Avensis T27 1.6 1ZR-FAE Valvematic 132HP Executive Grade 2016 - белеща се боя на гърнето на ауспуха ?
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
Avensis T27 1.6 1ZR-FAE Valvematic 132HP Executive Grade 2016 - белеща се боя на гърнето на ауспуха ?
Здравейте, колеги!
Нов съм във форума и имам въпрос за Авенсис, 2016, 1.6., executive. Не намерих подобна тема, затова пиша тук, ако вече има такава някъде, извинявам се предварително.
Та въпросът ми е следния: скоро, след зверския студ и снеговете, забелязах, че покритието (боята) на гърнето на ауспуха (крайното, отзад) се пука и бели. Отдолу се вижда метала. Възможно е да е от буксуването два-три пъти по непочистените от сняг улици, но малко ме съмнява. Колата не е удряна и т.н.
Има ли някой с подобен случай? Каква е функцията на това покритие и има ли смисъл да се притеснявам? Отдолу гърнето от какво е направено - от алуминий ли? Ако да, той не ръждясва по принцип, но защо тогава производителят е сложил тази боя и то само на гърнето? Може би за шумоизолация, чак пък толкова...
Все пак колата е почти нова, заводска боя, в гаранция и не говори добре за марката това да падне толкова скоро..
Предварително благодаря за отговорите и мненията.
Нов съм във форума и имам въпрос за Авенсис, 2016, 1.6., executive. Не намерих подобна тема, затова пиша тук, ако вече има такава някъде, извинявам се предварително.
Та въпросът ми е следния: скоро, след зверския студ и снеговете, забелязах, че покритието (боята) на гърнето на ауспуха (крайното, отзад) се пука и бели. Отдолу се вижда метала. Възможно е да е от буксуването два-три пъти по непочистените от сняг улици, но малко ме съмнява. Колата не е удряна и т.н.
Има ли някой с подобен случай? Каква е функцията на това покритие и има ли смисъл да се притеснявам? Отдолу гърнето от какво е направено - от алуминий ли? Ако да, той не ръждясва по принцип, но защо тогава производителят е сложил тази боя и то само на гърнето? Може би за шумоизолация, чак пък толкова...
Все пак колата е почти нова, заводска боя, в гаранция и не говори добре за марката това да падне толкова скоро..
Предварително благодаря за отговорите и мненията.
Последно промяна от Akima на 14 Фев 2017 17:49, променено общо 2 пъти.
Причина: Променено заглавие.Моля прочетете правилата и важните теми.Добре дошъл.
Причина: Променено заглавие.Моля прочетете правилата и важните теми.Добре дошъл.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Въпрос относно боята на гърнето на ауспуха на Авенсис фейслифт 2015
Добре е да направите снимки...
Ако е било никелирано - може и да падне...
Гърнето навярно е поцинкована ламарина...
Ако е било никелирано - може и да падне...
Гърнето навярно е поцинкована ламарина...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Не е, поцинкованата ламарина има ниска температурна граница, обикновено 250-300 С. Стандартните гърнета се правят от мека стоманена ламарина и затова се и боядисват.slowtraveler написа:...Гърнето навярно е поцинкована ламарина...
- slowtraveler
Възможно е и да си прав Scott, но съм виждал доста поцинковани ауспуси на нови автомобили... 250-300С за крайно гърне е повече от достатъчно (ако колата няма ДПФ
)...
И ако са го никелирали отгоре за фасон - напълно вероятно никелировката да се люспи...
Колко мислиш че има температурен диапазон боята?
Да, неръждавейката си е супер, ама е скъпа, и едва ли някой я вгражда в нов автомобил.

И ако са го никелирали отгоре за фасон - напълно вероятно никелировката да се люспи...
Колко мислиш че има температурен диапазон боята?
Да, неръждавейката си е супер, ама е скъпа, и едва ли някой я вгражда в нов автомобил.
-
800C. Няма такъв процес поцинкована ламарина да се никелираslowtraveler написа:Колко мислиш че има температурен диапазон боята?

- slowtraveler
Да, за никелирането върху поцинковане - така си е - едното или другото
Ама за боята - не съвсем 
Не че няма такива бои, но и издържащи до +600С струват майка си, баща си и лелята в добавък
Т.е. - не е нещо, което производителите биха вложили в такъв автомобил, особено ако има технологии, които са изпитани и евтини..
Затова и си мисля, че ауспуха е или никелиран, или поцинкован - затова и помолих за снимки за да се ориентираме за какво става въпрос...

Не че няма такива бои, но и издържащи до +600С струват майка си, баща си и лелята в добавък

