rpetkov написа: Здравейте,
на прага съм да закупя автомобил, като единия вариант е Авенсис Т22 с мотор 1.6 4a Fe 110 к.с. Това е автомобил от 2001г и не е с VVTI двигател, за коитопрочетох противоречиви мнения. Всякакви съвети ще ми бъдат от помощ. Като например - въпросния мотор /1.6 4a Fe 110 к.с./ слаб ли е за купето? Доколкото знам този е от старите японски мотори и има добро име. Как този двигател приема газова уредба / инжекцион, лесно съвместими ли са? И също така да ми кажете, понеже колата е старичка /2001г/ проблем ли са намирането на части ? Линк към въпросния автомобил :
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?t ... ink=4j6i5s
Принципно харесвам много и Нисан Примера п-11 144 /извинявам се много ако е обида за местните

/ и колебанието ми е между тези две возила, които са набори/Авенсиса в горния линк и Нисана в следващия/ :
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?t ... ink=4j6aue
В събота ще решавам, кое от двет еда бъде. Всяко мнение ще бъда важно за мен. Включително да изтъкнете предимства / недостатъци спрямо нисана.
Здравей! Карам Т22 преди фейслифта, малко над 2 години, или около 80 хил.км. Ще ти напиша основно минусите, според мен, но имай предвид, че това се базира основно на сравнение с предишният ми автомобил (Опел Омега Б). Ако някой минава от корола на такъв авенсис, може да изкаже напълно противоположно мнение на моето.
Като цяло мнението ми е положително. Двигателят ми е 3S-FE и с него колата се движи сравнително пъргаво. Просторна е, по-скоро комфортна возия, не спортна. Накланя се и се клати. Управлява се по-зле от задноприводния опел, но се свиква, а и зимата потегля по-лесно. Проходима е доста добра (голям клиренс, а отделно има и такива с пакет „лоши пътища”, които са десетина мм по високи). Събира масов и евтин размер гуми – 195/65/15, макар заводско да е на 60. Икономична по моите критерии – за 80000 км и средна скорост 49-50 км/ч разходът е 9,5/100 пропан-бутан и 0.5/100 бензин. Добър климатроник (рядко се среща). Много джобчета и кутийки в купето. Понася газ, но все пак пускай по една пластина на клапаните от време на време, превантивно.
Какво ме дразни. Колата не е добре обезшумена при висока скорост. 3S-FE си е шумен, чуват се аеродинамични шумове (не знам стъклата ли са тънки, що ли), чува се шума от колелата, камъчета и т.н. Не ми се мисли какво е в корола или ярис на магистрала. Височината на седалката не се регулира. Клапите на парното са с някакъв мизерен дунапрен, който се разпада и влита понякога в купето

. Защо не са използвали гума, главата ми не го побира

. Отделно, през средните духалки влиза хладен въздух, което не много приятно зимата (стари опели и мерцедеси съм виждал така). Фаровете не осветяват добре, дори и с чисти рефлектори и правилна регулировка на наклона. Спирачките са много зле

. Смело мога да заявя, че това е колата с най-лоши спирачки, която съм карал изобщо (без в класацията да участват соц возила

). Не конкретно моята, пробвал съм и други Т22 преди фейслифта. Ако караш по-динамично може спокойно да сменяш дискове с маслото (деформират се много лесно). Всъщност спирачките са наистина минуса на тази кола. Другото, което пиша са си дреболии на този фон и субективни впечатления. Продължавам -можеше пета предавка да е леко по-дълга – при мен е 4000 оборота при 145 км/ч. Пантите на багажника на седана влизат вътре и трябва да се съобразяваш, ако пълниш догоре. Иначе самия багажник е голям и 60 литрова ф315 газова бутилка пасва много добре зад седалката. Аудиото е под всякаква критика, но това се отстранява лесно – хубав плеър, нови говорители (аз сложих DLS) и малко в виброизолация на ламарината на вратите.
Това е което се сещам набързо. Много зависи какво си карал досега, но мисля, че ако намериш запазен бензинов Т22, няма да сбъркаш. Но мисля, че 7А-FE или 3S-FE е по-добре като двигател за това купе.