Здравейте,
Някои беше питал за пътуване през Сърбия по горе. През пролетта преминавах през Сърбия в посока Будва - Черна Гора и Хърватия.
Влезнах разбира се през Калотина в посока Ниш. Преди да бъде открита новата отсечка пътят беше двупосочен, но в прилично качество. Продължих към град Прокупле. Минава се през града и трябва да се внимава, тъй като има доста ограничения, а и патрулките типично в наш стил се крият в храстите с радари, за което малко по-късно си изпатих. След това се продължава в посока Рашка. Трябва да се предвиди, че след Прокупле в посока Рашка следва сериозно изкачване. Пътят е изключително живописен, водейки до зимния им курорт Капаоник. Любопитно е да се спомене, че пътувах в края на март и температурата в Прокупле беше около 15 градуса, като на върха в Капаоник преди спускането падна до -3. Истинска зима, закъсали автомобили с летните гуми, добре че нямах време да сменя с летни гуми и бях със зимните - абе късмет

. Капаоник е много красив. Заслужава си за любителите на зимните спортове. От там , спускайки върха , продължих към гр.Рашка. Двупосочен път с качество като нашето . т.е. средна работа. В Рашка навигацията реши,че ще ми прави ядове и ме закара в някаква глуха уличка в града. Стана смях, защото явно не бяха виждали като моята кола и децата на улицата се снимаха с нея

. Както и да е отправях се към границата с Черна Гора, като трябваше да премина през гр. Нови Пазар - последната спирка преди границата. Много мръсен и неприветлив град и лоша пътна инфраструктура. Карайки си в рамките на ограниченията зад 1 табела изкочи полицай от едно фиатче пунто от най-старите и ме спря. Превишена скорост с 4 км.ч. Ами сега ходи обяснявай, че отиваш на почивка и ще ти скапят настроението. Английски не говорят. Но говореха руски. Там баща ми като от старата генерация успя да се разбере с тях някак си- след 20 минути глупости пуснаха ни. И там полицията е като в България - по улиците. Южната част на Сърбия е доста по-изостанала в сравнение с Белград и Нови Сад. За капак на границата с Черна гора сръбският митничар, пускайки преди това сръбските коли без проблем реши, че ще рови в багажника на тойотата явно да търси майка си. Изнервен, че нищо не намери ни пусна. И така минахме границата.