Т.е. - не е нещо, което производителите биха вложили в такъв автомобил, особено ако има технологии, които са изпитани и евтини..
Затова и си мисля, че ауспуха е или никелиран, или поцинкован - затова и помолих за снимки за да се ориентираме за какво става въпрос...
-
Много благодаря за бързите реакции, т.к. имам час при "оторизираните експерти" и се подготвям за разговора с тях. Тези дни ще я измия и ще кача снимки, но да знаете, че не е никелирана. Просто черна боя. Забравих да спомена, че е колата е бензинова.
Добре, да приемем, че 250-300 градуса са достатъчни. Един майстор в Люлин, който прави ауспуси, го погледна и беше категоричен хич да не се притеснявам, гърнето щяло да издържи поне 10-15 години. Т.е. и аз реших, че навярно е някакъв неръждаем (или поцинкован) материал. А и все пак е среден клас кола - 7 години гаранция, голяма репутация за надеждност, не е да кажем някое евтино коле за студенти (без да обиждам младежта
.
Но все пак, мен ме човърка: след като е така, защо му е на производителя да слага тази боя, един вид като двойна защита ли... Аз не съм разбирач, но оставяйки настрана боята, на поцинковането не му е ли е точно този смисъла - да предпазва от ръжда?
Ами ако е метал, който ръждясва, т.е. ако Scott, е прав, направо не ми го побира акъла каква би била тази излагация от Тойота Мотор Европа..?? Не знам какво толкова й е скъпото на тази боя, при положение, че по хипермаркетите продават спрейове за по 14 лв, който издържат и на повече градуси..? ОК, ще каже някой, качеството им е съмнително, ама де го тогава качеството на така хваления производител...
По-скоро си мисля следното: не знам какъв точно е метала, но е с антикорозионна защита (иначе имам проблем
. Боята е за допълнителна протекция и това ме амбицира да си търся правата. От студените стартове и честото стартиране след изгасване (на няколко пъти ми се случи, заради преспите, а пък понеже я жаля и не я напъвам много) е имало някакви температурни шокове. Като прибавим и недобре изгорели газове и примеси от бензина (по нашите ширини не се славим с най-добрия бензин, но и не сипвам от къде да е), от това да е паднала боята. Пак не съм 100% сигурен, де..
Добре, да приемем, че 250-300 градуса са достатъчни. Един майстор в Люлин, който прави ауспуси, го погледна и беше категоричен хич да не се притеснявам, гърнето щяло да издържи поне 10-15 години. Т.е. и аз реших, че навярно е някакъв неръждаем (или поцинкован) материал. А и все пак е среден клас кола - 7 години гаранция, голяма репутация за надеждност, не е да кажем някое евтино коле за студенти (без да обиждам младежта

Но все пак, мен ме човърка: след като е така, защо му е на производителя да слага тази боя, един вид като двойна защита ли... Аз не съм разбирач, но оставяйки настрана боята, на поцинковането не му е ли е точно този смисъла - да предпазва от ръжда?
Ами ако е метал, който ръждясва, т.е. ако Scott, е прав, направо не ми го побира акъла каква би била тази излагация от Тойота Мотор Европа..?? Не знам какво толкова й е скъпото на тази боя, при положение, че по хипермаркетите продават спрейове за по 14 лв, който издържат и на повече градуси..? ОК, ще каже някой, качеството им е съмнително, ама де го тогава качеството на така хваления производител...
По-скоро си мисля следното: не знам какъв точно е метала, но е с антикорозионна защита (иначе имам проблем

- slowtraveler
Възможно е и да е поцинкован и боядисан - температурата на крайното гърне би трябвало да е доста под 200С...
В интерес на истината - въобще не бих се притеснявал за конкретното напукване... След някой друг месец огледай колата отдолу, и ще видиш на доста детайли ръжда
В интерес на истината - въобще не бих се притеснявал за конкретното напукване... След някой друг месец огледай колата отдолу, и ще видиш на доста детайли ръжда

-
Погледни "дребните букви" в описанието на гаранцията, не ми се вярва боята на ауспуха да е включена в тези 7 г. Единствения ти шанс е добрата воля на сервиза, да ти "спрейнат" олющените места.
-
Мерси, slowtraveler, и аз се надявам, че е така, макар, че все пак въпросът си остава (дано в Тойта да бъдат съдържателни в отговора си), иначе трябва да пиша на ТМЕ за становище
). Дори чисто естестически, да го бяха оставили "метален" цвят, щеше да отива, вместо това черно, което на всичкото отгоре се вижда.. (поне да бяха го скрили зад бронята, нямаше и да разбера
Мерси, Scott, по принцип си прав, ще погледна, но ми се струва, че като дават 12 години гаранция за лаковобояджийското покритие отгоре, що да не дадат и за отдолу... То за спрейване и аз мислех да си го направя сам, ама си викам какъв е смисъла, тя оригиналната заводска боя паднала, сега спрея в сервиза да вземе да се окаже по-здрав...
Ама стават и чудеса понякога.
Спорен ден на всички!

Мерси, Scott, по принцип си прав, ще погледна, но ми се струва, че като дават 12 години гаранция за лаковобояджийското покритие отгоре, що да не дадат и за отдолу... То за спрейване и аз мислех да си го направя сам, ама си викам какъв е смисъла, тя оригиналната заводска боя паднала, сега спрея в сервиза да вземе да се окаже по-здрав...

Спорен ден на всички!
-
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
12 годишната гаранция е за перфорация на ламарината отвътре навън. Което не е малко, включително и факта, че и всеки следваш собственик може евентуално да се възползва.
-
Перфорация - в следствие най-вече на ръжда, липсата на която се гарантира от покритието на ламарината. Мисля, че то би трябвало да включва и лака+боята, но ще проверя.
- slowtraveler
При мен гаранцията на лака+боята бе доста по-малък срок, докато за перфорация - си бе 12 години..
- IvoDobrev
И моето гърне се поолющи на 3-4 месец.
Сега: Toyota C-HR Hybrid 1.8 CVT 2018
Преди:Toyota Avensis 1.8 CVT 2013
Много преди: Toyota Avensis D4D 2.0 2008
Преди:Toyota Avensis 1.8 CVT 2013
Много преди: Toyota Avensis D4D 2.0 2008
- urb
- Получена благодарност: 2 пъти
Няма кой да ти боядиса гърнето - и перфорация няма . Но пробвай и сподели тук 

Toyota Corolla E12 4ZZ-FE LPG