Avensis T27 1.8 2ZR-FAE Valvematic 147HP CVT Facelift /2015- / - Лоша миризма от климатика?
-
Avensis T27 1.8 2ZR-FAE Valvematic 147HP CVT Facelift /2015- / - Лоша миризма от климатика?
Здравейте,
Имам последния модел или фейс лифт на Авенсис 1.8L petrol Valvematic 18PV (147 HP) 7 Безстепенна автоматична трансмисия (7-CVT).
Преди това имах предходния, ако не се лъжа беше 2012г., с който не съм имал никакви проблеми.
Шест месеца селд покупката на новата кола започна смрад от климатика, когато работи. Когато работи само вентиалация, няма проблем, освен ако не е включено да циркулира въздуха в купето, тогава смърди също.
С предишния авенсис не съм имал такъв проблем или поне първите четири години, след това прочистиха климатика с машина в ТМ Ауто и проблема се реши.
С новата проблема е много голям и няма оправяне вече два пъти влиза за прочистване и смяна на филтъра, като последния път прочистиха системата, и с машина, и със спрей?!?!. Филтъра е нов..... проверих, влчзъх в сервиза и т.н. и пак проблем. Чух, че този проблем не е изулиран случай при последния фейс лифт, а във форума не виждам да се коментира.
В ТМ Ауто ми казаха, че няма повече какво да направят, но проблема продължава. Няма смисъл да влизам всяка седмица и ефекта да е един и същ или нула/нула.
Има ли други с такъв проблем и как се справят със суитуацията? Решава ли се този въпрос и как?
Не е нормално кола на 20 хил. км. да смърди на мръсен парцал, като включа климатика и да няма репение.
Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват с подобен проблем или решение.
Имам последния модел или фейс лифт на Авенсис 1.8L petrol Valvematic 18PV (147 HP) 7 Безстепенна автоматична трансмисия (7-CVT).
Преди това имах предходния, ако не се лъжа беше 2012г., с който не съм имал никакви проблеми.
Шест месеца селд покупката на новата кола започна смрад от климатика, когато работи. Когато работи само вентиалация, няма проблем, освен ако не е включено да циркулира въздуха в купето, тогава смърди също.
С предишния авенсис не съм имал такъв проблем или поне първите четири години, след това прочистиха климатика с машина в ТМ Ауто и проблема се реши.
С новата проблема е много голям и няма оправяне вече два пъти влиза за прочистване и смяна на филтъра, като последния път прочистиха системата, и с машина, и със спрей?!?!. Филтъра е нов..... проверих, влчзъх в сервиза и т.н. и пак проблем. Чух, че този проблем не е изулиран случай при последния фейс лифт, а във форума не виждам да се коментира.
В ТМ Ауто ми казаха, че няма повече какво да направят, но проблема продължава. Няма смисъл да влизам всяка седмица и ефекта да е един и същ или нула/нула.
Има ли други с такъв проблем и как се справят със суитуацията? Решава ли се този въпрос и как?
Не е нормално кола на 20 хил. км. да смърди на мръсен парцал, като включа климатика и да няма репение.
Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват с подобен проблем или решение.
Последно промяна от Akima на 18 Яну 2018 11:36, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.Преместена в правилния раздел.Моля прочетете правилата и важните теми във всички раздели преди постване.
Причина: Променено заглавие.Преместена в правилния раздел.Моля прочетете правилата и важните теми във всички раздели преди постване.
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Те повечето коли през зимата, като пуснеш си миришат, поне на моята, но след като замръзне изпарителя 2-3 пъти и се отече, повече не съм усещал. Филтъра на входящия въздух, точно след такова зимно пускане и усетена миризма го свалих, не мирише на нищо, така, че е безсмислена смяната му ако не е задръстен. Не съм убеден, че спрей, пяна или каквито неща се предлагат на пазара вършат чудеса, най много от протекли течности да се скапе я радио, я някое друго нещо около въздуховодите през снадките или отворите към купето.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Да не би някоя котка да пикае във въздуховода? Доста време се борих с една котка по Маздата, та затова питам - не е майтап...
От друга страна - щом при вентилация не се усеща - едва ли ще е такова...
Виж да 'не ви миришат краката'
Т.е. да не би някоя стелка да е миризлива, защото от него район смуче въздухът за рециркулацията...
От друга страна - щом при вентилация не се усеща - едва ли ще е такова...
Виж да 'не ви миришат краката'

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Не, няма котка. Колата нищува в гараж, а през деня седи повечето време в служебен гараж. Няма причина, но разбрах от хора, че клиентите на новия модел масово се оплакват от това явление, което не е нормално и го нямаше при предходния фейслифт на Авенсис. Няма външна намеса, гледаха колата в ТМ Ауто и нямат решение, обяснение и т.н. 
----------------
Изглежда пробелма е при последния фейс лифт, а във форума няма коментари или оплаквания от последната модификация. Незнам, какво правят тези хора, примиряват ли се, как решават въпроса, ако го решават, в ТМ Ауто ли толкова си могат, да пиша до Тойота Балкани ли, какво да правя?

