Вместимост на резервоар РАВ 4 Д4Д
Привет.
Изпаднах в техническо - математическо несъответствие.
РАВ 4 Д4Д 2013 г. За пръв път ми светва лампичката за свършващо гориво. Знам, че резервоарът е 60 л. На бензиностанцията напълних гориво до гърлото и той побра ... 47,2 л. ?!?
И от там математиката ми пропадна. Лампичката светна - значи съм на резерва. Компютърът изписва, че мога да мина още 50 км. Значи ... айде да са 5 л. Към моите 5 л. прибавям налятите 47 л. и стават общо 52 л. Не ми излизат 8 л. Защо ?
Изпаднах в техническо - математическо несъответствие.
РАВ 4 Д4Д 2013 г. За пръв път ми светва лампичката за свършващо гориво. Знам, че резервоарът е 60 л. На бензиностанцията напълних гориво до гърлото и той побра ... 47,2 л. ?!?
И от там математиката ми пропадна. Лампичката светна - значи съм на резерва. Компютърът изписва, че мога да мина още 50 км. Значи ... айде да са 5 л. Към моите 5 л. прибавям налятите 47 л. и стават общо 52 л. Не ми излизат 8 л. Защо ?
- veso_hds
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 39 пъти
Резервата е около 10л.Налял си около 47-48 л.,така че сметката излиза.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.
Адаш, в такъв смисъл какво ми показва компютъра ? Какви са тия оставащи още 50 км. ? След още 50 км. влизам в резервата ли ? Хм, индикаторът, освен жълта светлина, има ли и друг цвят ? В смисъл - светва в жълто - имаш още 50 км. преди резервата. Светва в червено - вече си в резервата, която е ~~ 10 л. ???
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Показанията към края на резервоара са МНОООГО относителни...
На доста автомобили показанието изчезва когато слезе под да кажем 50км...
На Маздата ми стигаше до 0 и след това продължаваше да си показва нула още да кажем 10-20км
И пак имаше бензин в резервоара...
Тази тема е обсъждана МНОГО пъти - горивомерът и резервоара не са тарирани. А обявените количества са ориентировъчни.
Основната цел е да те подплаши и да заредиш навреме, а не да чакаш 'последните 10км', защото тогава един наклон или едно качване на бордюр може да разплиска горивото така, че да не можеш да продължиш...
На доста автомобили показанието изчезва когато слезе под да кажем 50км...
На Маздата ми стигаше до 0 и след това продължаваше да си показва нула още да кажем 10-20км

Тази тема е обсъждана МНОГО пъти - горивомерът и резервоара не са тарирани. А обявените количества са ориентировъчни.
Основната цел е да те подплаши и да заредиш навреме, а не да чакаш 'последните 10км', защото тогава един наклон или едно качване на бордюр може да разплиска горивото така, че да не можеш да продължиш...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Предпазва те да не останеш без гориво и двигателят да засмуче въздух, защото след това трябва да се обезвъздушава системата, за да запалиш. Това не е бензинов двигател.
Да не говорим пък, като останат три-четири литра нафта в резервоара, как може да засмуче и боклуци и да запуши дюзите.
Затова не си прави експерименти и никога не оставяй с минимално количество нафта в резервоара, ако не искаш да имаш големи проблеми.
Да не говорим пък, като останат три-четири литра нафта в резервоара, как може да засмуче и боклуци и да запуши дюзите.
Затова не си прави експерименти и никога не оставяй с минимално количество нафта в резервоара, ако не искаш да имаш големи проблеми.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Мдаа. Както си и мислех - измерването е едно на око ...
Случая не беше експеримент - просто така се получи.
Благодаря за мненията.
Весели празници на всички !!!
Нека Новата 2018 ви донесе здраве и пълни резервоари !
Случая не беше експеримент - просто така се получи.
Благодаря за мненията.
Весели празници на всички !!!
Нека Новата 2018 ви донесе здраве и пълни резервоари !

- veso_hds
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 39 пъти
Колегите ме изпревариха.С една дума-на колата ти и няма нищо.Резервоара до горе и газ. 

Тойота РАВ 4 D4D-2002г.
- YordanDanev
Моята Равка съм я карал около 30 км. след като стигна нулата и после налях малко над 50 лт. нафта.
RAV 4 D4D 2006
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
А лампата светеше ли?
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Здравейте. Извинявам се , ако съм разводнил темата. На маздата ми се бе случило да светне лампата на 1/3- та от резервоара. Стана ми чудно, зачетох се във форума на мазда и попаднах на друг сличай. На колегата му бе светнала на 1/2- ра от резервоара. Та каква е логиката на тази лампа? Кога светва, при дадено ниво или има друг признак?
Който не може да работи с главата , трябва да работи повечко с ръце.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Обикновено има отделен датчик за лампата (пак е в горивомера)... И на някои автомобили светне ли веднъж (например от плискане) ще си свети до рестартиране на автомобила или до зареждане...
На старите автомобили връзката бе пряка - контактче на нивомера - падне ли поплавъка - щрака контактчето...
Първо почваше да примигва леко (от клатенето на поплавъка), и постепенно преминавайки през все по плътно светене - светваше постоянно...
Сега електрониката филтрира тези визуални ефекти, и светне ли - свети си
На старите автомобили връзката бе пряка - контактче на нивомера - падне ли поплавъка - щрака контактчето...
Първо почваше да примигва леко (от клатенето на поплавъка), и постепенно преминавайки през все по плътно светене - светваше постоянно...
Сега електрониката филтрира тези визуални ефекти, и светне ли - свети си

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- YordanDanev
Лампата винаги светва на 50+ километра, и след като стигна нула я карах още. Преди ми светваше на 70+ км. но това е друга тем
RAV 4 D4D 2006
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Като светне резервата остават точно 12-13л, направено е заради хамериканците, да не би някоя макдоналдска жертва да ги осъди, ако остане на пътя без гориво. Едно 150км се изминават спокойно със светнала лампичка.