Избор на семеен автомобил
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Какво се влага в "семеен автомобил"? Най ми приляга той да е седан а не микробус(или ван)/хечбек/комби. Иначе за мощностите, не знам как не ви стигат 100 примерно. Дачия логан 75 к.с., бензин с 800-900кг железа товар съвсем спокойно върви с 90.
Иначе 2 месеца с познат обикаляхме да му търсим Корола Версо по къщи, 2004-5 вървят по 8500-9500, няколко регистрирани гледахме, на същите години около 10000, имаше и един оптимист 12800. Бензин и дизел бяха на близки цени. Той си търсеше дизел, определено бензиновите изглеждаха външно и вътрешно по-прилично.
Иначе 2 месеца с познат обикаляхме да му търсим Корола Версо по къщи, 2004-5 вървят по 8500-9500, няколко регистрирани гледахме, на същите години около 10000, имаше и един оптимист 12800. Бензин и дизел бяха на близки цени. Той си търсеше дизел, определено бензиновите изглеждаха външно и вътрешно по-прилично.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
За семеен автомобил - всеки си има свое виждане според начина му на живот...
Примери - приятел със семейство с 2 деца, и общо семейно тегло навярно около 500кг дълго време си имаха семеен автомобил Пежо 206...
Единствения проблем бе когато из проходите удари картера в паднал камък, двигателя се бе отпечатал на капака, и бе строшил акумулатора
На картера нищо му нямаше...
Примери - приятел със семейство с 2 деца, и общо семейно тегло навярно около 500кг дълго време си имаха семеен автомобил Пежо 206...
Единствения проблем бе когато из проходите удари картера в паднал камък, двигателя се бе отпечатал на капака, и бе строшил акумулатора

На картера нищо му нямаше...

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Благодаря ви за коментарите и съветите, аз също настоявам за бензин именно заради по-трудната поддръжка и паленето зимата. В момента с бензина само завъртам ключа и пали и през най-най-студени дни.
Докато търсим автомобил тип ван, наш познат продава Honda Civic 1,8/140 коня 2008 на 50 000 km. Много по-малка е от търсеното от нас, но знаем че колата е просто перфектна и няма да имаме никакви грижи, качваш се и караш. И сега една такава ужасна дилема имам че просто не е истина. Ще помислим още малко, но ако все пак се спрем на Тойота ще търсим задължително бензин. За дизела знам че е хубаво да гледаме D4D, а не Dcat, за бензина има ли също такива разлики в двигателите?
Докато търсим автомобил тип ван, наш познат продава Honda Civic 1,8/140 коня 2008 на 50 000 km. Много по-малка е от търсеното от нас, но знаем че колата е просто перфектна и няма да имаме никакви грижи, качваш се и караш. И сега една такава ужасна дилема имам че просто не е истина. Ще помислим още малко, но ако все пак се спрем на Тойота ще търсим задължително бензин. За дизела знам че е хубаво да гледаме D4D, а не Dcat, за бензина има ли също такива разлики в двигателите?
- krasengn
- Автомобил: Corolla e12
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
- Обратна връзка:
Няма ли други дизелови коли след 2005 г. като моята от подписа? Без DPF, с обикновен съединител, верига и евентуално Bosch дюзи?
Polski Fiat 125p (1980) --> VW Passat 1.8 RP (1990) --> Toyota Corolla Hatch 1.4 D-4D MMT (2005)
- slowtraveler
krasengn, има... БОШ дюзите да не са вечни и евтини? А свещите? Турбото сигурно вече е започнало да пуска масълце... EGR навярно вече е запушен (да, можеш да го чистиш, макар, че е тегава работа)?
Да продължавам ли
Да продължавам ли

