Има ли лек за "лек" волан?

TheSaint

Има ли лек за "лек" волан?

Мнение от TheSaint » 04 Май 2007 19:54

Здравейте колеги! :)

Иде реч за това жувотно (8-ма генерация Corolla -внос от Япония):

Изображение

Много лек пустя му волан.
Непрекъснато иска корекции като срещне неравности на пътя, дори и при по-ниска скорост...
За 12 години сигурно са омекнали тампоните по окачването (не мисля, че са сменяни някога), но няма луфтове (гледано е много пъти). Верно, тук е Африка и докато не се разпадне нещо - казват, че е ОК.

Ама аз не го усещам като да е от луфт - просто волана ми се завърта в ръцете следвайки неравността.

Вече си мисля, дали да не опитам да сложа по-твърди пружини?
Тук монтьорите разправят, че Тойотите които са внос от Япония са с много меко окачване по принцип.

Мога да пробвам с пружини за Корола от Южна Африка.
Имаме 2 такива (мисля, че са Южно Африканки), наистина са и по-нови - '96 и '00 година, които се държат доста по-добре на пътя.

Абе с 2 думи - по-твърди пружини дали ще подобрят управляемостта?

Помагайте моля!

П.П.: Амортисьорите се сменени и 4-те и мисля, че все още са ОК.

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 04 Май 2007 20:18

hmm ne znam kakvo tochno imash predvid pod lek.

Ponachalo toyotite imat mnogo silno servo i kormiloto ponachalo e mnogo leko. Moje prosto da si e taka. Znam che e malko kofti no moiata i na bashta mi sa taka. Mnogo lek volan.

sega za korekciite kato minesh po neravnosti veche ne znam
4efte powered tercel (201 whp @ 14psi)

jamie

Мнение от jamie » 04 Май 2007 20:24

Proverete i reglaja na prednicata.

agent dust

Мнение от agent dust » 04 Май 2007 21:43

и аз смятам че има проблем със сходимостите
status: за БАН

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 05 Май 2007 02:56

Е все съм чувал хора да се оплакват от "тежък" волан,но такива,които се оплакват от "лек",не бях виждал. wacko.gif То май няма угодия за всички.Тойотите по принцип са с много лек волан,на мен това ми харесва,защото се кара по-леко колата.Естествено,че по неравности не е нормално да ти отскача волана.На по-новите Короли действително воланът е по-тежък,което мен пък не ми допада.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Re: Има ли лек за "лек" волан?

Мнение от Japanese_fever » 05 Май 2007 04:38

Da, proverete tamponite(bushings).

Ne znam do kolkko stigat temperaturite pri vas, no edin priqtel deto ba4ka po koli v Nevada kaza, 4e tamponite SE VTVURDqVAT za otricatelno vreme pri visoki temp. Prosto gumata se spi4a i stava tvurda. Nqma na4in da se razmeknat! wink.gif
I toi razpravq tuka na sever(MidWest-a) rujdata vi qde zaradi zimite i solta po putq, a nq south bushingite se spi4at za svetovno ot tezi jegi. laugh.gif
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

TheSaint

Re: Има ли лек за "лек" волан?

Мнение от TheSaint » 05 Май 2007 10:19

Момчета, благодаря ви за отговорите!

Проблема не е в реглажа - правен е неведнъж (отпред и отзад) без да има значително подобрение...
Тампоните да са се втвърдили - може, но това да доведе до "олекване" на волана?!

Иначе и на мен ми допада "лек" волан, но като карам в града, което е 10% от карането ми - основно карам извънградско - оттам ми е неприятен лекия волан...

Подшушнаха ми за смяна на серво течността с по-плътна или постаяне на дросел след помпата... Някой да е чувал за такива неща?!

Аватар
KORD

Мнение от KORD » 05 Май 2007 12:35

ne se pretesnqvai na moto subaru kato mina prez dupka i moje da mi 4upi racete wink.gif stiskai po zdravo. Sashto moje da e ot gumite , Kato bqh sas moite letni gumi ( dosta lekavi gumi ) Kato mine kolata prez nqkoq neravnost i vashta po neq i se nalavo na dqsno. A sega kato karam sas zimnite e po spokoino. Ama tova nai ve4e zavisi ot samoq avtomobil kak e konstroiran. STIa e sportno dibi4e i za tui ima takav volan koito se oseshta obratno patia.
Neznam na altezov i na kanu dali sa taka ama moita mnogo me draznishe ( za tui si q karam oshte sas zimni gumi )
Изображение
"Money Money Money Money jivota e pari Money Money Money Money i gotini jeni " Kondio 1998 :)

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 05 Май 2007 18:17

KORD написа:Neznam na altezov i na kanu dali sa taka ama moita mnogo me draznishe ( za tui si q karam oshte sas zimni gumi )
opredeleno e taka. az sega sam s letnite gumi(RE 070) i sledvat vsiaka puknatina ili naklon na patia, po niakoga naistina triabva da se boria s volana che da vkaram kolata v patia. no tova si e ot gumite pri men. na STi obache volana nikak ne e lek.

TheSaint

Мнение от TheSaint » 05 Май 2007 18:31

KORD - Това добре казваш да стискам, ама 3-4 часа в посока (понякога ми се събират по 6 ч. на ден) - малко дисконфортно... ;)
Ти да не би да си с лети джанти на летните гуми които да са по-изнесени навън? Оттам може да идва разликата при теб.

Забравих и да спомена, че съм сменил и 6 комплекта гуми - Dunlop, Goodrich и сега съм и съм най-доволен от Silverstone, но все си е така...
Последно промяна от TheSaint на 05 Май 2007 19:01, променено общо 1 път.

jamie

Мнение от jamie » 05 Май 2007 18:53

Има един малко косвен начин да "втвърдиш" волана - сложи волан с малък диаметър !

TheSaint

Мнение от TheSaint » 05 Май 2007 19:05

Здравей jamie!
Мислех го и това - но не ми се иска да махна airbag-a... :(

Сега си мисля - дали в този случай няма даже да стане по-кофти - ще ми бие през ръцете волан с по-малък дианетър - респективно - аз трябва да съм по-як за да коригирам :(

jamie

Мнение от jamie » 05 Май 2007 19:09

Абе тая кола имаш ли информация с нормалното си окачване ли е, това за биенето през ръцете не е хич нормално да ти кажа ?

TheSaint

Мнение от TheSaint » 05 Май 2007 21:20

Jamie, мисля, че си е с нормалното окачване като пружини - амортисьорите ги смениях и 4-те преди около 60К км и има голямо подобрение оттогава (беше доста по-зле).
Пружините са си старите.

Сега - биене през ръцете е силно казано - по скоро се усеща как волана се извива леко в посока пропадането на пътя ( например на ляво, ако пропадне лявно колело във вдлъбнатина на асфалта или има издигане под дясно колело).
Асфалта тук като цяло си е такъв "вълнообразен", но не са големи пропаданята и издиганята. Няма трапове.

Аватар
KORD

Мнение от KORD » 06 Май 2007 03:25

Djantite sa alominievi ama sa si stock BBS i zimnite i letnite na edni djanti gi darja 4e nemam kinti za djanti ( edni bbski takiva na staro sa $1k. Neznam s kvi gumi si ti probvai da zemesh na zaem nekvi drugi za den dva . A za karaneto ti e malko az do predi 1 mesec karah po 12 4asa na den bez da spiram ( 700 do 1000 miles na den ).
Изображение
"Money Money Money Money jivota e pari Money Money Money Money i gotini jeni " Kondio 1998 :)

Публикувай отговор