Преди около десетина дни, докато потеглях на един стоп, се чу сигнализиращ звук и едновременно с това ми светна червената предупредителна лампа. Стана много неочаквано, колата е Приус 2 произведена 2005 г. Купихме я насляпо преди малко повече от година и досега никакви проблеми не е имала, страшно съм доволна от избора си...досега. Казвам насляпо, защото след това разбрах що за автомобил е хибридния и какви са критериите, когато го избираш. В момента е на 139 к мили. Та да се върна на ситуацията : светва ми лампата, придвижих я на 10 метра встрани и звъня на мъжа ми да ми кажа и да питам да продължа ли до вкъщи (още 1-2 км), предвид това, че се движи все още, или да спирам там и да викаме пътна помощ. Той се почуди, ама нали се движи вика, прибери се лекичко и внимателно. Прибрах се, изключих двигателя и след това логично не запали повече..светват всички предупредителни светлини, също problem на дисплея и червената кола горе . Оттам пътна помощ и на първия познат сервиз. И от там се почна една.. Казват , че батерията е проблема, за смяна. После си признаха, че не са по тези автомобили, да я закараме другаде. Вечерта моя мъж отива до сервиза, не може да отключи колата, няма грам ток в акумулатора. Сменят в сервиза акумулатора, изчиства грешките и изчезват предупредителните лампи и моят ми звъни, че я кара вкъщи(живеем на наблизо) и докато ми го каже пак светва предупредителната червена лампа. Пак я спираме до вкъщи, съответно пак не пали и пак на пътна помощ и на друг сервиз, на един, дето работил в Тойота и разбирал. От там звъни другия ден, казва, че батетията не става въобще, мислехме, че отделни клетки може да се сменят и да ни се размине ..уви. Предлага веднага да сложи друга батерия втора ръка, която била добра с гаранция 6 месеца от него за 800 евро, тук (Кипър) искат за нова около 2000 евро. Впредвид финансовото ни положение- със заем, две деца и т.н. се примирихме и се съгласихме неохотно, но от сервиза казаха, че май не е само това проблема, имало проблем и в скоростната кутия, ама щял да види и да звънне.
От там звъни на другия ден, сменил батерията, пак му показва проблем в скоростната кутия, според него е за смяна. Колата се движеше до последно, мъжът ми се зачуди доста не е чак за смяна, спореха по телефона и онзи вика или нова , или втора употреба, ако си поемаме риска на какво ще попаднем. Естествено искахме втория вариант, ама то нямало къде да намери, нямало тук предлагане и се разбрахме и ние да потърсим. На другия ден каза, че всъщност brain box-а е за смяна. Няколко дни не сме се чували с него, и той не звъни, аз съм без кола вече десетина дни, работя на около 12 км разстояния и няма автобуси от моя квартал. Та разрових се в нета и открих разни обяви за това, което ни трябва, за да сме сигурни му звъним, че ще отидем до сервиза да уточним точно частта коя е и да я поръчаме чрез близък приятел, който е има сервиз за ретро автомобили и да запишем данните на колата , документите останаха в нея. Този от сервиза не дига и не връща обаждането..някак си за нищо вече му нямам доверие. През тази седмица нито веднъж не успяхме да отидем до сервиза да говорим на място и да търсим начини да решим проблема, работих само вечерни смени, моят мъж се прибираше от работа и оставаше да гледа децата. Съжлявам много, че не я закарахме в Тойота веднага. . не знам да я оставим ли там или да я местим другаде. Някой имал ли е подобен проблем, напишете си мнението по въпроса, моля и ме посъветвайте как да постъпим от тук нататък.
Извинявам се за дългия пост и благодаря!