-
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
ivelina, аз бих взел колата с история независимо дали е Хонда или Тойота. Филмът с незнайни автомобили може да е тегав, дори върнати в 'официалните' представители не бих вярвал.
За мен лично Хонда е една идея по-добрата марка (да не се обиждат колегите) така, че риска не си заслужава да се търси Тойота на всяка цена заради самата марка.
И двете смятам са надеждни с атмосферни бензинки. Не знам на Хондата дали е MPI или GDI, но надали ще имате големи проблеми следващите 70 хил км.
Лично мнение парите са си ваши. И все пак е въпрос на късмет дори с пазените коли - техника са :(
Моят Хюндай се продаваше 2 месеца в началото на пролетта - идват гледат - скъпо им е, от 10 човека след два месеца 5-ма се върнаха без да преговарят за цената. Какви ли не истории за коли ми разправяха
Дадох я на приятел, защото съм я пазил много. По принцип на приятел кола не се продава, но в случая той каза - риска си е мой, даже не искаше да я гледа в сервиза - аз го замъкнах и платих прегледа.
За мен лично Хонда е една идея по-добрата марка (да не се обиждат колегите) така, че риска не си заслужава да се търси Тойота на всяка цена заради самата марка.
И двете смятам са надеждни с атмосферни бензинки. Не знам на Хондата дали е MPI или GDI, но надали ще имате големи проблеми следващите 70 хил км.
Лично мнение парите са си ваши. И все пак е въпрос на късмет дори с пазените коли - техника са :(
Моят Хюндай се продаваше 2 месеца в началото на пролетта - идват гледат - скъпо им е, от 10 човека след два месеца 5-ма се върнаха без да преговарят за цената. Какви ли не истории за коли ми разправяха

Дадох я на приятел, защото съм я пазил много. По принцип на приятел кола не се продава, но в случая той каза - риска си е мой, даже не искаше да я гледа в сервиза - аз го замъкнах и платих прегледа.
ivelina , подкрепям мнението на колегите, които те съветват да вземете по-запазената кола(със сигурна история)! Не трябва да се държи на Тойота само заради марката. Civic-ът според TUV статистиката е по-назад от Corolla Verso, но наистина е въпрос на конкретен автомобил! Удоволствието от карането ще е по-голямо с Хонда, отколкото с Corolla Verso.Но,ако не е комби,а хечбек,лично според мен, ще ви е много малък за семеен автомобил! По-тясно купе и по-малък багажник са фактите, които да имате предвид
Ако пък познавате добре приятелят, който продава Хонда-та и човекът е стриктен в обслужването и поддръжката на колата - това е сигурен и перфектен автомобил. 50 000 км е все едно почти нов ! ! !
УСПЕХ!

Ако пък познавате добре приятелят, който продава Хонда-та и човекът е стриктен в обслужването и поддръжката на колата - това е сигурен и перфектен автомобил. 50 000 км е все едно почти нов ! ! !

Toyota Avensis 2.2 D4D 2007 -----> Toyota Avensis 1.8 CVT 2017------->
Skoda Superb III FL 2020 2.0 TSI 190 DSG
Skoda Superb III FL 2020 2.0 TSI 190 DSG
- slowtraveler
Съгласен съм с nitsodar, ..
Ако е на реални 50х.км - това е нищо за такъв автомобил... Разбира се не може да се сравнява с обема на Версото, но там нещата трябва да се сложат на 'персоналния кантар' на избиращите
Ако е на реални 50х.км - това е нищо за такъв автомобил... Разбира се не може да се сравнява с обема на Версото, но там нещата трябва да се сложат на 'персоналния кантар' на избиращите

-
- Благодарил/а: 43 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Ако колата е читава, вътре е ок като цяло мястото.
Горе един багажник и нещата се решават донякъде.
Горе един багажник и нещата се решават донякъде.
- slowtraveler
Не може да се сравни удобството на нормалния багажник с външния... А и королата не бе ли 7-местна 

- martod
Е що пък трябва да е натоварен малък дизел,slowtraveler написа: martod, добави ограничен бюджет, натоварен малък дизел, и работата умрЕ![]()
Бензинката съвсем не е умрелник, но просто си иска оборотите... Карай я над 3500об/мин, и ще е оса, но и ще гори повечко...
Съответно за правилна експлоатация си иска повече работа със скоростите... Високи обороти при изпреварване, и ниски при нормално шофиране...
Но пък си е значително по-непретенциозна и евтина за поддръжка стара техника

Бензинката си иска оборотите на равно и при спускане, при катерене колкото и да ги вдигаш, като пуснеш съединителя и те вземат че паднат .

