Регулиране на волан Корола
Здравейте! Карам от скоро Тойота Корола E12 D-4D 110коня. Това, което дразни е че няма телескопичен волан - възможност да се придърпа волана по-близо към шофьорската седалка. А да преместя седалката напред не е опция, защото съм височък и просто не е комфортно. Та по тая причина волана ми леко неудобен. И понеже от скоро карам тойота, нямам представа има ли някакво решение на проблема, като например има ли версия на Корола с телескопичен волан и дали е възможно да взема на старо такава система, или може би от Авенсис ако случайно има някаква съвместимост в частите. Друга питанка е дали знаете за някакви фланци специално за Тойота, които да се монтират под фабричния волан, за да го приближат напред. Доколкото знам волана на Тойота е захванат към кормилния прът посредством централен шлиц и затегнат с гайка отгоре. Всички фланци по магазините които съм видял обаче са за спортни волани и там монтирането става с няколко броя болтове (най-често 6), но това е неприложимо с фабричния волан за съжаление. Моля ако някой преди мен се е опитвал да работи по същия проблем да сподели инфо. Благодаря предварително!
Ха.. коя година ти е колата.. моята е от последните е12 началото на 2007 с най-ниското оборудване и волана си го местиш на където искаш напред ,назад... Я го дръпни хубаво да не е заял нещо 

-
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 18 пъти
Моята е от края на 2002 година и да има лостче под волана, но отпуска регулиране само нагоре-надолу и няма телескоп... Бая силно напънах да проверя да не е заяло нещо.. Ето прилагам снимка как изглежда таблото на модела отвътре, защото на снимката от горния пост се вижда друг модел, може би по-нов.

Явно първите нямат, моята е фейс-а понеже е най-ниското оборудване и има и реших че всички трябва да имат.
-
Моята е фейс от 2005г., точно като на снимката от CMPH (само бутоните на волата са вградени, не отсрани) и си има горе-долу + телескопичност. Вариант е да не е ползвано никога и да е заяло, може
Странно малко, тоя волан не е фейсов.. явно твоята е някаква комбинация от двете...
-
Да, воланът е с вградени копчета отляво, а отдясно има пластмасова капачка, предполагам покриваща още копчета ( явно са били екстра ).

Ами ще пробвай малко по-брутално да го издърпам, но силно ме съмнява. Това че има версии с телескоп означава ли, че бих могъл да подменя моята система с такава от модел, който има телескоп на волана?
Прдполагам всичко може да се смени. Огледах хубаво ако твоя наистина няма предполагам волан и конзола от някоя морга и няколко часа играчка и ще стане.
Кормилна колона звучи доста общо за цялата система, не съм сигурен кои части точно трябва да търся от нея.
Потвърждавам, че първата генерация Corolla E12 ( японка- SOL, ако има значение ) нямаше реглаж на волана различен от позиция горе-долу. Фейслифта, който имам в момента модел 2004/септември ( туркиня ), има пълна настройка на волана. Не мога да потвърдя обаче, че би станала "врътката" с части на старо от фейслифта. Все пак мисля, че би се получило.
Според сервиза на ТМ Ауто би могло да стане, вече търся подобна кормилна система на старо.