----------------
Изглежда пробелма е при последния фейс лифт, а във форума няма коментари или оплаквания от последната модификация. Незнам, какво правят тези хора, примиряват ли се, как решават въпроса, ако го решават, в ТМ Ауто ли толкова си могат, да пиша до Тойота Балкани ли, какво да правя?
Последно промяна от Akima на 18 Яну 2018 16:12, променено общо 2 пъти.
Причина: Слети мнения.Моля прочетете правилата и важните теми.Има бутон за редакция.
Причина: Слети мнения.Моля прочетете правилата и важните теми.Има бутон за редакция.
- slowtraveler
Битката ще е сложна - спецификация 'миризма' едва ли има някъде...
Добре е колеги с такъв автомобил да споделят дали и при тях е така...
Добре е колеги с такъв автомобил да споделят дали и при тях е така...
-
Мисля че проблема не е изолиран само за въпросния модел. Лятото и аз посетих на два пъти сервиза на Тойота точно със същото оплакване. Сериозна миризма при използване на климатика. Автомобила е Аурис ТС хибрид 2017. Първото оплакване дойде още на 4 месец от експлоатацията му. След последната смяна на консумативи (октомври) имах дълъг разговор с приемчика и той ме посъветва да я карам целогодишно с включен климатик. От тогава не е имало миризма, но го отдавам на това че времето е студено и питата на климатика не кондензира и от там не се развиват тези гъбички и плесени, от които мирише. Лично аз си мисля че има проблем с оттичането на въпросния конденз. Така и не забелязах локва конденз под колата лятото. С интерес ще следя темата за някакво решение.
2017 Toyota Auris TS HSD
- slowtraveler
Хм... Аз винаги карам на автоматично пуснат климатроник... Сигурно от 15 години...
И наистина не съм имал проблеми освен когато котката пикаеше във въздухозаборника..
Питата се самопочиства/самоизмива от конденза на климатика... Когато дълго не е ползван - трупа прах, и при първо пускане може намокрената 'кал' да замирише...
Ама пък още на 4-я месец - не знам...
И наистина не съм имал проблеми освен когато котката пикаеше във въздухозаборника..
Питата се самопочиства/самоизмива от конденза на климатика... Когато дълго не е ползван - трупа прах, и при първо пускане може намокрената 'кал' да замирише...
Ама пък още на 4-я месец - не знам...
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Бих вкарал една сонда с камера през отточните отвори да видя какво се образува върху питите.
Просто от интерес.
Просто от интерес.

-
4ти месец беше м. Май. Знаеш че във Варна по това време на годината си трябва климатика. Та след няколко седмично използване си замириса. Първата смяна на консумативи в направих в началото на юли. Смениха филтрите, почистила въздуховодите и т.н. Две седмици по-късно миризмата се завърна и пак ходих да го чистят. Закупих си спрей от Тойота да си пръскам през седмица и по този начин изкарах лятото.
Предния ми автомобил за 8год. И 200к км така и не замириса. Дори първата профилактика на системата я направих на 190к км
Предния ми автомобил за 8год. И 200к км така и не замириса. Дори първата профилактика на системата я направих на 190к км
2017 Toyota Auris TS HSD
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Няколко пъти съм споделял в подобни теми личен опит. Когато приключвам пътуването, изключвам климатика и включвам само вентилатор на максимална степен за 2-3 минути. Ако забравя да го направя в движение, като спра на място го правя. Така изпарявам конденза и не се развива мухъл, който после смърди. Смрадта е по-малкото зло, тези бактерии и гъбички причиняват болести и алергии.
Малко е досадно да го мисли човек, ама не мирише.
Малко е досадно да го мисли човек, ама не мирише.

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Винаги съм пускал и аз вентилатор на макс със спрян климатик малко преди да спра автомобила. Не е много приятно, защото става задушно от изпаряващата се влага, но наистина има полза. До сега не ми се е налагало да чистя изпарителя.
Не напразно хубавите домашни климатици имат заложено такова обдухване след изключването му.
Не напразно хубавите домашни климатици имат заложено такова обдухване след изключването му.
Който не може да работи с главата , трябва да работи повечко с ръце.
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Това е начинът, за да няма смрад.zi_zi_top написа: Когато приключвам пътуването, изключвам климатика и включвам само вентилатор на максимална степен за 2-3 минути. Ако забравя да го направя в движение, като спра на място го правя. Така изпарявам конденза и не се развива мухъл, който после смърди.
Ако не се спазва това правило, след това е само биене на главата в стената.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 23 пъти
- Получена благодарност: 61 пъти
Подкрепям! И аз използвам този ефективен метод. Във високия клас си е автоматично. Има го във волво ес80 например. Елементарно е да се направи и в дачия, но...Kiki написа:Това е начинът, за да няма смрад.zi_zi_top написа: Когато приключвам пътуването, изключвам климатика и включвам само вентилатор на максимална степен за 2-3 минути. Ако забравя да го направя в движение, като спра на място го правя. Така изпарявам конденза и не се развива мухъл, който после смърди.
Ако не се спазва това правило, след това е само биене на главата в стената.
- slowtraveler
В интерес на истината не съм сигурен какво точно прави Джипа, но е факт, че малко след изгасване се чува хлопване на няколко заслонки...