dimkaraganchev написа: slowtraveler написа: Аз карах авенсиса само с 'тойотско' масло - не гореше и грам след ремонта...
Тука е разковничето...
Не е причината в конкретното масло... Просто изправен двигател...
Относно 'по-новите модели' и написания разход - ами те старите по принцип си горяха.. То смяната на масло бе на около 5х.км

За сравненията - старичката ми астра G екотек, от около 60х.км започна да пищи на всеки 1000км, че трябва да и доливам масло - особено ако я настъпя...1000км/1л масло при високи обороти... Караш ли я спокойно - не гореше чак толкова..
Така, че повишеният разход на масло за мен винаги е свързан с някакъв проблем - дали ще е общо износване, някое уплътнение, или запушена вентилация - това е друг въпрос...
Решението също не е еднозначно - ако са вложки на клапаните - ок, ще ги смениш евтино и бързо - можеш да се хванеш на такъв ремонт...
Ако е общо износване на двигателя, ремонта ще излезе доста скъп, и може да е по-целесъобразно да доливаш още година-две, докато бракуваш автомобила, вместо да го ремонтираш 'като нов' (другите му агрегати също са износени)...