Поредната тема обърната на дизел v.s. бензин. И пак виждам неравноправни сравнения. Бензина глъхнел в байр. Ми като се кара като дизел на 1500об на 6-та ше глъхне. Силата на повечето бензинки е между 3000 и 3500об т.е. там където е макс въртящ момент. На дизела момента е около 2000об. И тук идва заблуждението, че дизела вървял по добре от бензинка. Да дизела е много приятен за каране и доста еластичен, обаче като тръгнеш да изпреварваш и за секунди стигнеш от 2000 до 3500об и вече почти тягата свършва. Бензинката обаче тепърва почва да набира. Не един и два пъти дизела ме е мъчел по баири зад камьони. Иначе се усеща добра тяга като включи турбината и си викам "Ейииии къф кеф, как набира само", но до средата на Long Vehicle и power-a свърши отведнъж и до никъде. Та тези особености е добре да се имат предвид.
Другото което е, защо се сравняват бензинки малолитражки с 2л турбо дизел? Нещо малко куцо ми се вижда. Дали пък 1.4 дизела върви колкото 1.4 бензина?
За градско каране 2л дизел харчи колкото 2л бенин на газ, а в някои случаи и повече - сметнато в пари. Хубавото е, че дизела не остава без багажник, и всяко запалване зимата носи вътрешно удовлетворение (поне аз това чувствам). Но пък ако не е нов можеш да попаднеш на е**ти котъра и да ти скъси живота.
С няколко думи и двете си имат недостатъци. При малко километри не е оправдан дизела като е нов, но ако е на старо що пък не, стига да не се окоти.
бтв. Най-голямата грешка е да се избере голямо купе с малък бензинов мотор. После що дизела вървял повече

.