1. Заобикаляне на Украйна. Алтернативите не са много - Сърбия (путарините се плащат и с карта) - Унгария (електронна винетка можеш да си купиш от тук) - Словакия (мисля искаха винетка по този маршрут, ама аз я прескочих на отиване без такава. Иначе на връщане си взех винетка още при влизане - там където са били митническите пунктове) - Полша (няма винетка) - Беларус (не знам). В Полша в източната част пътищата не са много хубави, и се пътува бавно (моя маршрут бе Жешов - Бялисток). Другите са ОК. В Беларус мисля този главен път към Полша е ОК (руснаците често го ползват към Западна Европа)...
2. Ако пътувате само заради достигане на крайна дестинация (т.е. не се мотате много из градовете) - можеш да го направиш с една нощувка, но ще е тегаво. Лично аз правих ориентировъчен план, но никога - фиксиран... Т.е. тръгвах сутринта, и привечер като се поизморя започвах да се оглеждам какво удобно място има в близките 100км. Букинг . ком ми вършеше добра работа за целта. Не съм се циганил за зарежданията - предпочитах сигурното - известни и големи бензиностанции. Разликата в цената въпреки, че изглежда понякога доста, но на фона на километрите се размива - при мен за 12х.км из тези части на Европа, включително най-скъпата норвежка нафта, ми излезе разлика стотина лева в сравнение ако бях зареждал само в България.
3. За предпочитане е. Например в Сърбия въобще не съм сменял динари - навсякъде си плащах путарините (а и плескавиците

Като ориентир за възможни дистанции за преминаване по този път - Дебрецен - Бялисток ми бе един от най-тежките преходи за един ден... Като единственото ми отбиване бе в Словакия авиомузея в Кошице за час, и едно спиране за хапване в Жешов за половин час. Навсякъде съм карал в ограниченията + <10км/ч... Ако пътуваш в неделя - всяко селце ще е като с манифестация - молят се хората

Относно Каското - провери дали важи за Беларус - те и Русия бяха изключение преди година и половина - там не важеше кражба и грабеж... Иначе поражения си покриваха.
Ако искаш - прочети http://www.slowtraveler.net - там можеш да получиш някаква представа за част от маршрута, по който ще преминаваш (имам и пълно видеозаснемане, ама е гигабайти