е лагер главина
Гуми Goodyear Assurance All-season 235/60 R16 на около 6 години.., заминаха във вечените гумени полета
Сложих Fulda Kristall Control HP - прекрасно поведение за среден клас гума, само да се има предвид относително по-мекият й страничен борд (всъщност не съм сравнявал дали е по-мек от този на други производители в класа).
Изминати над 50к км на газ - никаква промяна в работата на двигателя, напролет съм планувал да й замеря луфтовете и да разберем наистина какво се случва.
Разход на газ 9-13/100 средно, при смесен цикъл 70/30 градско/извънградско движение.
Грешка P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1) се появява на всеки 150-200км извън града, в града не съм я виждал досега.
Поведение в дълбок сняг -30-40см учудващо добре, явно се дължи на адекватното задвижване и липсата на "on demand" в описанието.
Поведение на заснежен път - в завой "тръгва" прекрасно настрани , при подаване на повече газ.
Бих я сравнил със Субару, с тази разлика, че на Rav4 й липсва силата да продължи тренда на 2ра/3та предавка (друг е въпросът дали семейният навигатор ще ви позволи да карате така колата й

).
При тест за максимална скорост успя да ускори до 197 км/ч по GPS (мисля,че ще има силата да премине границата от 200 км/ч, но няма да бъда този, който ще направи това)
Общо впечатление за един морално остарял (вече над 10 години) автомобил - прекрасно.
Има и негативи, като падащия сенник (патентован от Rav 4.2), "виене" от моторчето на парното и разни други паразитни шумове при ниските температури (-22С към момента на появяване на шума) , но се живее с тях.
И тук може да си навлеча неодобрение , но определено имам чувството,че RAV4 при екстремни условия , ще се справи по-добре от конкурентите си в класа/генерацията.
Ако само имаше лесен ъпгрейд към 2,4 или нагоре...
Рапорт даден.
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...