И все си мисля, че за последните 30 г. ти си дал много повече кинти за поддръжка на бензиновите си коли, отколкото аз за дизелите които съм имал .

С тези скъпите ремонти може да плашите само новобранците,

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 5 пъти
А най-добре е и да пробва преди да затвърди избора сиmartod написа:майката му е, човек като си избира жена и кола да си отваря очите, а не да спи .

Toyota Corolla E10 2.0D 1994 г.
Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш
)
Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш

- slowtraveler
martod, да, 116к.с. не е много натоварен (не е и разтоварен)...
Бензинката не си иска оборотите на равно и спускане... Маздичката ми с двулитрова бензинка си залепваше темпомата на 3600об/мин при 140км/ч на шеста предавка и не я притесняваха баири с пълен автомобил....
Да, изпреварване от 80км/ч при пълен автомобил започвах от трета предавка при около 3700об/мин, но без притеснения можех да си ускоря на същата предавка и до над 130км/ч...
За сумите за поддръжка на дизела и бензина - по-добре не се хващай на бас, че съм минал и през дизели и бензинки...
Да, патил съм си и от бензинка (Астричка Ф, чупеща разпределителни валове за норматив
), ама ми се струва, че само последния ремонт на служебния дизел на под 130х.км. може да струва повече от стойността на автомобил
А ако включа към него и другия служебен дизел (и двата ремонтирани през последните три месеца), може да се окаже, че мога да взема нов автомобил
Но освен споменатата астричка с валовете, май за бензинките не съм имал друг проблем освен смяна на консумативи... Докато с дизелите - мога дъъъъъъъъъъъъълго да разказвам какво-що съм правил (започвайки от първият ми личен автомобил - втора ръка Голф 1.5Д
). Да, пак карам дизел, ама то на него обикновената смяна на масло и консумативи струва повече от автомобил втора ръка 
Бензинката не си иска оборотите на равно и спускане... Маздичката ми с двулитрова бензинка си залепваше темпомата на 3600об/мин при 140км/ч на шеста предавка и не я притесняваха баири с пълен автомобил....
Да, изпреварване от 80км/ч при пълен автомобил започвах от трета предавка при около 3700об/мин, но без притеснения можех да си ускоря на същата предавка и до над 130км/ч...
За сумите за поддръжка на дизела и бензина - по-добре не се хващай на бас, че съм минал и през дизели и бензинки...
Да, патил съм си и от бензинка (Астричка Ф, чупеща разпределителни валове за норматив

Но освен споменатата астричка с валовете, май за бензинките не съм имал друг проблем освен смяна на консумативи... Докато с дизелите - мога дъъъъъъъъъъъъълго да разказвам какво-що съм правил (започвайки от първият ми личен автомобил - втора ръка Голф 1.5Д

- martod
Е той втория ти личен дизел е чак сега джипа .slowtraveler написа: (започвайки от първият ми личен автомобил - втора ръка Голф 1.5Д).

Не намесвай служебния автопарк, може да си похарчил за общата му поддръжка колкото за една нова кола, ама са ти изкарали пари за цял автопарк бензинки да си купиш .

Пък и всички помним защо отиде от Тойота на Мазда, та айде стига ми ги хвали тези здрави бензинки .

Отделно пък за изпреварвания по баири хич не ми обяснявай точно на мен,

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 8 пъти